Hirdetés

Csak kedves akart lenni, de mégsem kell senkinek Pepper, a robot

Pepper, a cuki humanoid robot talán már nem sokáig áll az emberek szolgálatában, miután annyira csekély volt iránta a kereslet, hogy a SoftBank leállította a gyártását, és a vállalat robotika részlegén is leépítések kezdődtek.

Az említett robotból mindössze 27 ezer darabot gyártottak, pedig mikor 2015-ben a piacra dobták, egy perc alatt elfogyott az első ezer darab.

Peppert szociális robotnak szánták, amely képes felismerni arcokat és alapvető érzelmeket, és ennek megfelelően lép interakcióba az emberekkel. 

A legyártott robotok nagy részét bérbe adták más cégeknek, de Japánban például mobilüzletben is segít a vásárlóknak. Hogy Pepper iránt nem túl nagy a kereslet, az valószínűleg annak is köszönhető, hogy több mint 1600 dollárba, azaz közel félmillió forintba kerül, és bár itthon is feltűnt egy-egy eseményen, és több cég is úgy gondolta, hogy kiváló recepciós vagy ügyfélszolgálatos lehetett volna belőle, esetleg iskolák használhatták volna, ha sales tevékenységet bíztak volna rá, vagy ha idősek otthonában lett volna beszélgetőtárs, de úgy tűnik, hogy a világ nem készült fel Pepperre.

Pepper munka közben. Fotó: Andy Kelly / Unsplash

A félmillió forint alapvetően még nem is lenne feltétlenül sok egy robotért, hiszen sokan ennyien vesznek telefont, de az a plusz költséget, amennyibe a fejlesztés került volna, a legtöbb közepes vagy kisebb vállalkozás egészen egyszerűen nem engedhette meg magának, és Pepperrel egyébként is gondok voltak amiatt, mert a képességei eléggé korlátozottak.

Ráadásul megérkezett Whiz, a takarítórobot, miután Pepper végképp parkolópályára került.

A SoftBank szeptemberre tervezi, hogy a 330 franciaországi munkatársának nagyjából a felétől megválik, Nagy-Britanniában pedig már megszüntette az értékesítői állásainak felét.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

KOMMENT

37,321KedvelőTetszik
2,908KövetőKövetés
1,090FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés

Tesztek

Audiópartnerünk