Hirdetés
Hirdetés

dokumentő #01 // Trabant // Kálmándy Ferenc fotói

Sorozatunkban a 80-as, 90-es évek magyar újhullámos zenekarairól mutatunk be dokumentumokat, ezúttal Kálmándy Ferenc fotóit a Trabant együttesről.

Hirdetés

Hogyan kerültél kapcsolatba a fotózással?

Az egyik barátom nyomdaipari fényképész volt és a leszerelésem után elhívott abba a KTSZ-be Pécsen, ahol ő is dolgozott. Hamarosan az ezernyolcszáz forintos keresetemből összespróroltam egy rendes gépre valót és beléptem a Mecseki Fotóklubba, itt ismertem meg a legjobb barátaimat, közben küldözgettem képeket pályázatokra, kíváncsi voltam, hogy milyen visszajelzéseket lapok – nyertem is néhány díjat. 1975 körül az MTI elkezdte kiépíteni a külsős hálozatát, mert addig csak a fővárosban voltak fotórpiporterei, akik kijártak kocsival vidékre fényképezni, most viszont helyi embereket kezdtek keresni, akik ismerték a környéket, így én lettem a Pécs-Baranya tudósító. Külsősként kezdtem, így mellette laza állásokban dolgoztam tovább: vendéglátóipari dekoratőrként, a Baranya Megyei Múzeumban kiállításrendezőként vagy a Pécsi Galériában a Pincehelyi Sanyi keze alatt. Nemsokára azonban főállásban kezdett foglalkoztatni az MTI, harminc évet húztam le náluk tudósítóként. Ma már csak saját érdeklődésből fotózok: vitorlásversenyeket, vagy ha olyan koncert van, ami érdekel, akkor elmegyek oda is kattintani. Számomra ez életforma, önkifejezés, szeretem csinálni, de más, ha dolgozom és más, ha saját érdeklődés miatt fotózok valamit. Volt néhány önálló kiállításom is, de leginkább a FOCUS Alkotócsoporttal állítottunk ki – velük már negyvenöt éve vagyok együtt.

Az MTI megbízásából fotóztad az újhullámos zenekarokat?

Az MTI-t a könnyűzenei vonal nem nagyon érdekelte, kivéve a nagyok: az Illés, Koncz Zsuzsa stb. Urbán Tamás dolgozott ugyan az Ifjúsági Magazinnak, de ezen kívül nem létezett ez a téma náluk, így a koncerteket saját érdeklődésből fotóztam. Sok zenekarral jó viszonyban voltam, vagyok, így megengedték, hogy felmenjek a színpadra fotózni.

Kinek a képeit szereted a legjobban?

Vető János, Szilágyi Lenke, Diane Arbus, Helmut Newton… Járt a Baranya Megyei Könyvtárba a svájci Camera című fotós szaklap, amiből nagyon sokat lehetett tanulni: új látásmódokat, szín és tónusvilágot.

Hogyan ismerted meg a Trabant együttest?

A Pesten tanuló ismerőseim egyetemi és művészkörökből hozták haza az új zenéket, így terjedtek vidéken ezek a kazetták. Egy irodalmár barátom hozott egyszer egy Trabant kazettát és mondta lelkesen, hogy van ez az édes szőke nő, aki énekelni nem nagyon tud, de mindenki szerelmes belé, és hogy biztos tetszene nekem is. A kazettát többször meghallgattam, és dallamtapadás lépett fel nálam az „Elszaladni késő, ittmaradni kár” című számot illetően – annyiszor meghallgattam és annyira megfogott, hogy készítettem hozzá egy fotósorozatot, amin a hideg, kék tónus a domináns, a képen lévő emberek egy része pedig bemozdul egy fal előtt. Ezzel a sorozattal fotós téren is voltak sikereim, és elküldtem Mariettáéknak is, ráírtam a nevem, címem, és hogy melyik számuk ihlette.

Mire emlékszel a Trabant pécsi fellépéséből?

1984. április 25-én volt az Art Rock/Új Hullám Fesztivál a Nevelési Központban, ahol a fő produkció a Trabant volt. A rendezvényt a JPTE Tanárképző karának KISZ szervezete hozta tető alá és Koszits Attila vezette le. Ez volt a Trabant három vagy négy koncertje közül az egyetlen vidéki fellépés. A zenekari tagok ezen az estén: Méhes Marietta – ének, Víg Mihály – gitár/ének, Hunyadi Károly – gitár, Másik János – billentyűk, Lukin Gábor – basszusgitár, Menyhárt Jenő – dob. A közönség soraiban nagyjából ötszázan lehettek. Előtte diavetítés volt Kulka Jánosról, Szilágyi Eszter Anna költő pedig performanszot tartott, nekem fotókiállításom volt, a Trabant előtt az Embersport zenekar játszott. Én már a koncert előtt odamentem, szerettem volna személyesen találkozni velük – leginkább Mariettával. Ő egy nagyon érdekes egyéniség, nehéz megfogalmazni milyen stílus, de egyértelműen egy jelenség volt. Csináltam róla pár portrét, egyiket elkészítettem fotóvászonra, majd kifestettem. Utána még találkoztunk párszor Pesten, ő akkor a Xantus Jánossal járt, aztán kirepült Amerikába és ott is maradt. Az iWiWen még többször írtunk egymásnak, utána megszakadt a kapcsolat.

(A pécsi Trabant koncert itt megnézhető.)

Az esemény plakátja. Az Európa Kiadó és Balaton együttesnevek megtévesztőek, mert egyik sem lépett fel a rendezvényen, valószínűleg azért került rá mégis a nevük, mert a Trabanttal fellépő Menyhárt Jenő és Víg Mihály révén így azonosíthatóbb volt az est zenei vonulata. A plakáton szereplő Kálmándi Pap Ferenc azonos Kálmándy Ferenccel.
Méhes Marietta, Másik János, Lukin Gábor. Pécs, 1984. április 25.
Lukin Gábor. Pécs, 1984. április 25.
Víg Mihály. Pécs, 1984. április 25.
Másik János. Pécs, 1984. április 25.
Méhes Marietta. Pécs, 1984. április 25.
Gazsi Zoltán (kamera), Másik János, Lukin Gábor, Méhes Marietta, Menyhárt Jenő (dob – nem látszik), Víg Mihály (háttal), Hunyadi Károly. Pécs, 1984. április 25.
Víg Mihály. Pécs, 1984. április 25.
Méhes Marietta, Másik János, Lukin Gábor, Víg Mihály. Pécs, 1984. április 25.
Másik János, Méhes Marietta, Lukin Gábor. Pécs, 1984. április 25.
Méhes Marietta. Pécs, 1984. április 25.
Víg Mihály. Pécs, 1984. április 25.
Kálmándy Ferenc fotósorozatának egy darabja, melyet az „Elszaladni késő, ittmaradni kár” című Trabant-szám ihletett.

A képeket csak Kálmándy Ferenc engedélyével lehet használni.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

38,988KedvelőTetszik
3,060KövetőKövetés
3,820FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók