Csihar Attila szerint a karácsony

Szombaton jelent meg az a cikkünk, amiben zenészeket kérdeztünk a karácsonyról. Ehhez kitaláltuk, hogy mi lenne, ha megkeresnénk a témával a Mayhem énekesét, Csihar Attilát is, biztosan rendhagyó válaszokat ad majd (ha nem hajt el azonnal), vagy kiderül róla, hogy hatalmas karácsonyozó. Ebben ugyan nincs meglepetés, az előbbi lett, azt viszont nem gondoltuk volna, hogy így ki is fejti a dolgokat. Ehhez mondjuk kellett egy többnapos online térben kergetőzés különböző technikai akadályok miatt, ami után az éppen Berlinben koncertező Csihar inkább felmondta nekünk hangfájlba a válaszait a korábban mailben megkapott kérdésekre.

Van-e olyan film, amit karácsony környékén rendszeresen előveszel és megnézel, függetlenül azoktól, amiket a tv-ben adnak automatikusan?

Semmilyen film nincs, és egyáltalán nem érdekel a karácsony ilyen szinten. Szerintem az egész csak politikai értékkel bír. Ma már mindenki a kereszténységre hivatkozik, hogy az a kevésbé rossz a más monoteista vallásokkal szemben, és szerintem a karácsonynak ezért van ekkora jelentősége. Másodsorban pedig hatalmas üzlet van benne, hiszen mindenki őrülten rohangál ajándékokért. Én soha nem veszek senkinek ajándékot már évek óta, viszont egész évben szívesen veszek ajándékokat a gyermekeimnek meg a szeretteimnek. Szeretek ajándékozni, csak azt nem szeretem, ha muszáj, mint például karácsonykor. A szeretet ünnepe, mintha a szeretethez kellene valami fajta vallás, mint a kereszténység. Mintha azok, akik nem keresztények nem szeretnék egymást, vagy azok akik nem hallottak még Jézusról. Ez egy olyan kisajátítás, ami ellenkezik az én világképemmel, én a természetben és a valóságban hiszek, nem pedig ezekben a dajkamesékben.

Sok helyen, például nagyobb bevásárlóközpontokban már ősz közepén megjelennek a csokimikulások, meg a karácsonyi zenék. Nálad mi szokta előidézni az ünnepi hangulatot?

Nálam semmi ilyesmi nem idéz elő semmiféle hangulatot. Éjjel (december 22-én – a szerk.) Berlinben játszottam, ami azért különleges mert ez volt a leghosszabb éjszaka. Igazából tegnap volt, tehát már megszületett az új nap, a legyőzhetetlen nap, amit úgy neveznek, hogy Sol Invictus, a régi kultúrákban. A téli napforduló az egyik legfontosabb nap az évben, ha már ünnepről beszélünk, és semmi köze a karácsonyhoz. Azt később ragasztották mellé, ami Jézus Krisztus születésnapjához tartozik, aki számomra egy képzeletbeli személy. Egyáltalán nem bizonyított, hogy valaha is létezett, és különben is, miért szakállas meg miért sovány, meg miért néz ki úgy, mint egy hippi? Miért nem alacsony, köpcös és kopasz?

Na mindegy. Szóval ezen a koncerten újraélesztettünk egy ősi egyiptomi szobrot, aminek a replikáját 3D nyomtatással hoztak létre. Mi nem szobrokat tüntetünk el Egyiptomból, hanem szobrokat hozunk létre, és ez az egyik legnagyobb odaadás, a legnagyobb felajánlás, amit valaha életemben tettem. Ez egy rituálés szertartásos koncert volt, amit én egymagamban adtam, Szekhmet isteni anya tiszteletére, és ez a koncert nagyon fontos volt számomra. 

A berlini előadásról készült kép.

Van-e olyan tevékenység, amit az évnek csak ebben a szakaszában szoktál csinálni?

Ilyenkor le szoktam lépni valami déli tájra, ahol melegebb van, vagy csak otthon begubózok. Mivel a szenvedélyem a hifi és a színtiszta hangzás, ezért ilyenkor otthon szoktam ülni és egész éjjel zenét hallgatok. Általában télen át is megyek éjszakai üzemmódba. Ilyenkor rengeteg zenét hallgatok és meditálok otthon. Általában egész éjjel ébren vagyok, és körülbelül reggel hattól délután egyig, vagy kettőig szoktam aludni.  

Van olyan előadó, akinek a fellépésére függetlenül az ünnepektől, hagyományokat megszakítva elmennél még akár karácsonykor is?

Bárkinek, akit szeretek, elmennék a koncertjére. El is megyek, akár karácsony este is. Néha szoktunk karácsony este bulizni. Sajnos nincsenek ilyenkor koncertek, csak a templomi szertartások, oda viszont nem járok, de koncertre nagyon szívesen elmegyek, ha van valami. 

Ha fel kéne dolgoznod egy karácsonyi dalt, melyik dal jöhetne szóba?

Sajnos egyik sem. Csinálhatok egyet arról, hogy mi a problémám a karácsonnyal, de én nem szeretem bántani az embereket. Én senkit nem nézek le azért, mert bármilyen vallása van, vagy bármilyen vallásos ünnepet szeret. Senkivel nincs gondom, és nem fogok köpködni, ha valakinél karácsonyfát látok, mert mindenkit tiszteletben tartok, és ezzel együtt mindenkinek a vallását is.

