Hirdetés

Tudod melyik dal az, hogy na nanananan na nanana? A Google ennyiből megmondja

Ismerős az az érzés, mikor van egy dallam, ami nem megy ki a fejből, viszont sehogy nem jövünk rá, hogy melyik dalból van? Na mostantól a Google ebben is segít, vagy legalábbis megpróbálja.

Hirdetés

Ha valaki a telefonján a legfrissebb Google alkalmazásra, és ott a keresősávban a kis mikrofonra nyom, utána elindítja a dalkeresést, akkor indulhat is a dúdolás (opcionálisan angolul is meg lehet kérdezni, hogy mi ez a dal, aztán dúdolni).

Ilyenkor először is kiderül, hogy a 20 másodperc is tud zavarbaejtően hosszú lenni, főleg ha maga a dallam három másodperces.

Aztán több ismert dal na nanana nana nanana na típusú verzióját előadva azt kell mondani, hogy felemásan működik:

  • egyrészt rájövünk, hogy egy csomó dalnak nincs igazán dúdolható dallama
  • másrészt nem mindig adott olyan nagyon pontos infókat, viszont fel lehet fedezni új, eddig nem ismert műveket. Mondjuk a Metallica Iron Man című dalát (mi persze Black Sabbath-ot vártunk első helyen, nem a Metallica koncertverzióját).

Az egésznek a működése a legizgalmasabb, nyilván mondanunk sem kell, hogy a gépi tanulás és a mesterséges intelligencia elemzi a hümmögéseket, de amit mi otthon beledudorászunk a készülékbe, azt a rendszer számokká alakítja, és ez alapján veti össze más dalok hasonló számsoraival. Az algoritmust úgy tanították hogy amennyiben rendelkezésre állt, akkor egy dal stúdiófelvétele mellett hozzárendelték az énekelt, fütyürészett vagy az elhümmögött verzióját is, és magát a dalokat is lecsupaszították. A végén egy olyan számsort kaptak, ami gyakorlatilag a dal egyedi ujjlenyomathoz hasonlítható azonosítója. Mikor valaki eldúdolja a dalt, akkor ugyanúgy számsorrá bontja azt, amit hal, és megkeresi az egyezéseket. Hasonlóan működik mint az, amikor valaki felismer egy dalt, ahogyan más valaki csak dúdolja vagy énekli.

Érdekes egyébként, hogy például a Coldplay Talk cím dalának dúdolásakor nem adja ki az eredeti dalt, amit a Kraftwerk írt, vagy hogy a Scooter mindenki által ismert “tüp tüp tüp türü tüptüptüp” dallamát énekelve megtalálja ugyan az ominózus dalt, de csak 20 százalékos hasonlóságot ír mellé.

Na de mit tud még az új Google?

Jobban odafigyel az elütésekre

Tízből egy keresésben rosszul ír valaki valamit. Eddig is próbált érdeklődni a Google, hogy biztosan arra gondolt a felhasználó, amit írt, de most csavart egyet, és elkezdte az elgépelt szavakat kontextusában nézni, ezzel pedig még pontosabb találatokat ígér annak ellenére, hogy félregépelte valaki a kifejezést.

Kulcsmomentumok a videókban

Egyre több videót fogyasztunk, ezért itt volt az ideje, hogy könnyebben lehessen keresni ezekben is. Gépek fogjék azonosítani a kulcsmomentumokat, például ha egy koncertfelvételen új dal kezdődik, vagy ha új témával kezdenek el foglalkozni egy interjúban, esetleg új lépés jön egy receptvideóban.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

KOMMENT

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
807FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tesztek

Hirdetés
Audiópartnerünk