Hirdetés
Hirdetés

Celluxbetyárok, kapcsolódások, meg a 88 eszement – Június 1-től öt estén át ismét Hey June! a Müpában

Június első napjaiban ismét Hey, June! a Müpában. Az intézménnyel egyidős, 2005-ben indult nyárköszöntő minifesztivál a tanév és a színházi szezon végén, a fesztiválszezon kezdetén ezúttal is különleges koncertekkel várja a látogatókat. A maga nemében mind az öt este megismételhetetlen élményeket ígér, a főszerepben olyan előadókkal, mint a színpadra hét év után visszatérő Amorf Ördögök, az egyedi hangulatú hiphopot játszó, eddigi munkásságát itt összegző és újraértelmező Slow Village, a tavaly megjelent legutóbbi lemez anyagával érkező Áron András & the Black Circle Orchestra, a toxikus és építő kapcsolódások által egyaránt ihletett, bensőséges koncertet ígérő Solére, és az erre az alkalomra számos közreműködővel kibővülő Samurai Drive.

Hirdetés

Amorf Ördögök – június 1, szombat, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Hét év után a Hey June! sorozat nyitókoncertjén lép fel a közelmúlt hazai popzenéjének mára túlzás nélkül legendás csapata, az Amorf Ördögök. Június első szombatján a közönség ismét együtt láthatja majd a színpadon az alapító-szövegíró-énekest, Tariska Szabolcsot, állandó zeneszerző társát, Tövisházi Ambrus billentyűs-énekest, és persze Péterfy Borit, aki annak idején szólópályafutását is a szerzőpáros dalaival kezdte. A triót, akárcsak hét éve, ezúttal is Gáspár Gergely dobos, Drapos Gergely basszusgitáros, Mészáros Ádám gitáros, Tompa Ákos trombitás és Pápai István ütőhangszeres kíséri, a koncert különleges vendégeként pedig a nemrég a Nemzet Színészévé választott Kulka János is énekel egy dalt ezen a kivételes estén, akinek nemrég Pálmaszív címmel nemrég megjelent albumának dalait szintén a Tariska-Tövisházi duó jegyzi.

A gimnáziumi zenekarból a kilencvenes és kétezres évek egyik legfontosabb hazai popzenei formációjává vált Amorf Ördögök „Minibár és a Celluxbetyár” koncertjének címe könnyen megfejthető, ha ismerjük három, aktív korszakukban megjelent stúdióalbumukat, egyben rejt némi kikacsintást is azt illetően, mire számíthat a Müpa közönsége a nyár első estéjén. A műsor a 2000-ben megjelent Betyár a Holdon, a két évvel későbbi Molylepke Minibár és a 2005-ös Cellux-szimfónia dalaiból áll össze a műsor, így a hallgatók alapos keresztmetszetet kapnak majd a kuplékból, tangóból, operettslágerekből, a hatvanas évek esztrádzenéjéből és saját definíciójuk szerint hiphop-szobadiszkóból egyaránt merítő kacatpop zenei univerzumából.

Slow Village: Lassú palota – június 2, vasárnap, Fesztivál Színház                                         

A régisulis hiphopot mai formában játszó, három mc-vel és két dj-vel kiálló, 2016 óta létező Slow Village mára az ország összes klubjában headlinerként lép fel, és egyre több nyári fesztiválon játszanak főműsoridőben. A zenekar eddig két nagylemezt és számos EP-t jelentetett meg, rangos díjakat elnyert klipjeik többszázezres nézettségeket generálnak, így nem csoda, hogy egyre többen fedezik fel –  saját definíciójukat kölcsönvéve – a nyakmozgató groove-okra és karakteres loopokra, a szcéna legbelsejéből rímekre, nyomokban költészetet, slamet és némi iróniát tartalmazó szövekre építő dalaikat.

A Müpába június 2-án egy kifejezetten erre az estére létrehozott előadással érkeznek, amely egyszerre lesz összegzése és picit újraértelmezése eddigi munkásságuknak. Az estén ráadásul olyan vendégekkel és közreműködőkkel egészülnek ki egy megismételhetetlen előadásra, mint Frimmel Jakab (billentyűk), Heigl László (nagybőgő) Pivarnyik Péter (dobok, vibrafon) Zahár Fanni (fúvós hangszerek), illetve Osváth Sándor „pHLaT a Mulató Azték”, Sára Gergely „Gege”, Fejes Sándor Richárd „Balek MC”, Csider István Zoltán „Oriza”.

Áron András & the Black Circle Orchestra – június 6, csütörtök, Fesztivál Színház

Áron András ‘Apey’ az egyik legsokoldalúbb hazai dalszerző-előadó, aki olyan csapatokban tette le a névjegyét, mint a LAZARVS, a Trillion, a Neck Sprain, és végül, de nem utolsósorban a 2021-ben bemutatkozott Black Circle Orchestra, ami az énekes szólóalbumainak dalait játssza teljes zenekari felállásban. A formáció tagjai olyan, saját jogukon is ismert és elismert zenészek, mint a Blahalouisiana énekesnője, Schoblocher Barbara, billentyűse, Pénzes Máté, a The Qualitons zenekar ritmusszekciója, Hock Ernő és Boros Levente, továbbá a The Pontiac gitárosa, Kiss Péter.

