Hirdetés

dokumentő #03 // Európa Kiadó + Balaton // Kálmándy Ferenc Fotói

Sorozatunkban a ’80-as, ’90-es évek magyar újhullámos zenekarairól mutatunk be dokumentumokat, ezúttal Kálmándy Ferenc fotóit az Európa Kiadó és a Balaton együttesekről. Ez a Kálmándy Ferenc fotóinak harmadik, befejező része a Trabantot és a Biztottságot bemutató cikkek után.

Mikor volt Pécsen először Európa Kiadó koncert?

Az első pécsi koncertjük 1983. március 11-én volt a Nevelési Központ Művelődési Házában, ahol a technika nagyon kezdetleges volt, nem tetszett a Jenőnek hangzás. Ő nagyon akkurátus, precíz ember és mondta, hogy oké, akkor nem lesz koncert, de végül hoztak a szervezők egy jobb keverőt valahonnan és megtartották a fellépést. Én ottmaradtam végig, az elpakolás alatt is, szóbaelegyedtünk – innen az ismeretség, de a májusi, Balokány-ligetben tartott Rock Kupán ismerkedtünk össze igazán, már délután ott üldögéltek. Mondtam Jenőnek, hogy majd küldök képeket a koncertről, amik tetszettek neki, azóta sokat ki is tett a zenekar oldalára.

A Balokány-ligetben tartott koncertről mire emlékszel?

A Kiadó kicsit a Talking Headsre hajazott, szerintem nagyobb sikerük volt, mint az este zárószámának, a Beatricének. Ez a hely régen fürdő volt, aztán meg ifjúsági szórakozóhely, most a Kodály Központ van ott. A színpad a víz fölött volt. 1983. május 21-én Újhullámos Rock Kupa néven futott a program, volt karatebemutató, a szegedi Tepertő zenekar, Jenőék és az estét a Beatrice zárta.

Pécsen mennyire voltak ismertek ezek a fővárosi, hivatalos kiadvánnyal nem rendelkező zenekarok?

Eléggé, márcsak azért is, mert például a Beatrice Pesten akkoriban nem léphetett fel. A vidéki városok sokszor előbb kapják meg egy zenekar új műsorát, mint a főváros, mert eljönnek bejáratni, kipróbálni az új koncertprogramot – amolyan főpróbákra. Lejött anno például a ferós Bikini bejáratni az új műsort. Itt nagyon befogadó közeg volt, suttogó propaganda, de a legtöbb ki volt plakátolva. A Jelenkor is fontos közösségformáló kiadvány volt, nem egy olyan iró, költő volt akkor, aki Pesten nem publikálhatott. Egyébként a pécsi újhullámos megmozdulások Koszits Attila barátom könyvében (Pécs Underground ’80) nagyon pontosan dokumentálva vannak.

Ki szervezte a pécsi Európa Kiadó koncerteket?

A ’83 márciusi, Nevelési Központ-beli Kiadó koncertet például én. Az igazgató nem nagyon ismerte ezeket a zenekarokat, és szólt nekem, hogy kellene valami jó kis koncert, tudok-e valakit. Az Európa Kiadót ajánlottam és szerveztem be neki.

Az kiderült, hogy befogadó, nyitott közeg volt Pécsen, de van-e tudomásod olyanokról, akik megfigyelési szándékkal jártak koncertre?

A koncerteken voltak olyan emberek, akik valahogy másképp voltak öltözve, és nem ez a korosztály volt, egész biztos, hogy nem oda tartoztak.  Volt, hogy a szervező is mondta, hogy ne legyen semmi vadulás, mert jönnek ketten a rendőrégtől. Amúgy nem volt soha semmi retorzió vagy probléma.

Nagyon sok zenekart  fotóztál, kivételes minőségben. Miért épp az újhullámos bandák fogtak meg leginkább?

