Hirdetés

Budapestről New Yorkba, majd vissza – Ilyen volt a Lángoló első zenetörténeti túrája

Augusztus 28-án került sor a Lángoló első zenetörténeti túrájára a Huawei támogatásával. Egy egész délutánt töltöttünk együtt azokkal az olvasóinkkal, akik jól válaszoltak a zenetörténeti kvízünkre, ráadásul még a szerencse is melléjük szegődött.

A nyertesek és kísérőik a túra és az esti koncert mellett egy-egy Huawei Freebuds 4 fülhallgatóval is gazdagabbak lettek, amelyek az állomásokon is fontos szerephez jutottak. Teljesen más élmény belemélyülni egy Ramones-dalba ott, ahol a kis Erdélyi Tamás, a Ramones alapító-dobosa lakott kilencéves koráig, vagy meghallgatni egy magyar rocktörténeti klasszikust az előtt a gitár előtt, amivel feljátszották, főleg ha az úgy szól, ahogyan azt a zenészek is megálmodták, és a külvilág zajai sem zavarják meg az élményt.

Aki lemaradt, annak készítettünk egy videót, hogy milyen is volt a zenetörténeti délután, a cikk végén pedig megosztjuk a playlistet azokkal is, akik ugyan nem tudtak most részt venni, de akár szívesen végigjárnák az állomásokat, vagy csak elmélyednének egy kicsit a zenetörténelemben.

A túrát Bihari Balázs újságíró, a Majdnem Híres Rocksuli egyik alapítója vezette, aki az első állomáson, a Toldi mozi mellett, Erdélyi Tamás, azaz Tommy Ramone egykori otthona előtt beszélt a Ramonesról, a New York-i punk életről, és arról, hogy a rock mennyi szálon kötődik a magyarokhoz.

Második állomásunkon Pápai Sándor, az ikonikus Wave lemezbolt tulajdonosa mesélt a kezdetekről, arról, hogyan vészelték át azt az időszakot, amikor boldog-boldogtalan zenét töltött le, és hogy még mindig a világ legjobb munkája lemezboltosnak lenni.

A Vintage 52 nem egy egyszerű hangszerbolt, hanem egy hangszervíz, ahova a magyar rocktörténelem nagyjai hordták és hordják a gitárjukat. Horváth Attila a túra résztvevőinek arról mesélt, hogyan lehelnek életet a hangszerekbe, hogyan állítják be, hogy az olyan legyen, amilyenre a művészek mindig is vágytak, és mit is jelent egy hangszer és a zenész életében az, ha szakértőkre bízzák a hangszerüket, miért nem áll meg ott a hangszervásárlás, hogy az ember kisétál a gitárral a boltból.

A budapesti Rockmúzeumban szintén Horváth Attila mesélt a kiállított hangszerek és relikviák sokszor filmbe illő, kalandos történetéről, illetve a magyar hangszerkészítés történelmében is elmélyedtünk. Kiderült, mi köze van a kokom-listának a zeneiparhoz, vagy hogy lehet-e egy ládagyárból hangszernagyhatalom.

Az este a Kobuci Kertben zárult az Esti Kornél koncertjének előkészületein, ahol pedig arról tudtunk meg többet, hogyan zajlik egy beállás itt, és mi a különbség, ha egy több zenekaros nagy fesztiválról beszélünk.

Youtube-on kicsit más:

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

Kommentek

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
1,000FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

Hirdetés

LÁNGOLÓ PREMIEREK

Hirdetés

DALMEGOSZTÁS

Programok

Lemezkritikák

Beszámolók

Audiópartnerünk