Szerintem a vallás még mindig sokkal jobb dolog, mint a materializmus, a semmi, a káosz. A materializmus a teljes tévút, a vallás pedig utána jön. Véleményem szerint a vallás és a materializmus között kellene egy olyan spirituális szellemiség ebbe a világba, ami megnyitja az emberekben rejlő transzcendens potenciálokat, amik bennünk szunnyadnak. Ha mondjuk ledugsz egy magot a földbe, és kinő belőle egy tölgyfa, azt egy materialista nem tudja elmagyarázni, hogy mi történt. De van ennél durvább példa is, mint a szentanyaméh. Ha valami szent, az minden anya méhe. Ezért egy szűzanya az antiszent. Ha megnézzük mikroszkóppal ezt a szentanyaméhet, amiben ott van a spermium, akkor lehet látni, hogy az elkezd osztódni, amibe ha belegondolunk, az összes sejtünk ennek a sejtnek a másolata, tehát az összes sejtünkben benne van ez a transzcendens tudás. Szóval van magunkban mit felfedezni, csak ez a mai társadalomban el van fedve. Senki nem akarja, hogy transzcendens legyél, mindenki azt akarja, hogy te kontrollálható, a társadalomnak hasznos tagja legyél. 

Szerinted mi az elengedhetetlen a karácsonyhoz?

Semmi. Egyik ilyen remek példa erre, épp ezen nevetett a kedves menyasszonyom, hogy egyik évben lusta voltam leszedni a karácsonyfát és ott állt a sarokban két évig, vagy lehet, hogy már három. És most nemrég megfogtam, beraktam a kocsiba, és úgy ahogy volt, elvittem anyukámhoz a feldíszített karácsonyfát. A menyasszonyom erre pedig csak viccesen annyit mondott, hogy tényleg az ellentéte vagyok mindennek, mert évekig ott van nálam a karácsonyfa feldíszítve, csak pont akkor nem, amikor kéne

Mi volt a legkellemetlenebb ajándék, amit valaha kaptál?

A Mayhemmel a régi Ordo Ad Chao lemez turnéjának egyik állomásán, Hollandiában játszottunk és valaki behozott az öltözőbe egy hatalmas dobozt, amire nagy Mayhem-logó volt rajzolva, meg ráírva, hogy Attilának sok szeretettel. Kinyitottam, és tudod mi volt benne? Egy levágott emberi fej, amit valaki kikukázott valami sírból, még sáros volt meg rettenetesen undorító. Ez mondjuk egy elég kellemetlen ajándék, köpni nyelni nem tudtunk, csak álltam ott, és bámultam, hogy ezzel most mi legyen? Szerencsére a hangmérnökünk elvitte. Nem tudom, lehet hogy még mindig nála van, ugyanis egy emberi fej nem olyan, amit csak így otthagyok az öltözőben, vagy kidobok a kukába, ez nem így működik. 

Tudnál mondani pár ötletet, hogy mik jöhetnek szóba, ha valaki az utolsó pillanatra hagyja az ajándékvásárlást?

Persze. Ne vegyél semmit, hanem menj oda és mutasd ki, hogy tényleg szeretsz valakit. Az ajándék egyébként teljesen erőltetett, hogyha nem őszintén és nem szívből jön, és ha szívből jön, akkor nyilván fogsz venni ajándékot, ha meg nem, akkor miért kéne? Nem muszáj. Ki mondta, hogy kötelező ajándékot adni? Az az ajándék, ami kötelező, az inkább nem is kell, mert az nem szeretetből jön, hanem az egy program, egy agykontroll. Vegyél egy üveg piát, mondjuk Camparit, azt szeretem, vagy vigyél egy jointot!

Van karácsony Reszkessetek betörők nélkül?

Soha nem láttam a Reszkessetek betörőket. Emlékszem, hogy ment a tévében, de fogalmam sincs, hogy miről szól a film, nem hiszem, hogy valaha láttam volna. A Dolog című filmet viszont mindenkinek ajánlom, akár karácsony estére is. 

Egyébként azt kívánom, hogy mindenki érezze jól magát és legyen békében meg szeretetben, legalább ezen az estén. Vagyis inkább azt kívánnám, hogy csinálja mindenki fordítva! Azt kívánom mindenkinek, hogy karácsony este legyen dühös, mérges, agresszív, viszont az év összes többi napján legyen békében és szeretetben. És legyen spiritualitásban, transzcendenciában, és keresse önmagában az utat, hogy hogy tud összekapcsolódni a természettel, a valósággal, nem pedig a dajkamesékkel. Hogy hogyan lehet felfedni a tudatalattinkban rejlő potenciálokat és felfedni a tudat felettinkben lévőket, hogyan tudunk még inkább békében és egymás elfogadásában élni.

A békének én nagy híve vagyok, annak ellenére, a háborúról éneklek, főleg a Mayhemben. Amúgy béke-, elfogadás-, és szeretetpárti vagyok, csak ezt a szót már gyakorlatilag ki se tudom mondani, olyan szinten ki lett forgatva. Az igazi szeretet valójában nem az ösztön, tehát nem az, amivel a gyerekedet szereted. Az igaz szeretet az, amit a körülvevő világ felé tudsz érezni. Az emberek többnyire gyűlölik, hibáztatják, kívül keresik a problémákat, pedig annak a forrása belül is van. Az embernek először magában kell rendbe tenni a dolgokat, mielőtt kívül rendbe tudná rakni.

Érezzétek jól magatokat mindig minden nap, karácsony este és a többi napon is!

38,917KedvelőTetszik
3,040KövetőKövetés
3,350FeliratkozóFeliratkozás

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

Friss Lángoló