Hirdetés

Eddie Van Halen egyszer fegyverrel fenyegette meg a Limp Bizkit énekesét

Kedden este érkezett a hír, hogy 65 éves korában meghalt Eddie Van Halen, a világ egyik leginspirálóbb gitárosa, számtalan zenész példaképe, akinek gitárszólóit csodálattal nézte mindenki. Eddie Van Halen nem csak a színpadon, de magánéletében is imádta és tisztelte a hangszereit.

Meghalt Eddie Van Halen

A Frankenstratot nem hagyta leutánozni

Van Halen olyan gitárt akart kifejleszteni, ami a klasszikus Gibson hangzása mellett a Fender Stratocaster tremolókarjának funkcionalitását is tudja. Nem volt egyszerű, de sikerült elkészítenie azt a hangszert, ami pont olyan volt, olyan alkatrészekkel, és úgy összeszerelve, ahogyan azt ő megálmodta. Még a festést is saját maga készítette, és megszületett az ikonikus Frankenstrat, amilyenhez foghatót senki sem gyártott, viszont hirtelen minden Van Halen-rajongó gitáros olyat akart.

Van Halen közben folyamatosan tökéletesítette a konfigurációját, és több különböző változata is lett a Frankenstratnak. Ezzel egyszerre beindult a másolás is, több nagyobb gitárgyártó is replikákat kínált, ami nem igazán tetszett Van Halennek, és nagyon apró, de annál látványosabb módosításokat hajtott végre. A gitárkoptatót először fehérről feketére cserélte, majd a bakelit lemezből vágott egyet, amit alufóliával fedett be. A hamisítók nem győztek lépést tartani vele, de az igazán nagy gyomrost azzal vitte be Eddie Van Halen, mikor lehetetlen helyekre, lehetetlen módon szerelt három állású kapcsolókat, amikről senki sem tudta, hogy mire valók. Később egy interjúban elismerte, hogy ezeknek semmi funkciója nem volt, még csak be se voltak kötve.

Fegyverrel ment a gitárjaiért Fred Dursthöz

Hogy mennyire fontos volt neki a felszerelése, arról Fred Durst tudna bővebben mesélni, akihez egy jó hangulatú közös zenélés után felfegyverkezve csengetett be 2001 környékén. Mindez Andrew Bennett könyvéből derül ki, aki 2004 és 2007 között filmezte a zenekart. Egyébként Bennett felvételei végül nem jelenhettek meg, mert a zenészeknek nem tetszett a végeredmény, de könyvet írt az élményeiből.

Az incidens akkor történt, amikor Wes Borland kilépett a zenekarból, és aktívan keresték az utódját. Durst és Van Halen egy buliban ismerkedett meg, a kiadójuk vezetője mutatta be őket egymásnak, és poénosan megjegyezte, hogy akár játszhatnának is együtt. Durst állítólag azt válaszolta, hogy

nagyon vicces lenne, ha a világ legjobb gitárosa a világ legrosszabb zenekarában játszana.

Van Halen viszont azt mondta, hogy ne foglalkozzon ezzel, jammeljenek együtt, aztán kiderül. Jól haladt a közös zenélés egy villában Beverly Hillsben, egészen addig, amíg elő nem került a fű, és el nem kezdtek szívni a jelenlévők. Van Halen utálta a füvet, ezért ingerülten távozott, még a cuccait sem szedte össze.

Később állítólag azt mondta, hogy úgy érezte magát, mint egy tudós az ovisok között.

Van Halen hazament, majd felhívta Durstöt, hogy adja vissza a nála hagyott gitárokat és erősítőt. Miután 24 óráig várt arra hogy Durst jelentkezzen, és nem történt semmi, beült az autójába. Nem ám akármelyikbe, hanem az illegális katonai harckocsijába, amit egy aukción vásárolt, és elhajtott a villához, majd megállt a ház előkertjében, a motort persze nem állította le. Van Halen kiszállt, pólót nem viselt, a haja szamurájkonytban a feje tetején, a farmerját magára kötözte egy kötéllel, és katonai bakancsot viselt, amit szigetelőszalag tartott össze. Magához vette a puskáját, és becsöngetett a házba, Durst kinyitotta az ajtót, és innen átadjuk a szót magának Eddie Van Halennek:

A kibaszott hülye piros sapkájához nyomtam a fegyvert, és megkérdeztem, hol van a cuccom, te köcsög?!

Durst elkezdett üvöltözni az egyik beosztottjával, hogy azonnal keressék elő a felszerelését. Senki sem hívta ki a rendőröket, pedig fényes nappal történt az eset Beverly Hills közepén, de Van Halen cuccai visszakerültek a jogos tulajdonosához és sosem lett közös daluk a Limp Bizkittel.

De azért nem ez a viselkedés volt rá jellemző, tavaly például szó nélkül teljesítette egy Tool-koncertre érkező kérését, akinek fogalma sem volt, hogy éppen a gitárosok elsőszámú példaképét kéri meg, hogy csináljon róla egy fotót a színpaddal a háttérben. Mindenesetre Van Halen fia megörökítette a pillanatot.

Hirdetés

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

Kommentek

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
872FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PREMIEREK

Hirdetés

DALMEGOSZTÁS

Programok

Lemezkritikák

Beszámolók

Audiópartnerünk