Nekem ebben a dologban összekapcsolódik a zenészek személye, a zene és a szöveg. Ebben az egészben a zene számomra nem volt annyira meghatározó, viszont a szövegek nagyrészének volt egy áthallása, amiben olyat mondtak ki, amit én is mondtam volna, de nem mertem. Ezek a zenészek meg tudtak mutatni egy alternatív valóságot, ami külföldön létezett már, de nálunk csak egy szűk réteg tudott róla. Az volt a szimpatikus, hogy másképp gondolkodtak, hogy bemutatták, hogy az élet nem csak az akkori, hivatalos keretek között volt elképzelhető. A szabadság fogalmazódott meg a szövegeikben.

Másik János, Kamondy Ágnes, Dénes József, Kiss Llászló (takarásban), Menyhárt Jenő, Pécs, Balokány-liget, 1983. május 21.
Magyar Péter, Pécs, Balokány-liget, 1983. május 21.
Kamondy Ágnes, Pécs, Balokány-liget, 1983. május 21.
Menyhárt Jenő, Kiss Llászló, Pécs, Balokány-liget, 1983. május 21.
Másik János, Magyar Péter, Dénes József, Menyhárt Jenő, Kamondy Ágnes, Joe Dyssou, Pécs, Balokány-liget, 1983. május 21.
Kiss Llászló, Menyhárt Jenő, Pécs, Balokány-liget, 1983. május 21.
Dénes József, Kamondy Ágnes, Pécs, Balokány-liget, 1983. május 21.
Dénes József, Menyhárt Jenő, Pécs, Balokány-liget, 1983. május 21.
Kálmándy Ferenc, Menyhárt Jenő, Pécs, 1983. (Koszits Attila fotója.)
Dénes József, Kiss Llászló, Menyhárt Jenő, Pécs, DOZSO, 1986. április 23.
Kiss Llászló, Menyhárt Jenő, Pécs, DOZSO, 1986. április 23.
Menyhárt Jenő, Pécs, DOZSO, 1986. április 23.
Kiss Llászló, Pécs, DOZSO, 1986. április 23.
Másik János, Magyar Péter (takarásban), Tóth Zoltán Spenót, (mögötte Kiss Llászló), Menyhárt Jenő, Dénes József, Pécs, DOZSO, 1986. április 23.
Az 1986. április 23-i pécsi koncert plakátja. (Forrás: az Európa Kiadó zenekar honlapja.)
Magyar Péter, Dénes József, Pécs, DOZSO, 1987. február 27.
Másik János, Dénes József, Menyárt Jenő, Pécs, DOZSO, 1987. február 27.
Kiss Llászló, Pécs, DOZSO, 1987. ferbuár 27.
Dénes József, Pécs, DOZSO, 1987. február 27.
Menyhárt Jenő, Pécs, DOZSO, 1987. feburár 27.
Menyhárt Jenő, Pécs, DOZSO, 1987. február 27.
Hunyadi Károly, Másik János, Víg Mihály, Pécs, DOZSO, 1987. feburár 27.
Víg Mihály, Pécs, DOZSO, 1987. február 27.
Hunyadi Károly, Víg Mihály, Pécs, DOZSO, 1987. február 27.
Víg Mihály, Pécs, DOZSO, 1987. február 27.
Hunyadi Károly, Pécs, DOZSO, 1987. február 27.
Vető János, Pécs, DOZSO, 1987. február 27.
Másik János, Vető János, Pécs, DOZSO, 1987. február 27.
Vető János, Pécs, DOZSO, 1987. február 27.
Az 1987-es pécsi Európa Kiadó és Balaton koncert plakátja. Csonka Pál gyűjtése. (Forrás: az Európa Kiadó zenekar honlapja.)
Menyhárt Jenő, Kálmándy Ferenc, Orfű, 2012.
Menyhárt Jenő, Kálmándy Ferenc, Orfű, 2012.

A képeket csak Kálmándy Ferenc engedélyével lehet használni.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

Kommentek

37,330KedvelőTetszik
2,907KövetőKövetés
1,090FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

Hirdetés

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók

Audiópartnerünk