Hirdetés
Hirdetés

A fekete művészet mellé állok – Down-interjú Phil Anselmóval

Down Band Photo by Danin Drahos.jpgPhil Anselmo (középen) annak a Panterának volt az énekese, amelyik ugyan alulról kapirgálta a mainstreamet, de igazából mindig is a metál underground része maradt a kompromisszummentes hozzáállása miatt. Aztán a csapatnak, állítólag pont Anselmo tudatmódosítószerfüggősége miatt vége lett, Dimebag Darrel gitárost egy őrült lelőtte, Anselmo megzuhant, majd a kilencvenes években indult, ma már kultikusnak mondható doomprojektjével, a Downnal kimászott a szarból. Ennek ellenére rendkívül bizarr élmény vele kommunikálni, annyira lassú és széteső a beszéde. Azért valamit csak sikerült kihúzni a Downnal a Hegyalja Fesztiválon is fellépő énekesből.

Valahol azt olvastam, hogy egy farmon élsz. Mennyire nehéz otthagyni egy ilyen békés helyet és turnéra menni?

Farmnak nem nevezném, de tény hogy vannak állataink és zöldségeket meg gyümölcsöket is termesztünk. Csirkéket tartunk egyébként, meg vannak kutyák és valóban nehéz itthagyni mindezt, de tudom, hogy ez a munkám, ebből futja kajára a kutyáknak, úgyhogy el kell menni dolgozni.

Mikor hazamész a munkából, akkor ugyanúgy mesélsz is a feleségednek, hogy mi volt a munkahelyeden, mint mások?

Nem kell, mert a csajom egyben a turnémenedzserem is. Ha akarom ha nem, minden szart lát, mindenhol ott van, minden sztorit megtud.

Na de ha ő is turnézik veled, akkor ki gondozza az állatokat meg kertet?

A tesóm be van fogva, ő gondozza őket, meg a növényeket is. Illetve az eyehategodos Mike Williams és a felesége is be szokott segíteni rendbe rakni a dolgokat, meg a csirkéket.

Egyébként meg tud élni még egy zenész tisztán a lemezeladásokból, koncertezés nélkül, vagy ennek az időszaknak szerinted is vége?

Ennek vége, a zenét folyamatosan lopják ,és ezt már nem is érzik lopásnak az emberek. Az igazi rajongók persze még vesznek fizikai formátumot, de egyre kevesebben, úgyhogy turnézni kell, hogy aztán legyen új anyag, amit az emberek el tudnak lopni.

A szóló anyagodon is hamarosan megjelenik, mit lehet tudni róla?

Nemrég kijött róla egy EP, a Warbeasttel közösen, a címe az, hogy War Of The Gargantuas, azon két dal van. A lemez, ami egy tök különálló dolog. Nemrég készült el a borító is, július magasságában a boltokba kerül itt az államokban, hozzátok meg gondolom egy kis idő, amíg eljut, de szerintem legkésőbb nyár végére ott is meg lehet majd venni.

A Down IV első része jött még csak ki tavaly ősszel. Mikor jön a többi?

Fogalmam sincs. Ha laza lennék, azt mondanám, hogy mikor úgy jön ki a lépés. Azt gondolom, – bár tudja a franc – hogy szerintem jövőre. Mondjuk azt, hogy nem később, mint jövő év első fele. Csináltam a szóló lemezt, a többiek viszont már ki vannak éhezve, hogy jöjjünk össze, jammelgessünk. Már mondták, hogy vannak témák, amikkel elbaszakodhatnánk, szóval forognak itt a kerekek, csak egyelőre lassan.

Mennyire volt tudatos, hogy ezen az EP-n visszatértetek a Black Sabbath-os gyökerekhez?

A Down abban jó, hogy nagyon erős gyökerei vannak, és tény, hogy inspirált minket a Black Sabbath. Én ezt a vonalat, ezt a stílust sokkal jobbal kedvelem, és szerintem jobban is áll a Downnak. Csináltunk akusztikus dalokat, csináltunk Lynyrd Skynyrd típusú dalokat, szóval fogékonyak vagyunk arra, hogy különböző stílusokat hozzunk ki magunkból, de ez még nem jelenti azt, hogy ez a legjobb a Downnak. Különösen az EP-knél. Ha kiadnánk egy akusztikus dalokból álló kislemezt, az talán nem lenne fair a Down-rajongókkal szemben. Talán jobb lenne ennél a Black Sabbathos stílusnál maradni, de tudom is én. Majd amilyen hangulatunk lesz éppen.

