Hirdetés
Hirdetés

Debreceni kaleidoszkóp – Egy hónap múlva Campus Fesztivál

2024. július 24 és 28 között ismét Campus Fesztivál Debrecenben! A rendezvény, melyen a hazai fesztiválok között egyedülálló módon idén is önálló színpadot kap a rap/hip-hop és a rock/metal műfaj, valamint dedikált helyszínen léphetnek fel a városban alkotó régi és új zenekarok, üdítően változatos programkínálattal várja a közönséget. A 4 nap alatt 15 színpadon fellépő közel 270 produkció között az olyan nemzetközi és hazai headlinerek mellett, mint Rita Ora, a Mando Diao, Martin Solveig, Dimitri Vegas & Like Mike, vagy épp Azahriah, ugyanúgy elfér az avantgard metal, mint a doomfolk, a roots reggae, egy shoegaze, ambient és cinematic elemeket vegyítő elektronikus zenei projekt, netán egy hosszú kihagyás után nemrég újjáalakult kultikus magyar hardcore zenekar.

Hirdetés

Önmagában már az is impozáns lista lenne, ha sorra vennénk a legismertebb előadókat az idei programfüzetből. Hiszen a zárónap főfellépője, a koszovói származású popdíva, Rita Ora, a számos alkalommal a világ legjobb DJ-i közé választott, zenei producerként, dalszerzőként és rádiós műsorvezetőként is aktív Martin Solveig, a svéd indie-rock színtér legismertebb exportcikke, a Mando Diao, vagy a szakma és a közönség részéről egyaránt ünnepelt belga DJ-páros, Dimitri Vegas & Like Mike a saját közegükben mind a legjobb és legnépszerűbb előadók közé tartoznak, és akkor még szót sem ejtettünk az ilyen eseményekről kihagyhatatlan hazai kedvencekről. Ugyanakkor, ha alaposabban végignézzük az immár véglegesnek tekinthető menetrendet, számos olyan névvel találkozhatunk, akiket jóval ritkábban, vagy egyenesen soha nem láthatunk hasonló rendezvények plakátjain. A most következő ajánlóban nevesítjük mindazokat, akikre a bevezetőben, de természetesen sokan mások is szóba kerülnek.

GAYLE – Metal-Sheet Nagyszínpad, július 24, szerda, 22:00

Taylor Gayle Rutherfurd, művésznevén GAYLE, szakmai vélemények szerint az egyik legígéretesebb fiatal előadó az alternatív / pop / punk világban. A huszadik életévét épp csak betöltött dalszerző- énekesnő hétévesen kezdett el zenélni, majd néhány saját kiadású kislemez megjelentetése után Kara DioGuardi, az American Idol korábbi zsűritagja fedezte fel, és szerződtette az Atlantic Recordshoz. A többi, ahogy mondani szokás, történelem, hiszen GAYLE nem sokkal később 2021 egyik legnagyobb slágerét követte el, miután ABCDEFU című szókimondó, dühös szerzeményét felkapták a TikTok és a Spotify algoritmusai. A szám egy Grammy-jelölést is hozott neki „Az év dala” kategóriában, ő pedig, amellett, hogy azóta is folyamatosan érkeznek tőle az újabb EP-k, kislemezek, olyan előadók vendégeként turnézott világszerte, mint Pink, a My Chemical Romance és Taylor Swift.

Amorf Ördögök – Kocsi.hu Színpad – július 24, szerda, 23:15

A magát kacatpopként aposztrofáló, sok szempontból a későbbi Péterfy Bori & Love Band elődzenekarának is tekinthető, saját jogán is ikonikus Amorf Ördögök 2024-ben hét év után ismét színpadra lép néhány kivételes alkalom erejéig. A június elsejei müpás fellépésre egy nap alatt fogytak el a jegyek, az augusztusi Kobuci kertes koncertre pedig akkora az érdeklődés, hogy szinte azonnal meg kellett hirdetni a ráadásbulit. Egyetlen nyári fesztiválfellépésük – hosszú idő után, és jó eséllyel bizonytalan ideig – az idei Campus Fesztivál nyitónapján lesz, szóval ha valaki szeretné élőben felidézni az olyan klasszikus dalokat, mint a Virágoskert az élet, vagy a Fapados űrutazás, annak ott a helye a koncerten!

Danko Jones – Welding Rock Aréna, július 25, csütörtök, 19:45

A kanadai Torontoból származó Danko Jones nem annyira ritka vendég Magyarországon, hiszen tavaly is játszottak egy speciális koncertet Budapesten, a Harley Davidson százhuszadik születésnapját ünneplő többnapos fesztiválon, de ezt leszámítva 2017 óta nem nagyon jártak felénk, Kelet-Magyarországon meg még soha. A hard rock és punk elemeit jellegzetes stílusban keverő trió Electric Sounds címmel tavaly hozott ki friss albumot, ami méltó követője az eddigi tíz lemeznek, így nem is csoda, hogy a hírek szerint játszanak is bőven róla az aktuális turnén. Ugyanakkor azoknak sincs oka az aggodalomra, akik olyan korábbi kedvenceket várnak, mint az I’m In a Band, a Had Enough, vagy a My Little RnR, hiszen a Nagyerdőben is igazi „best of” programra számíthat a közönség.

