Csillagászati számok & alacsony bevételek? Helyzetjelentés a Spotifytól

A Spotify friss jelentése szerint a streamingóriás 2021-ben összesen 7 milliárd dollárt fizetett a lejátszásokért az előadóknak. A Loud & Clear címmel megjelent részletes beszámolóból az is kiderül, hogyan viszonyul most platform a zeneiparhoz a korábbi évekhez képest. Nézzük a részleteket és a legaktuálisabb híreket a Spotifyról!

Sokatmondó statisztikák

A közelmúltban számtalan támadás érte a Spotifyt a bevételek kiegyensúlyozatlanságára és a transzparencia hiányára panaszkodó előadóktól. A platform erre is reagálva publikálta a Loud & Clear nevű oldalt, amely részletesen megmutatja a 2021-es év számadatait: amint az várható volt, a Spotify főként az egy év során lezajlott pozitív változásokra helyezte a hangsúlyt – például arra, hogy a kifizetések teljes összege egy év alatt 5 milliárd dollárról 7 milliárdra nőtt. A jelentésben a részadatokat tekintve is izgalmas változásokról olvashatunk, illetve az előadók és a zenehallgatók egyaránt megnézhetik, hogyan fest a havi lejátszásaik száma a Spotify egészéhez képest.

Az oldal ide kattintva érhető el.

Amiről a Spotify továbbra sem beszél szívesen, a kiegyenlítetlenség, illetve a kisebb előadók érvényesülésének nehézségei és a hátrányos helyzetük a nagyobb előadókhoz képest. A platformon több mint 8 millió előadó dalai szerepelnek, közülük 2,6 milliónak legalább tíz dala elérhető itt. Beszédes adat, hogy a 2021-es adatok alapján a 2,6 millió előadó közül mindössze 155 ezer érte el a tízezer streames határt havonta – ráadásul közülük csak 52,600 előadó jutott el a tízezer dolláros bevételig. A probléma enyhítésén, illetve az előadók, zeneszerzők elfogadhatóbb kifizetésén, azaz streamek átgondoltabb monetizálásán a szakértők szerint mindenképpen tovább kell dolgoznia a vállalatnak.

Néhány érdekesség a 2021-es adatokból

  • 450 előadó érte el a kétmillió dolláros bevételt. Ez 2017-hez képest 110 százalékos emelkedés, hiszen akkor ez mindössze 210 előadónak sikerült.
  • 130 előadó az ötmilliós határt is elérte. Öt évvel ezelőtt 50 előadó tudhatta maga mögött ezt az elképesztő mérföldkövet.
  • Az 52,600 előadóból, akik elérték a tízezer dolláros bevételt, 34 százalékuk nem az IFPI (vagyis a nemzetközi hanglemezipari szövetség) 10 legnépszerűbb régiójában (tehát nem Ausztráliában, Kanadában, Kínában, Olaszországban, Franciaországban, Németországban, Japánban, Észak Koreában, az Egyesült Királyságban vagy az Egyesült Államokban) él.
  • 718,000 dal érte el az egymilliós streamelést, ezek közül 328,000 dalnak ez egyetlen év alatt sikerült. 2021-re 230 dal az egymilliárdos hallgatottságot is elérte.
  • Az előadók 10 százaléka érte el úgy a tízezer dolláros bevételt, hogy az elmúlt két év során jelent meg az első daluk. 350 előadónak ugyanilyen keretek között a százezer dolláros bevétel is összejött.

A Music Business Worldwide további fontos részletet is kiemelt az elemzésből, ezt az összegzést ide kattintva olvashatod el.

Rövid hírek a Spotifyról

A vállalat új nevet adott a Clubhouse mintájára létrejött Greenroom alkalmazásnak: mostantól Spotify Live-ként találod meg. Erről az alkalmazásról, amely a tavaly berobbant „live audio room” trendhullámot lovagolta meg, itt írtunk részletesebben.

A vállalat gördülékenyebbé szeretné tenni a fizetési módokat az Androidot használók számára: a tervek szerint a Spotify a Google Playen keresztül is lehetővé teszi majd a Spotify előfizetések rendezését.

A legutóbbi találgatások szerint a Spotify, több népszerű közösségi média platform példáját követve beszállhat az NFT bizniszbe. A Digital Music News két friss álláshirdetés alapján véli úgy, hogy a vállalat a blokklánc-technológia fejlesztésébe fektethet. Legutóbbi kapcsolódó cikkünkért kattints ide.

A Spotify egyszerűbbé tette a műsorra tűzés gesztusát: mostantól egy listán vagy albumon jobbra húzással adhatjuk hozzá a dalokat az aktuális műsorlistánkhoz, azaz a lejátszási sorhoz. Emellett könnyebbé vált a Blend néven futó közös listák készítése is. Ezek létrehozásához többé nem kell meghívó: elég a playlist szerkesztésénél, a zöld lejátszás gomb mellett elhelyezett ikonra kattintani a barátaink meghívásához. Részletek.

Hirdetés

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

Kommentek

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
1,000FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Audiópartnerünk