Hirdetés
Hirdetés

Centuries Suite VI – Premieren Gáspár Károly új videója

Gáspár Károly zongorista a hazai jazzélet egyik meghatározó szereplője. Triójával saját kompozíciókat és jazz standardeket egyaránt műsoron tartanak. Zenéjükre jellemző, hogy friss és előremutató, romantikus és esztetizáló, ugyan akkor tiszteletben tartja a mainstream jazz hagyományait.

A zongorista, zeneszerző három nagy sikerű trió lemez után elkészítette első szóló zongora albumát, mely a Tom-Tom Records gondozásában jelent meg 2022. márciusában Centuries Suite címmel.

A korongon a hasonló című, nyolc tételes darabja, és két közismert jazz standard csendül fel. A zenei anyagot a klasszikus muzsika ihlette, de a popzene hangulata szintén megjelenik rajta, így azok számára is hallgatható, akik nem jazzrajongók.

Czoller Bence rendezésében a Centuries Suite hatodik tételéhez készült klip, melynek különleges képi világa és a zenéhez készült világszínvonalú tánc koreográfia lélekemelő hatással bírhat a nézőkre.

Mi inspirált a szóló lemezed elkészítésében?

A triós és egyéb zenekari formációkkal adott koncertek és lemezek készítése mellett nagy szerelmem a szóló zongorázás. Megtiszteltetés és öröm, hogy az NKA támogatásával, a Tom-Tom Records gondozásában megjelent 2022 márciusában egy ilyen típusú albumom, Centuries Suite címmel.

Inspirációként első helyen a klasszikus muzsikát említeném, mely jazzistaként is rendkívül fontos számomra. A Centuries Suite című nyolc tételes darabom egyfajta áttekintést nyújt a saját szemüvegem keresztül a klasszikus zene történetét illetően, a barokk érától, Kodály és Bartók világán keresztül, egészen napjainkig.

Miért pont a VI. tételt választottad klipes dalnak? Van esetleg a dalnak olyan háttér inspirációja, ami miatt ez lett a kiemelt dal?

Ha a nyolc tétel közül választanom kell -márpedig a klip kapcsán kellett- a hatodikra esik a választásom, mivel ezen kompozícióm dallam- és harmóniavilága -azt gondolom- erősen tükrözi egyik nagy idolom, Chopin univerzumát. Ezért esett erre a tételre a választásom.

Bencével korábban is dolgoztál együtt, a triónak is forgatott már klipet. Mesélnél erről a mostani forgatásról? Mennyi idő alatt készült el, volt-e valami fix kérésed a klippel kapcsolatban, vagy teljesen szabad kezet kaptak Bence és a táncosok?

Így van, a zseniális Czoller Bencével a Philosophy-n szereplő Heart Prison című dalomhoz készült klip kapcsán már volt szerencsém együttműködni. Nagyon örülök, hogy -a lemezhez hasonlóan- az NKA támogatásával és a Tom-Tom Records segítségével létrejött új klippel összefüggésben ismét Bencével dolgozhattam!

A felvétel egy nap alatt elkészült, igen különleges helyszínen, hiszen egy háztetőn forgattunk, ahol szebbnél-szebb képeket rögzítettek Bencéék.

Valóban közreműködik két fantasztikus táncművész, méghozzá Bánki Renáta és Solner Dániel, akik csodálatos koreográfiát álmodtak meg a zenémre.

Bencének és a táncosoknak is száz százalékban szabad kezet adtam, hiszen tudtam, hogy nyugodt lehetek, szép lesz a klip. Látva az elkészült anyagot, nyugodtan mondhatom: igazam volt, köszönet Nekik!

Sokszor, sok helyszínen nagy számú közönségnek játszottad már el a dalaid, van most olyan koncert, amit különösen vársz?

Valóban, a Centuries Suite anyagát már jónéhány alkalommal volt lehetőségem bemutatni a kedves Közönségnek különböző koncerttermekben országszerte, de november 11-én az MTVA Sára Sándor termében, a Bartók Rádió szervezésében ismét felcsendül majd a nyolc tétel, aztán a második részben a triómmal játszunk saját kompozíciókat és jazz örökzöldeket.

spot_img
Advertisement

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

37,440KedvelőTetszik
2,933KövetőKövetés
1,130FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók

Audiópartnerünk