Queen Omega & The Royal Souls (TTO) – Catl Lighthouse Stage, július 25, csütörtök, 21:00

Jeneile Osborne, művésznevén Queen Omega hangját valószínűleg a fesztivál számos leendő látogatója hallotta már, akár úgy, hogy nem is tudott erről, hiszen a Trinidad és Tobagóban született dancehall / roots reggae énekesnő szerepel a Campuson idén szintén fellépő Azahriah Four Moods II című dalában. És bizony hosszú időnek kellett eltelnie, míg a közönség valóban felfedezte, hiszen bár bemutatkozó albumát 2001-ben, húszévesen készítette, igazán a tavaly megjelent, a svájci DJ/producer Little Lion Sounddal közös No Love Dubplate című dala írányította rá a szélesebb körű figyelmet, ami azóta már több mint 45 millió YouTube-megtekintésnél jár. The Royal Souls nevű zenekarával csütörtökön lép majd fel a Víztoronykertben, koncertje igazi különlegességnek ígérkezik a műfaj kedvelői számára – ráadásul, mivel ugyanazon a napon lép fel, mint Azahriah, elméletileg minden adott egy közös színpadi produkcióhoz is, bár ez egyelőre csak esélylatolgatás.

The Devil’s Trade – Welding Rock Aréna, július 26, péntek, 18:15

Makó Dávid egyszemélyes projektből teljes felállású zenekarrá (is) transzformálódott doomfolk formációja 2023-ban jelentette meg harmadik lemezét Vidékek vannak idebenn címmel az underground műfajok egyik legnagyobb nevű kiadója, a Season of Mist gondozásában. Koncertjük, mely zenei és gondolati téren egyaránt bővelkedik majd a felfedezendő mélységekben, mindenképp a Campus egyik legegyénibb színfoltjának érkezik majd, hiszen, bár számos turnén vettek részt az utóbbi években Európa-szerte, idén pedig a legendás francia metálfesztivál, a Hellfest fellépői között is ott vannak, hazánkban nem láthatók túl gyakran ilyen típusú rendezvényeken.

Aranyakkord – Egyetem tér – Unipass Színpad, július 26, péntek, 21:15

Kevés olyan stabil fesztiválprodukció létezik, aminek, ha úgy tetszik, még a megalakulása is a véletlen műve volt. Az Aranyakkordot Kiss Tibi, a Quimby frontembere, és Vastag Gábor „Vasti”, a Quimby több albumának producere, A Kutya vacsorája gitárosa hozták létre teljesen spontán módon, rögtönzött próbatermi gitározások eredményeképpen. A formáció saját megfogalmazásuk szerint egy hobbiprojekt, dalspájz, vagy dalkeltető, melyben olyan „maradék” szerzemények gyűlnek össze és lelnek otthonra, amik csak úgy kifolytak a kezükből, és még nem fértek be sehová. A megalakulás óta eltelt bő hat évben a hazai koncertek mellett többször jártak már Európában és a tengerentúlon, időközben pedig Gábor Andor „UFO” csatlakozott hozzájuk állandó vendégként, aki ütőhangszeres játékával színesíti a produkciót.

Necropsia – Made In Debrecen X Hangfoglaló Színpad, július 26, péntek, 21:30

A kilencvenes évek magyar underground hardcore színterének túlzás nélkül legendás csapata immár több mint egy éve újra aktív, ráadásul egy fő híján az úgymond klasszikus felállásban dolgoznak, hiszen az újjáalakulásban csak az eredeti frontember, Bodnár Zsolt „Böske” nem vett részt. Az ő helyét végül – miután a jubileumi koncerteken Horváth István Pityesz állt a mikrofon mögött – a korábban a Szeg és a Molto soraiból ismert Katona Péter vette át. Szilágyi Pistiék láthatóan komolyabb tervekkel indultak újra a puszta nosztalgiázásnál: az elmúlt hónapokban Kövek a zsebben és Idegen címmel két új dalt is közzétettek, amelyek minden tekintetben méltók az olyan korábbi klasszikusokhoz, mint az Inferno, a Rianás, vagy a Trans Express. Koncertjük a fesztivál harmadik napján lesz a Made In Debrecen X Hangfoglaló Színpadon, melyen rajtuk kívül többek között olyan debreceni kötődésű zenekarok lépnek fel, mint az Angerseed, a Chrome Rt., vagy a több mint kultikus Lyuhász Lyácint Bt.

