Hirdetés

A Dragonforce gitárosa a saját zenéjét sem használhatta Twitch-en

Felfüggesztette Herman Li fiókját a Twitch, hogy a szerzői jogait megvédje saját magától. Azóta már újra aktív a Dragonforce gitárosa, de az esete jól példázza, hogy mennyire nem tud mit kezdeni a szolgáltató a zenék jogaival.

Ha egy dalt valahol felhasználnak, azért a szerzőket és az előadókat jogdíj illeti meg, egészen egyszerűen azért, mert az az ő munkájuk, és ha nem rendelkezett másképpen, akkor azért fizetni kell. Él egy olyan teljesen téves kép sok ember fejében, hogy ha valaki valamit azért csinál, mert szereti, akkor azért nem baj ha nem kap fizetést, de erre nem lehet alapozni. Egy étterem nem tud arra alapozni, hogy a szakácsa egyébként is szeret főzőcskézni, és élvezi, ha sok embernek főzhet, vagy egy autószerelő esetében sem merül fel, hogy amúgy is szeret bütykölgetni, úgyhogy ne nagyon akarjon pénzt azért, mert megszerelhet egy autót.

Zenészek esetében pontosan ugyanez a helyzet. Lehet, hogy sokan akkor is zenélnek ha egy forintot se kapnak érte, ez azonban nem jogosít fel senkit arra, hogy kikerülje a törvényben előírt fizetési kötelezettséget.

Ebben a helyzetben van a Twitch, ami fizetni ugyan nem nagyon akar azoknak a zenészeknek, akiknek a dalait a felhasználók szeretnék használni a videóikban, vagy legalábbis nem tud kidolgozni erre egy megfelelő felosztási rendszert, hanem inkább azt mondják, hogy egyáltalán ne lehessen zenét használni, vagy csak azokat, amiket ők a rendelkezésre bocsátanak.

Ennek az elvnek lesznek aztán olyan szürreális eredményei, hogy Herman Li a saját zenekara dalát sem tudja használni, mert a Twitch ezt nem engedi, sőt a fiókját is felfüggeszti azért, mert megsértette a felhasználási szabályokat.

Herman Li azóta újra használhatja a fiókját, és aktívan használja is, de a probléma kiindulási pontja még mindig megvan, és nem úgy tűnik, hogy sikerül egyhamar megoldást találni rá.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

39,005KedvelőTetszik
3,064KövetőKövetés
3,850FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés

Tesztek

Audiópartnerünk