Hirdetés

Cenzúrázott egy rapvideót a Youtube a thai kormány kérésére

A “kibaszottan megválasztott” kormány “eltakarodásáról” szóló Reform című dalt tette elérhetetlenné a Youtube Thaiföldön a kormány kérésére, miután több hónapja tartanak a tüntetések az országban. A Rap Against Dictatorship nevű kollektíva nem bánik kesztyűs kézzel a kormánnyal és aktuálpolitikához sem finomkodva nyúl, és élesen bírálja az uralkodót is, beleértve azt a törvény, ami szerint a király és a királyné sértegetése bűncselekmény.

Hirdetés

A hónapok óta tartó tüntetések például sürgetik az uralkodócsalád vagyongyarapodásának nyilvános ellenőrzését, a politikai hatalmak megfékezését vagy éppen a rágalmazási törvény eltörlését. Az elmúlt hetekben a hatóságok tucatnyi olyan ügyet indítottak, amelyek egyértelmű célja, hogy véget vessenek a tüntetéseknek, és elnyomják a kormányellenes hangokat. Közben az online véleménynyilvánítás ellen is harcot hirdettek, elrendelték például a monarchiaellenes csoportok betiltását a Facebookon, és panasszal éltek, mert szerintük politikailag érzékeny bejegyzéseket nem távolított el a közösségi oldal. A külföldi megfigyelők szerint Thaiföldön a hatóságok és a kormány megsérti a szólásszabadságot.

A Reform videoklipje néhány óra alatt 200 ezer megtekintést ért el, és nagyon gyorsan terjedt a kormányellenes körökben, jelenleg 9,8 millió megtekintésnél tart. A felvételekből úgy tűnik, hogy a tüntetéseken forgatták több rapper közreműködésével, de hétfőn a Twitteren jelentette be a kollektíva, hogy a kormány kérésére a Youtube Thaiföldről elérthetetlenné tette a videót. A Youtube és a thai kormány egyelőre nem kommentálta a történteket.

A Rap Against Dictatorship egyébként 2017-ben alakult, és nem ez az első összetűzésük a törvénnyel, egyik rapperüket Dechathornt tavaly augusztusban tartóztatták le, mert a vádak szerint megsértette a belbiztonsági törvényeket. Később óvadék ellenében elengedték.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

Kommentek

35,850KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
747FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PREMIEREK

Hirdetés

DALMEGOSZTÁS

Programok

Lemezkritikák

Beszámolók

Audiópartnerünk