Thy Catafalque – Welding Rock Aréna, július 26, péntek, 23:15

A hosszú évek alatt Kátai Tamás szólóprojektjéből jelenleg nemzetközi szinten talán a legismertebb magyar metálzenei produkcióvá avanzsált Thy Catafalque tavaly Alföld címmel jelentkezett friss albummal, majd idén tavasszal önálló Európa-turnéra indultak, melynek során 7 országban játszottak összesen 10 koncertet főzenekarként, a közönség pedig minden állomáson kitörő lelkesedéssel fogadta őket. Az idei nyári fesztiválszezonban Magyarországon kizárólag a Campus Fesztiválon lépnek fel, szóval aki nyitott a kísérletezős, progresszív elemektől sem mentes avantgárd metalra, ne szalassza el a formabontó felállású, négy – vagy olykor még több – énekessel színpadra álló zenekar koncertjét!

Rival Consoles – Catl Lighthouse Stage, július 27, szombat, 22:40

A Rival Consoles néven alkotó, Londonban élő Ryan Lee West az utóbbi idők egyik legizgalmasabb figurája az elektronikus zenei színtéren, ahová eredetileg gitárosként érkezett, és aki nem mellesleg zenetechnológiát tanult a De Montfort Egyetemen. Zenéjében ott vannak az ambient, a shoegaze, a minimal techno és a cinematic stílusok elemei, de gyakran vegyíti akusztikus hangszerekkel a gépi alapokat, és láthatóan nem állít semmiféle korlátot maga köré. Így aztán nem véletlen, hogy ugyanolyan eséllyel bukkanhat fel bármilyen könnyűzenei fesztiválon, mint ahogy adandó alkalommal kortárs táncegyüttessel dolgozik, zenét szerez a kultikus Black Mirror sorozat egyik epizódjához, netán remixeket készít olyan előadók számára, mint Jon Hopkins, Vessels, Ólafur Arnalds, Nils Frahm, Max Cooper vagy Toydrum.

Zenevonat az LGT sztárjaival – Debreceni Egyetem Színpad, július 27, szombat, 19:00

A Zenevonat Szuperkoncert évek óta játssza az LGT legnagyobb slágereit, ráadásul az Abrakazabra zenekar által létrehozott produkcióban az eredeti csapat két ma is aktív legendája, Karácsony János és Solti János is közreműködik. Rajtuk kívül két másik, országosan ismert zenész is részt vesz a koncerteken. Szirota Jennifer előadásában olyan, az LGT tagjai által női előadóknak írt dalok szólalnak meg, mint a Játssz még, a Hello, vagy a Szólj rám, ha hangosan énekelek. Heincz Gábor Biga pedig, akinek gyerekkora óta kedvence a Loksi, egy televíziós műsor kedvéért egyszer áthangszerelt néhány LGT-dalt, a tagoknak pedig annyira megtetszett az ő verziója, hogy azóta is ebben a hangszerelésben, az ő részvételével szólalnak meg a dalok a Zenevonat Szuperkoncerteken. Aki tehát szívesen hallaná újra az olyan klasszikus dalokat, mint az Ő még csak 14, a Nem adom fel, az Álomarcú lány, vagy a Mindenki, keresve sem találhatna jobb lehetőséget erre.

Tankcsapda 35 – Metal-Sheet Nagyszínpad, július 24, szerda, 20:15

Tankcsapda B-oldal – OTP Bank Nagyszínpad, július 25, csütörtök, 21:10

Tankcsapda Akusztik – Welding Rock Aréna, július 27, szombat, 23:15

A Tankcsapda a mindenkori Campus Fesztiválok állandó fellépőjének tekinthető, amit ugyanúgy indokol a zenekar Debrecen városával összeforrt neve, mint az évtizedek óta töretlen népszerűségük. A trió alakulásának 35. évfordulóját ünnepli voltaképpen egész 2024-ben, de a Campuson olyan formabontó módon teszik ezt, mint sehol máshol: három eltérő napon, három eltérő helyszínen, három eltérő programmal állnak majd színpadra a rendezvény során. A koncertek alcímei – 35, B-oldal, Akusztik – beszédesek, hiszen legalábbis utalnak arra, melyik estén mire számíthat a közönség, és már csak ezek alapján is biztosak lehetünk abban, hogy ennél alaposabb keresztmetszetet ilyen rövid idő alatt nem nagyon kaphatunk majd eddigi pályafutásukról.

Sokszínű program várható tehát a Nagyerdőben július utolsó teljes hetében. A zenei programok mellett  érdemes megemlíteni még a Debreceni Egyetem és a Miskolci Egyetem által közösen szervezett Egyetemi Európai Játékokat, amelynek záróünnepsége a Campus Fesztivál nyitónapján, a fesztivál területén lesz. Ráadásul pont a nyitónapon, július 24-én válnak nyilvánossá a felsőoktatási ponthatárok, így az országos Pont Ott Partik központi helyszíne is a debreceni Campus Fesztivál lesz.

Jegyek és további információk a Campus Fesztivál weboldalán és közösségi felületein!

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

39,016KedvelőTetszik
3,065KövetőKövetés
4,570FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók