Hirdetés
Hirdetés

Budapest Folk Fest ötödször, öt helyszínen

bff_cmyk2014k.jpg

Ötödször rendezi meg a Budapest Folk Festet a Fonó Budai Zeneház. Április 21-27. között öt helyszínen lesznek nép- és világzenei koncertek és események, fellép mások mellett a Dresch Quartet, a Csík Zenekar, a CimbaliBand és a baszk Juan Mari Beltran. A Fonó 2010 óta minden tavasszal megrendezi a folk fővárosi ünnepét, bemutatva a nép- és a világzene legnevesebb hazai és határon túli képviselőit, valamint rangos külföldi művészeket. „Múltunk a népzenén keresztül találkozik a jelennel, ahol megannyi zenei virágot hajtva alakítja a jövő kultúráját. A Fonó hivatása, hogy ezt a folyamatot segítse” – fogalmazott Horváth László fesztiváligazgató a szervezők MTI-hez eljuttatott ajánlójában.

Idén Húsvét hétfőn indul a fesztivál a Locsolóbállal, amely koncert és táncház egyben. Az eseményre a sepsiszentgyörgyi Hevedert, az egyik leghitelesebb és legnépszerűbb erdélyi táncházi zenekart hívták meg a Fonóba. Másnap, április 22-én kedden Etno-jazz napot tartanak a Fonó Budai Zeneházban: a koncertek sorát Mezei Szilárd vajdasági hegedűs-brácsás és zenekara nyitja, amely Bodor Anikó gyűjtéseinek szenteli műsorát. Mezei Szilárdnak az elmúlt években a londoni Leo Records kiadónál jelentek meg felvételei. A tematikus nap keretében lép fel Karoliina Kreintaal észt hegedűs triója, amelyben még a Porosból és a Tűz Lángjából ismert Porteleki Áron (brácsa, ütőgardon), valamint Kiss Krisztián (fúvós hangszerek) szerepel. A dzsesszes programot a Dresch Quartet zárja, amelyben a nemrég kiváló művészi elismerést kapott Dresch Mihály (szaxofon, fuhun, ének) mellett Lukács Miklós (cimbalom), Hock Ernő (bőgő) és Baló István (dob) szerepel.

A szerdai nap a Fonóban 18 éve hagyományosan a táncházé: minden héten több száz ember tanul itt táncolni, havonta egyszer pedig adatközlőket, hagyományőrző mestereket hívnak. Ezúttal a Békés megyei Méhkerékről, Magyarország legnagyobb román többségű településéről érkeznek hagyományőrzők a Méhkeréki bálba, muzsikál a Szeret és az Adatközlő Vendégek. Ugyanezen a napon, április 23-án lesz a Csík Zenekar lemezbemutató koncertje a Művészetek Palotájában. Az együttes hetedik, Amit szívedbe rejtesz című albumán az autentikus népzenei darabok, illetve népdal- és rockátdolgozások mellett saját szerzemények is helyet kaptak. Április 24-én, Szent György napon a Fonóban a Györgyöké a főszerep. Az est házigazdája Lányi György, a Téka zenekar vezetője, fellép Ferenczi György és zenekara, a Rackajam, akik együtt muzsikálnak Pál István „Szalonna” prímással és bandájával. Megnyílik Vadász György és Csete György építész közös tárlata, és Szent György-hegyi borokat is kóstolni lehet.

A Hagyományok Házában ezzel párhuzamosan a Fölszállott a páva győztese, a Parapács zenekar tart lemezbemutató koncertet. Idén is lesz „Csak csajok nap” a Budapest Folk Festen – a Fonóban a műfaj kiemelkedő női előadóival. Április 25-én pénteken Szvorák Kati és tanítványai, Orbán Johanna, Paár Julcsi és Timár Sára énekelnek, bemutatkozik a Csercsel női kvartett, fellép Csizmadia Anna, a Magony trió és a Forgó zenekar. Szintén pénteken este a népszerű CimbaliBand a gödöllői Művészetek Házában mutatja be Vidámpark című lemezét. Április 26-án szombaton a badacsonyi régió borai lesznek a középpontban a Fonóban, a kóstoláshoz nyújtanak zenei illusztrációt népszerű hazai világzenei formációk, a nemzetközi sikereket aratott Buda Folk Band, a Fonó egyik legkedveltebb táncházi bandája, a Góbé zenekar és aTallabille, amely első lemeze anyagát mutatja be. A Fonó nagytermében este a baszk zene egyik legismertebb képviselője, Juan Mari Beltran és zenekara lép fel. Beltran a baszk nemzeti ütőhangszer, a txalaparta kiemelkedő játékosa, a baszk hangszerek és zene oktatója, tanára. A Budapest Folk Fest gálája a Kobuci Kertben lesz április 27-én, vasárnap. A Fúvós Fergetegen fellép a Fanfara Complexa, a moldvai és román tánczenék hazai interpretálója, és román vendége, a tíztagú fúvós Fanfara Shukar zenekar.

Advertisement
39,011KedvelőTetszik
3,068KövetőKövetés
4,580FeliratkozóFeliratkozás

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

LÁNGOLÓ PREMIEREK

Hirdetés

DALMEGOSZTÁS

Audiópartnerünk

Friss Lángoló