Hirdetés

CAT-M technológián alapuló vitorlás nyomkövető megoldást mutatott be a Vodafone és a MobileGap

A MobileGap versenysport támogató rendszere a Vodafone nemrég bevezetett CAT-M hálózatának köszönhetően új távlatokat nyithat mind a vitorlázás, mind egyéb verseny-és tömegsportok támogatása esetén a magas megbízhatóság, az alacsony szenzor oldali fogyasztás és minden eddiginél gyorsabb válaszidők révén. A Race&Trace a valós idejű, felhő alapú kommunikáció segítségével, valamint a hajókon elhelyezett szenzorokkal teszi lehetővé, hogy élőben követhessük a vitorlásversenyek állását: a megoldás pozíciókövetéssel, folyamatos sebességméréssel, élő videóközvetítések lehetőségével, valamint a részeredmények mutatásával teszi még izgalmasabbá a versenyeket, később pedig számos más sportágban szerepet kaphat, illetve magáncélú felhasználásra is elérhetővé válhat.

Az előbbiek mellett biztonságtechnikai szempontból is rendkívül fontos a Race&Trace: a valós időben érkező adatoknak köszönhetően sokkal gyorsabban észlelhető, ha egy vitorlás esetleg bajba kerül, és a pontos helyszínadatoknak köszönhetően a mentőcsapatok is könnyebben találják meg a bajbajutottakat.

A Vodafone Magyarország több mint 12 éve működik együtt sikeresen a Mobilegap Magyarország Zrt-vel, utóbbi Race&Trace rendszere pedig már egy éve támogatja a hazai vitorlásközösséget. Most a Mobilegap Digitális Szolgáltatási Platform-ja (M-DSP) a Vodafone CAT-M IoT hálózatához kapcsolva új kapukat nyit meg a hajózás digitalizációjának területén. A CAT-M hálózat képes a bázisállomások közötti mozgást megszakítások nélkül kezelni, így pontosabban követhetővé válnak a tömeg- és versenysportok résztvevői, valamint verseny közben is elérhetővé válnak többek között a sebességre, részeredményekre vonatkozó adatok, statisztikák.

A Race&Trace megoldásról

A Race&Trace a valós idejű, felhő alapú rendszer, valamint a hajókon elhelyezett szenzorok kommunikációjának segítségével lehetővé teszi, hogy a nézők élőben követhessék a vitorlásversenyek állását, továbbá a versenyzők számára, hogy felkészülésüket még hatékonyabbá tegyék a versenyek utólagos elemzésével.

A szenzorokról az információk mobil adatátviteli technológia segítéségével (CAT-M) jutnak el a központi szerverre, ahol megtörténik az adatok feldolgozása, majd a weboldalon azok megjelenítése. A fenntarthatósági szempontokat szem előtt tartó szenzor főbb  tulajdonságai közé tartozik az alacsony fogyasztás, a vízállóság, a beépített GPS, újrahasznosított anyagból készült tokozás továbbá, hogy 2G, 3G és LTE mobil hálózatokkal is kompatibilis. A megoldás központi eleme a webes interface, ami PC-n, tableten és telefonon egyaránt elérhető. A megjelenített térképes felületen a versenyben résztvevők online, valós időben láthatják részeredményeiket, illetve különböző statisztikákat és a verseny végeredményére vonatkozó prognózisokat. A csapatokat támogató szurkolók kiválaszthatják kedvenceiket, szűrhetnek hajóosztály, kapitány, legénység vagy hajónevekre is, folyamatosan és élőben követve a hajókat, akár az útvonalaikat is megjelenítve. Látványos elem az eredmények szalagcímszerű, folyamatos kijelzése is a versenyek alatt, valamint a végeredmények listaszerű elérhetősége a futam végén, amint azt akár különböző autósport közvetítések alkalmával láthatjuk.

A Race&Trace biztonságtechnikai szempontból is rendkívüli jelentőségű lehet: a valós időben érkező adatoknak köszönhetően sokkal gyorsabban észlelhető, ha egy vitorlás esetleg bajba kerül, és a pontos helyszínadatoknak köszönhetően a mentőcsapatok is könnyebben találják meg a bajbajutottakat.

Mindig nagy öröm a Vodafone számára olyan partnerekkel dolgozni, akik jövőbemutató digitális megoldásokkal állnak elő, melyekhez a Vodafone megfelelő technológiai hátteret tud biztosítani. A MobileGapnek és az általuk fejlesztett Race&Trace rendszernek köszönhetően most egy igazán érdekes színfolttal, a vitorlázással – és remélhetőleg hosszú távon a verseny- és tömegsportokkal is – gazdagszik technológiai megoldásaink, ezen belül a CAT-M alapú szolgáltatásaink sora. A megoldás jó példája annak, hogy a CAT-M-hez hasonló, relatív újnak, ugyanakkor annál inkább innovatívnak számító technológiákat miként lehet beépíteni a mindennapi életbe.

– mondta el Dobó Mátyás, a Vodafone Magyarország vállalati szolgáltatások üzletág vezérigazgató-helyettese.

„Az elmúlt egy évben sok tapasztalatra tettünk szert a Race&Trace megoldás kapcsán, sok pozitív, a gyakorlati használattal kapcsolatos visszajelzés érkezett, ugyanakkor a Vodafone CAT-M hálózata újabb kapukat nyithat előttünk. A Vodafone CAT-M IoT hálózatához illesztett szenzorhálózat és a központi rendszer fejlesztése közös távlatokat nyit az IoT megoldások elterjedése terén. Terveink szerint a Race&Trace a jövőben más – például kerékpározás, terepfutás, triatlon, vagy akár siklóernyős ugrások – sportágakat is láthatóvá tehet és élménnyé formálhat, ezzel népszerűsítve a nézők vagy követők számára azokat.”

– mondta el Magos Katalin, a MobileGap digitális termékfejlesztésért felelős vezetője.

De mi az a CAT-M hálózat?

A CAT-M (Category Machine Type Communication) egy modern, alacsony fogyasztású mobil adatátviteli hálózati technológia, amely gépek közötti kétirányú kommunikációra használható. Jelentős újítást jelent, hogy képes a bázisállomások közötti mozgást folyamatosan kezelni. További előnye, hogy a CAT-M hálózat sávszélessége elegendő ahhoz, hogy megfelelő és a jövőben időtálló alternatíva legyen a 3G-s IoT eszközök – viselhető egészség- és fitnesseszközök, wireless eszközök, okos háztartások/épületek, tömegközlekedés, logisztikai szolgáltatások, ipari felhasználású eszközök – számára.

Forrás: Vodafone.hu

A rendhagyó sajtótájékoztató során a meghívott vendégek 8 vitorláson, élőben tesztelhették a rendszert a Balaton vízén, illetve nyerhettek bepillantást a sportág technikai és egyéb kihívásaiba – például hogyan lehetséges szélcsendhez közeli légköri viszonyok esetén, a versenyek során szabályzatban tiltott motorhasználatot mellőzve befordulni egy kijelölt célobjektum mellett. A verseny után a MobileGap rendszerével az egész futam visszanézhető, utólag részletesen kielemezhető volt, könnyen érthetővé téve számos olyan, a futamot befolyásoló tényezőt, ami a partról, vagy akár a fedélzetről nézve nem lett volna magától értetődő. Kíváncsian várjuk, milyen területeken terjed majd el ez az új perspektívákat nyitó technológia.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

KOMMENT

37,456KedvelőTetszik
2,900KövetőKövetés
1,060FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés

Tesztek

Hirdetés
Audiópartnerünk