Hirdetés
Hirdetés

Ébredés közben – Premex Solus-klip- és albumpremier

A Premex Solus drone/ambient projekt két, külön-külön már a Lángolón is felbukkant kísérleti zenész együttműködéséből nőtt ki: a Németországban élő Sipos Róbert Noise Sculptor néven ad ki ipari, techno és ambient anyagokat, Rácz Mihály pedig a nyolcvanas években alakult, de hellyel-közzel máig létező zajzenekar, a Hideg Roncs alapítója. A Premex Solus zongoratémákra és különböző zajkollázsokra épülő, Ébredés közben című debütáló albumát a Mana Mana Records jelenteti meg digitális formában, és elérhető lesz május 28-tól az ismert streaming platformokon.

Hirdetés

Sipos Róbert így kommentálja a projekt zeneiségét:

Random ötletek és random pillanatok keverednek direkt dallamokkal és szeletnyi világzajokkal. Talán ez jellemzi leginkább a Premex Solus debütáló albumát. A dalok születése körül nem volt semmi konkrét koncepció, alapból érdekes ötlet szerintem egy melankolikus zongorajáték megpakolva némi vaskos ipari zajjal, rögzített madárhangokkal, piacon elhangzott random csevegésfoszlányokkal és effektekkel. A két alkotó stílusa külön-külön is nehezen besorolható, a metszetek pedig talán még érdekesebbek.

Rácz Mihály a háttérinformációkról mesél:

Robival (Noise Sculptor) a kilencvenes évek eleji Hideg Roncs koncerteket leszámítva, amik közül ő látott néhányat, azon a 2018-as Harmadik Ember elnevezésű industrial fesztiválon futottunk össze, amin mindkét produkció fellépett. 2021-ben felkértem az Arc című Hideg Roncs dal remixének elkészítésére, majd később a szám csupasz zongoratémáját is átküldtem neki, innen indult el egy másik fejezet a barátságunkban és közös ténykedésünkben. Ezen felpörögve a legjobb zongoraötleteimet felvettem, aztán némi otthoni antikolást követően Robi gondjaira bíztam őket. Mindegyiket olyan formában kaptam vissza, amikről addig csak álmodoztam. Egy ponton aztán eldöntöttük, hogy kész egy lemezanyag, egy-két eltérő karakterű dalt lehagytunk róla, azok majd mennek a folytatásba.

Az Ébredés utáni találkozás (Meeting Before Waking Up) című dalra készített kisfilm Andrej Z.T. munkája.

A teljes album:

Sipos Róbert: basszusgitár, effektek, környezeti-háztartási-ipari zajok.

Rácz Mihály: zongora, effektek, „talált hangok”.

Lemezborító: György Zotán

(Disclaimer: Rácz Mihály a Lángoló szerzője is egyben)

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

38,995KedvelőTetszik
3,060KövetőKövetés
3,850FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók