Hirdetés

Egy hétköznapi ember különleges élete – Nyerd meg Paul Newman elveszettnek hitt önéletrajzát!

Még manapság sem fordul elő túl gyakran, hogy egy életrajzi könyv az eredeti kiadással egy időben kerül a boltok polcaira Magyarországon is. A ritka kivételek egyike Paul Newman memoárja, az Egy hétköznapi ember különleges élete. A kötet október utolsó napjaiban jelent meg világszerte, a magyar változat pedig a Jaffa Kiadó gondozásában látott napvilágot. És bár a cím ennek némileg ellentmond, korántsem átlagos történet bontakozik ki a könyv lapjain, melynek főszereplője Hollywood aranykorának egyik vitathatatlan legendája, és amelynek már az eredettörténete sem állhatna távolabb a megszokottól.

Ez a könyv ugyanis valójában 1986 óta készül. Paul Newman és legközelebbi barátja, Stewart Stern forgatókönyvíró – Haragban a világgal, A csúnya amerikai – ambiciózus projektbe kezdett. Stern felkereste Newman családtagjait, barátait és közeli munkatársait, és interjúkat készített velük a színész életéről, majd Newman is elmesélte a saját nézőpontját a történetről, annak ellenére, hogy családtagjai visszaemlékezései szerint mindig kínosan érezte magát ilyen helyzetekben. Az egyetlen kikötés az volt, hogy bárki, aki megszólal, legyen teljesen őszinte. A kikötés magára Newmanre is vonatkozott. Öt évig dolgoztak a projekten.

Hogy mi történt az akkor készült, mintegy 14 ezer oldalnyi, eddig kiadatlan interjúval, és miért csak most jött el az ideje annak, hogy a könyv megjelenjen, az rögtön az első oldalakon kiderül, de mivel senkit sem szeretnénk megfosztani a rácsodálkozás örömétől, ezt egyelőre nem áruljuk el. Azt viszont igen, hogy garantáltan izgalmas olvasmányban lesz része bárkinek, aki kezébe veszi a kiadványt. Newman ugyanis talán most első alkalommal mesél részletesen olyan témákról, mint traumákkal teli gyermekkora, tinédzserkori bizonytalansága, fiatalkori kudarcai a nőkkel, színészi pályájának magasságai és mélységei, első házassága, alkoholizmusa, fiának elvesztése, öt évtizedig tartó kapcsolata Joanne Woodwarddal, és persze szóba kerül az a vágy is, hogy lányai megértsék az igazságot apjukkal kapcsolatban.

Az irodalmi igényességgel megírt memoárban sokan mások – gyermekkori barátok, bajtársak a haditengerészetnél, családtagok, filmes és színházi munkatársak, például Tom Cruise, George Roy Hill, Martin Ritt vagy John Huston – is megszólalnak, hogy gazdagítsák, színesítsék és kontextusba helyezzék Newman történetét.

A Jaffa Kiadó jóvoltából most két olvasónk is megnyerheti ezt a több szempontból is kuriózumnak ígérkező könyvet. Ha szeretnétek részt venni a játékban, mindössze annyi a dolgotok, hogy töltsétek ki a következő rövid kérdőívet! A kérdések megválaszolásához nem árt, ha alapszinten képben vagytok a könyv főszereplőjével kapcsolatban, de kis utánajárással valószínűleg egyik sem okoz majd gondot.

Természetesen nem kötelező, de megköszönjük, ha valamilyen formában segítségünkre vagytok a könyv promóciójában. Megoszthatjátok a cikk linkjét az idővonalatokon, kommentben ajánlhatjátok a játékot, vagy magát a kiadványt ismerőseiteknek. A jelentkezési határidő november 22., kedd éjfél. Rákövetkező napon sorsolunk, a nyertest e-mailben értesítjük. A játék során beérkezett adatokat a sorsolás után töröljük az adatbázisunkból.

A könyv megvásárolható a Jaffa Kiadó webáruházában és a Bookline hálózatában!

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

37,704KedvelőTetszik
2,983KövetőKövetés
1,630FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés