Hirdetés

Drake a legtöbbet leshazamozott előadó

2018-ban 400 millió dollárért vásárolta meg az Apple a Shazamot, az alkalmazást, ami pár másodperc hallgatózás után megmondja, hogy melyik előadó melyik dala szól éppen. Az egész egy telefonon hívható szolgáltatásként indult húsz évvel ezelőtt, mostanra viszont elérte a 70 milliárd dalkeresést.

Felhívom, SMS-ben elküldik, melyik dal szól

A Shazam 2002 augusztusában indult SMS-szolgáltatásként az Egyesült Királyságban. A felhasználóknak a 2580-as számot kellett felhívni, odatartani a telefonjukat a lejátszóhoz, hogy hallani lehessen a dalt, majd a rendszer SMS-ben küldte el, hogy melyik előadó melyik dala szól. Már ha felismerte.

Ebben az időszakban egyébként Gnarls Barkley Crazy című dala volt az, amiről a legtöbben nem tudták mi az, de érdekelte őket. 

2008 júliusában a Shazam alkalmazás elérhetővé vált az Apple App Store-ban, és 2008 októberében érkezett meg Androidra. A Shazamot 2018 szeptemberében vásárolta meg az Apple 400 millió dollárért.

Havi több mint egymilliárd keresés

Tavaly júniusban érte el a havi egymilliárd keresést az alkalmazást, miközben több mint havi 225 millió aktív felhasználója van az alkalmazásnak. Az Apple alkalmazásainak egyik zászlóshajója, amiről a 70 milliárd dalazonosítást megünneplendő azt írták, a populáris kultúra támasza.

A platform megváltoztatta az emberek zenéhez való viszonyát azáltal, hogy mindenki számára elérhetővé tette a dalok azonosítását

– írják.

Drake az abszolút nyertes

Az is kiderült, hogy minden idők legtöbbet shazamozott előadója Drake, akinek életművét hallgatva 350 milliószor nem tudták, hogy melyik az ő dala, ezek közül is a One Dance volt az a dal, amiről kifejezetten sokaknak, 17 millió embernek nem volt fogalma, hogy kinek a dalát hallgatja, de érdekelte őket.

A Tones And I Dance Monkey-ja a valaha volt legtöbbet shazamozott dal, több mint 41 millió kereséssel, és ez érte el a leggyotrsabban, mindössze 219 nap alatt a 20 millió keresést is. Természetesen nem lehet úgy zenei rekordokról írni, hogy ne lenne benne BTS, így eláruljuk, hogy a Butler című daluk 9 nap alatt 10 millió keresést ért el.

És ha már fontos mérföldkövek, első dal, amely elérte az egymillió Shazam-ot,  Ke$ha TiK ToK című slágere volt 2010 februárjában. Az első szám pedig, amely elérte a 10 millió Shazamot, a Somebody That I Used to Know volt a Gotye és Kimbra slágere, 2012 decemberében. 2015 októberében Lilly Wood & The Prick és Robin Schulz Prayer In C (Robin Schulz Radio Edit) című száma lett a Shazam első olyan száma, amely elérte a 20 milliós elismerést, de David Guetta lett az első előadó, aki 2015 májusában elérte a 100 millió Shazamot.

Az Apple azt is mondja, hogy a Shazam teljesen megváltoztatta, ahogyan új előadókat fedezünk fel, és a statisztikáiból szépen lehet látni, kik lesznek a következő időszak nagy előadói, így a lemezkiadóknak is egy fontos visszajelzés. Erre példaként hozták a Masked Wolf sikerét, amely 2021-ben bekerült az adott év öt legtöbbet shazamozott előadója közé.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

37,601KedvelőTetszik
2,964KövetőKövetés
1,320FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés

Tesztek

Audiópartnerünk