Áron András, akit 2019-ben az Artisjus az év junior dalszerzőjének választott, az Apey & the Pea-ként indult, ma LAZARVS néven működő zenekarával vált a hazai metálszíntér meghatározó alakjává. A frontember első, akusztikus, folkos szólólemeze 2010-ben jelent meg, az élő zenekar pedig a 2020-as Book Of Changes című, 2020-ban napvilágot látott negyedik album után állt össze, részben azért, hogy az azon szereplő dalokból élő felvételek is készüljenek – így született meg később a Changes című élő album. A The Moment című legutóbbi album felvételei már Nashville-ben zajlottak Derek Garten csúcsproducerrel, aki olyan előadók lemezein dolgozott, mint Taylor Swift, Jewel vagy Brittany Howard. A közönség a Hey June! sorozat harmadik koncertjén a korábbi kedvencek mellett számos friss szerzemény élő előadására is számíthat.

Solére: Kapcsolódások – június 7., péntek, Fesztivál Színház

Mélyreható, bensőséges hangulatokra készülhetnek a minifesztivál látogatói június 7-én, pénteken, Solére „Kapcsolódások” című koncertjén. Az énekes-dalszerző-producer Szigeti Zsófia 2020-ban adta ki első dalát ezen a művésznéven, saját szerzeményeivel hamra a kortárs hazai popzene egyik népszerű előadója lett, dalközpontú elektronikus popzenéje a rádiókba is utat talált magának. IMA című, tizenhét számos debütalbumát 2022-ben jelentette meg, 2023 nyarán pedig megjelent második, KIKI című EP-je, amivel ismét új korszakot nyitott alkotói pályáján, amit a folyamatos kísérletezés és megújulás jellemez, zenében és vizuális megjelenés terén egyaránt. Solére minden időszakában fontos üzeneteket közvetít közönsége felé, szövegcentrikus dalaival élőben is közeli kapcsolatot alakít ki hallgatóival.

A saját lelkét egyébként is egyre jobban kitáró énekesnő – aki Magyarországon a fiatal előadók közül elsők között vállalta fel mentális betegségeit, zenei tevékenysége mellett pedig rendszeresen vesz részt mentálhigiénés témájú, preventív eseményeken -, miközben dalok formájában mesél saját érzelmeiről és tapasztalatairól, olyan mélyre és olyan magasra viszi majd közönségét, ahol talán a hozzá legközelebb állók sem jártak még. Az előadás, ahogy ő fogalmazott, azokról a személyes, toxikus vagy épp építő jellegű kapcsolódásairól szól, amelyek az elmúlt években leginkább formálták személyiségét.

Samurai Drive and the Crazy 88 – június 8, szombat, Fesztivál Színház

Az idei Hey June! záróeseményén a Samurai Drive, a Middlemist Redből és a Mordáiból ismert Nóvé Soma énekes-gitáros, illetve az elektronikát és basszusgitárt megszólaltató Riederauer Dániel duója valódi nagyzenekarrá bővül, hogy eddig soha nem hallott, gazdagon hangszerelt köntösben szólaltassák meg sokféle hatást ötvöző, elektronikus zenéből, new wave-ből, bluesból, vagy akár a film noir korszak bárzenéjéből merítő dalaikat.

Nóvé Soma és Riederauer Dániel 2019-ben mutatkoztak be Samurai Drive-ként, hogy saját megfogalmazásuk szerint „kései órákban magányos utakon haladóknak ajánlott” zenét alkossanak. A zenekar nevét viselő, a szakma és a közönség részéről egyaránt lelkesen fogadott debütáló nagylemez 2020-ban jelent meg, ezt követte egy évre rá a szintén remek Hunt EP, majd egy alkotói szünet után a tavalyi év végén tértek vissza egy Isaac Hayest és Morphine-t egyaránt megidéző „fiatalnak és idősnek, összetört szívűeknek és gondtalanoknak” egyaránt ajánlott Remedy című, 2023 novemberében rögzített dallal.

A Müpában az alapfelálláshoz erre az estére a Kill Bill első részéből ismert, hírhedt fegyveres alakulat, a Crazy 88 nevét kölcsönvevő kísérőzenekar csatlakozik Barta Gyöngyi (cselló), Ifj. Csoóri Sándor (tambura, brácsa), Friderikusz Péter (cselló), Ördög Krisztián (szaxofon), Riederauer Richárd (zongora, szintetizátor), Tóth Dóra Lilla (hegedű) és Ürögdi Ábel (dobok) személyében, közreműködésükkel pedig ezen az estén olyan hangszerelésben szólalnak majd meg a már ismert dalok, ahogyan azok eddig csak a szerzőpáros fejében éltek.

További információk a Müpa weboldalán és közösségi felületein!

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

38,996KedvelőTetszik
3,060KövetőKövetés
3,850FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók