Hirdetés
Hirdetés

Többet mond itt minden rólad – Dalról dalra a Sign új nagylemeze

thesign.jpg

A miskolci származású zenészekből álló The Sign 2012-ben alakult. Czinke Dániel és Máté testvérek, Török Dániellel gyerekkori barátok, hozzájuk csatlakozott Kollár Ábel és Szentpétery Mózes. Egy hobbi garázszenekarból díjnyertes és folyamatosan koncertező együttessé nőtték ki magukat. Turnéztak már a Margaret Islanddel és a Honeybeasttel is. A The Sign első felvétele 2017 augusztusában megnyerte a Petőfi Rádió ’Saját zenéd’ versenyét, 2019-ben pedig a „Tékozló” című szám vívta ki a legjobb dalnak járó elismerést a keresztényzenei Szikra-díjátadón. Most jelent meg az első nagylemezük, Többet mond itt minden rólad címmel, amit alább meg is lehet hallgatni, még lejjebb pedig Czinke Máté frontember mond valamit minden egyes dalról.

The Sign

Ez a dal az album intro zenénk, ami egy instrumentális hangulatkeltő szerepet tölt be. A célunk az volt, hogy aki elindítja a lemezt, lásson egy képet maga előtt, nyerjen betekintést abba, amit mi „zene” alatt értünk. Kendőzetlenül, szavak nélkül. Egyszerűen csak engedjük a zenét hatni, mielőtt felruháznánk bárminemű tartalommal.

Bocsánat

A bocsánat az esendőségünkről szól, kissé kritikusan és gúnyosan megközelítve a témát, a versékben ez egy amolyan tükörbe nézés, szembesítés. A refrén ezzel szemben egy költői kép, amit nagyon szeretek:

Szavaim könnyűk
Szállnak a széllel
S ragyogó gyöngysort fűznek elébed
Mert szép a ruhád, de
Legyen ez a nyakéked
És ha nem menne színben,
Bocsánatot kérek.

Tékozló

Talán az összes dal közül erre vagyok a legbüszkébb. Legjobb dal kategóriában nyert Szikra-díjat. Zeneileg nagyon masszív lett, tök jól ellenpontoz a verse a refrénnel. A témát illetőleg az van, hogy mindig is közel állt hozzám a tékozló fiúról szóló bibliai sztori, aki kikérte az apjától a vagyon ráeső részét, elment és tulajdonképpen elherdálta, eltékozolta az egészet, majd amikor visszatért, az apa nem használta ki a fölényes helyzetét, hanem egyszerűen megölelte, megbocsátott és még aznap este megünnepelték a hazatérését. A versékben, egy történetmesélő majd az apa személyében, ide-oda felváltva zajlik a diskurzus, aztán jön a refrén, ami már végig a mesélő szemszögéből írja le a boldog pillanatot:

Mi szétfoszlott, most összeér
Ki elveszett, ma hazatér
Neked is jár egy új esély
Tékozló…

Ő

Az Ő a mai trendekkel javarészt szembemegy, a 6/4-es ritmusával, dalszövegével, zenei felépítésével stb. De szerintem pont ettől lesz erős identitása. Valószínűleg örökre emlékezetes dal marad nekünk, már csak azért is, mert bejutott a DAL 2019 top 30 mezőnyébe. A dal üzenete számomra az a gondolatmenet köré épül, hogy ugyan nagyon különbözünk egymástól, minden egyes ember egy egyedi és megismételhetetlen mestermű, nincs 2 egyforma élet, életút a világon, viszont létezik keresztmetszet és ez a közös pont, az a vágy, arra hogy szeressünk és szeretve legyünk. Ez egy örök érvényű igazság és talán valahol mindenben és mindenkiben ezt keressük, mert ahol ez a kettő találkozik, az a szeretetközösség. És a dalban az Ő az a személy, akivel vagy aki által ez a fajta szeretetközösség megvalósul.

