Most akkor karácsonyi film a Die Hard? 

A kérdés egyszerűnek tűnhet, mégis megosztja az emberiséget. Sokak szerint egyszerű akciófilm, ami történetesen karácsonykor játszódik, mások szerint pedig végre egy olyan karácsonyi film, ami nem a megszokott és végtelenségig ismételt klissékből dolgozik. Most egy új bemutató próbálja megoldani ezt a kérdést. 

Mitől lesz karácsonyi egy film? 

A fő kérdés nem is igazából az, hogy a Die Hard egy karácsonyi film-e, hanem az, hogy mit is nevezünk igazából annak? Ha a Mikulás a főszereplő, azt kétségtelenül az. De ha két szereplő a karácsonyi időszakban esik szerelembe, vagy ekkor utazgat valahova és kalamajkába kerül, az is az. De a Die Hard akciófilm, és nem a karácsony a központi témája, emiatt nem az, viszont ezzel az erővel a családi gondatlanságból felügyelet nélkül otthon maradt gyermek harca a betörőkkel és  a magánnyal sem kellene, hogy karácsonyi film legyen, aztán mégis a Reszkessetek betörők az egyik legnagyobb siker. 

A Die Hard és a karácsony

A filmet 1988-ban mutatták be, a John McClane-t alakító Bruce Willis csapdába esik karácsony előestéjén. A Die Hard gyakorlatilag újradefiniálta az akciófilmek műfaját, az pedig, hogy a karácsony is megjelenik benne, évek óta lázban tartja az embereket, és felmerül a kérdés, hogy egy ünnepi vagy egy szimplán csak újító akciófilmről van szó. Most a filmet jegyző stúdió, a 20th Century Studios (a maga idejében még 20th Century Fox) kiadott egy újravágott előzetest, ami talán választ adhat a kérdésre.  

A legnagyszerűbb karácsonyi történet, amit valaha elmeséltek

Egyébként az új előzetes kiváló példa arra, mennyire félre tudja vezetni az embert az előzetes, ami általában abban szokott kimerülni, hogy egy filmről azt hihetjük, hogy izgalmas vagy vicces, aztán kiderül, hogy az összes izgalmat vagy poént belevágták az előzetesbe. Itt most az derül ki, hogy McClane egy vidám apuka, akinek a karácsonyt kell megmenteni, és ennek hatására egészen hihető, hogy a Die Hard valójában tényleg egy karácsonyi mozi. 

De mi a hivatalos álláspont? 

Mivel ez a vita nem újkeletű dolog, ezért az évek során többen is ki akarták nyomozni a valóságot. 2017-ben Steven E. de Souza forgatókönyvíró megerősítette a Twitteren feltett kérdésre, hogy a film karácsonyi, ugyanakkor Bruce Willis azt mondta, hogy ez nem egy ünnepi film, hanem egy “rohadt Bruce Willis film”. 2020-ban a rendező John McTiernan azt mondta, hogy nem karácsonyi filmnek szánták, de “az örömteli hangulat” karácsonyi filmmé változtatta.

A rovat támogatója a Samsung

38,934KedvelőTetszik
3,064KövetőKövetés
3,640FeliratkozóFeliratkozás

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

Friss Lángoló