Ha már itt tartunk, izgatott vagy, milyen lesz az új Black Sabbath?

Értük izgulok, mert imádom a csávókat. Tök jó fejek, dinamikus emberek, és csak remélni tudom, hogy összehoznak egy igazán fasza Black Sabbath-lemezt.

Mit szóltál a dobosmizériához?

Annyira nem izgat. Imádtam Bill Wardot, de nem tudom a háttért. Gondolom volt nagy dráma, meg egy csomó szarság, ahogy ez lenni szokott, és azért jutottak erre a döntésre. Persze csalódott vagyok, meg minden, de igazából Billre haragszom, ha már valakire.

down shower.jpg

Visszatérve a Downra, a Witchtripper videótok olyan, mintha valami paródia lenne, pedig régen azt mondtad érdekel az okkultizmus. Ma már nem?

Nem vagyok egy vallásos ember, csak szeretek jól szórakozni. De ha zenéről van szó, akkor inkább a fekete művészet mellé állok, inkább szóljanak erről a dalok, mint a bulizásról, ivásról, baszásról, Jézusról meg ilyesmikről. Ma egy csomó zenekarnál az image az első, a második a minőség. Belőlük lehet, hogy hülyét csináltunk, ezzel a videoval, de azt pont leszarom. Vannak persze igazi arcok, akik ezt komolyan gondolják, és benne vannak az okkultizmusban, de van egy csomó másoló, akik nevetségesek.

Nagy black metal rajongóként mit gondolsz az olyan hipster black metal zenekarokról, mint a Deafheaven vagy a Lithurgy?

Sosem hallottam egyikről sem, de ha nevetséges, amit csinálnak, akkor nem szeretem őket.

Volt egy projekted a norvég Satyricon főnökével illetve a Darkthrone dobosával, miért nem adtatok ki lemezt vagy folytattátok?

Na ez nem az én hibám. Nem akarok pletykálni, de azt hiszem egyes zenekartagok a Satyriconban nem nézték jó szemmel ezt a zenélgetést.

Nagy horrorfilm rajongó vagy. A régieket szereted, vagy vannak az újak közül is kiemelkedőek, amiket érdemes lehet megnézni?

Na jó, hogy nem ezzel a kérdéssel kezdtél, mert erről napokig tudnék okoskodni. Néhány mai horror esetében már azt is értékelni kell, hogy a rendező legalább próbálkozott, hogy ha látszik, hogy igyekezett. Októberben voltam egy horrorfilm fesztiválon Austinban, egész nap filmeket néztem. Na ott voltak nagyon jó rövidfilmek, amiket a nagyközönségnek nem mutattak be. Vagy például ismered a Yellow Wallpaper című filmet? Egy régi sztori egyébként, amit HP Lovecraft is nagyon szeretett. Abból egy egész jó filmet hoztak össze. Nem mondom, hogy életed filmje lesz, de egyszer megéri megnézni. Kicsit lassú, de jó. Meg van egy…

(A menedzsment ekkor közbeszólva jelezte, hogy az utolsó kérdés következik.)

Na a picsába! Erre a közbedumára leállt az agyam. De komolyan, kész, meghalt, ennyi, ha agyonversz se tudom megmondani a másik film címét most már. Egyébként több ezer filmem van, lehet ezért is ilyen hülye az agyam, mert mind megnéztem. És most tényleg valami okosat kéne mondanom, amivel lezárom a beszélgetést, valami olyat hogy remélem, hogy minél több rendező kezd neki jobbnál jobb horrorfilmek rendezésébe, vagy valami ilyesmi. Faszom. Bocs.

Kommentek

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
1,050FeliratkozóFeliratkozás

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

LÁNGOLÓ PREMIEREK

Hirdetés

DALMEGOSZTÁS

Audiópartnerünk

Friss Lángoló