Igazán

Ez most a legfrissebb az összes közül, a klip is kevesebb, mint 1 hónapja jelent meg hozzá. Egy boldog kapcsolatról szól, ami már túl van a kezdeti fázisán, és a pár örömmel emlékszik vissza az együtt eltöltött időkre, valamint alig várja, hogy folytatódjon a közösen megkezdett kaland.

Egyedül

Az egyedül többnyire a félelemmel és a magánnyal való folyamatos harcról szól. Minden sora erőt és motivációt sugároz és kitartásra ösztönöz az élet minden területén.

Királylány

A királylány, egy olyan lányról szól, aki elvesztette a hitét saját magában és úgy gondolja, hogy kizárólag mások árnyékában válik valamelyest értékessé. A dal arra hivatott, hogy ezt az állapotot elvessük és kimondjuk, hogy minden lány, aki hasonló helyzetben érzi magát, valójában nem kiszolgáltatott cseléd, hanem királylány.

F-Ö-L-D

A lemez hosszának feléhez érkezve újból szerettünk volna egy kis időt adni, hogy leülepedhessenek az eddigi dalok és felfrissítsük a fülünket a lemez hátralévő részére. Ezért egy lágy instrumentális zenét írtunk, ami a „F-Ö-L-D” nevet kapta, az egésznek van egy ilyen egyértelmű természetközeli atmoszférája.

Biztosan kihajt

A „Biztosan kihajt”, az emberi élet értelmét az elmúlással összefüggésben vizsgálja. A hasonlat tárgyát ebben az esetben egy szirom adta, ami elhull, ahogyan az emberi élet is elmúlik. A kép talán ismerős lehet Petőfi Sándor – Szeptember végén című verséből, amiben így szerepel: „Elhull a virág, eliramlik az élet”. Mi ezt a gondolatot vittük tovább:

Ha elhull a szirom, nem volt hiába, mert kihajt az új.. biztosan kihajt.
S ha elmúl az ember, nem élt hiába, ott kihajt egy új.. biztosan kihajt.

Egyetlen

Ahogy az „Igazán” című dalunk a szerelem, már nem kezdeti szakaszáról, úgy az „Egyetlen”, ami időben 2 évvel hamarabb született pont ezekről, az első közös történésekről, érzésekről szól. Ízig-vérig harmonikus és vidám kapcsolat, amiben mindkét fél szárnyal.

Rabmadár

A rabmadár, egy autentikus rock dal, ami a szabadságot, egész pontosan a lélek szabadságát kiáltja ki.

Szabad szívem szabadon száll
És búcsút int a félelemnek
Legyen az ördög rabmadár!

Koncerteken hatalmas sikere van, mert mind a szöveg, mind pedig a zene olyan, ami letépi a láncokat.

Tenger

A Föld kb. 70%-a víz és érdekes módon az ember 70%-a is. Az egész dal arról szól, hogy az embert, különféle megközelítésekből a tengervízhez, mint állandóan mozgásban lévő áramló erőhöz hasonlítjuk. Pörgős, mozgalmas és lüktető dal, akárcsak egy tenger.

Testem egy tenger
Hajam cibálja a szél
A te partjaid mossa
És hullámzik minden mi él
Van, hogy megárad,
Játszva a szél beletép…

Többet mond itt minden rólad

És végül elérkeztünk a lemez utolsó, és egyben címadó dalához, amiben inkább általános érvényű igazságokat, plusz saját meglátásokat fogalmaztunk meg a világról, emberekről, társas kapcsolatokról. Ennél jobb pont az „i”-re nem is kerülhetne. Úgy éreztük ez a dal maradéktalanul képes arra, hogy befejezzen egy történetet és új távlatokat nyisson a jövőbe.

Advertisement
38,983KedvelőTetszik
3,058KövetőKövetés
3,810FeliratkozóFeliratkozás

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

LÁNGOLÓ PREMIEREK

Hirdetés

DALMEGOSZTÁS

Audiópartnerünk

Friss Lángoló