Hirdetés
Hirdetés

Bruce Springsteen slágerét több mint 30 éve értelmezik félre a politikusok

Bruce Springsteen egyik legnagyobb slágerét tulajdonképpen azóta értelmezik félre, amióta 1984-ben megjelent. Ma az Egyesült Államokban a jobboldal egyik himnuszává nőtte ki magát, miközben ha a refrénen kívül a szöveget is elolvasná valaki, esetleg megkérdezné a dal szerzőjét, egyértelművé válna, hogy egyáltalán nem a patriotizmus és a nemzeti büszkeség himnuszának szánta Springsteen a dalt.

Vasárnap Kelly O’Donnell, az NBC fehérházi tudosítója osztott meg arról videót, hogy a koronavírussal diagnosztizált Donald Trump támogatói a Walter Reed kórház előtt zászlókkal integettek, miközben Lee Greenwood God Bless The USA, és Bruce Springsteen Born in the USA című dalát játszották. Greenwood dala nem meglepő, hiszen ő aktív támogatója Trumpnak, a beiktatásán is fellépett, Springsteen viszont továbbra is azt nyögi, hogy

1984 óta senkit nem érdekel igazán, hogy miről is szól a dala valójában, vagy hogy ő mit gondol a világról.

Pedig Springsteenre sok mindent lehet mondani, de azt nem igazán, hogy szívvel-lélekkel kiállna Trump eszméi és politikája mellett.

Egy barom, aki veszélyes a demokráciánkra

Többek között így nyilvánult meg Springsteen nyilvánosan az elnökről különböző helyeken, de elég csak jobban szemügyre venni a dal szövegét, hogy megtudjuk, hogy valójában egy fiatalemberről szól, aki a háborúból hazatérve nem talál munkát, nem találja a helyét, és úgy érzi nincs semmije. Springsteen dalához egyébként Ron Kovic 1976-ban megjelent életrajzi könyve adta az ihletett. Kovic önként vállalta, hogy a vietnémi háborúba megy, ahonnan lebénulva, és az egész konfliktust bírálva tért haza. (Életéről Oliver Stone forgatott filmet Tom Cruise főszereplésével.)

De ez nem tartotta vissza a vietnámi háborút nemes ügynek tekintő Ronald Reagent elnököt, hogy engedélyt kérjen, hogy Springsteen dalát használhassa a kampányeseményein. Mivel erre Springsteen erre nem bólintott rá, így a dalt a kampánybeszédében idézte, interpretációjában a dal mondanivalója tulajdonképpen a reményről szól, nem pedig a csalódottságról. Ezzel együtt Springsteen karrierje egy új irányt vett, és egyre több jobboldali ember kezdett a koncertjeire járni, és jobboldali újságírók is méltatták a munkásságát.

Pedig 1984-ben Springsteen arról beszélt a Rolling Stone interjújában, hogy szerinte az emberek leginkább el akarják felejteni, amiben éppen élnek, és kikérte magának azt is, hogy Reagen elnök a kampányához őt is felhasználja, és ezzel is manipulálja a választásokat. Elmondta azt is, hogy a dal refrénjét csak azért nem írta teljesen szomorúra, mert az embereknek így is szüksége van arra, hogy jól érezzék magukat abban az országban, amiben élnek.

Később arról is beszélt, hogy a koncertjein legalább megvolt a lehetősége, hogy két szám között elmondja, mit gondol, de összességében az, hogy a baloldal és a jobboldal és félreértelmezte a dalait, olyan kereszt lett, amivel kénytelen volt megtanulni együttélni. Szintén 1984-ben egy koncertjén úgy vezette fel a Johnny99 című dalt, ami egy munkanélküli autószerelőről szól, akiből később gyilkos lesz, hogy hallotta, hogy az elnök az ő daláról beszél a kampányában, kíváncsi lenne, vajon melyik lemez a kedvence. “Nem hiszem, hogy a Nebraska album, nem hiszem, hogy meghallgatta volna ezt.”

Soha semmilyen politikusnak nem adott engedélyt

Úgy tűnik, nem igazán érdekelte a politikusokat, hogy a dal szerzője nem hogy nem osztja a nézeteiket, de hogy ő maga mondja el, hogy egyáltalán nem arról szól a dal, amit ők gondolnak. 1996-ban a republikánus Bob Dole, majd 2000-ben Pat Buchanan is Springsteen megkérdezése és előzetes jóváhagyása nélkül használta a kampányeseményei során a dalt, de Donald Trump engedélykérését is folyamatosan visszadobta. Chris Christie, aki New Jersey egykora szenátori, és Springsteen akkora rajongója, hogy állítása szerint 140 alakalommal látta élőben, többször is megkapta rajongása tárgyától, hogy esze ágában sincs megengedni, hogy a dalait használja.

Amerikai vagyok, ez az én zeném

2005-ben egy interjúban arról beszélt Springsteen, hogy ami miatt igazán bántotta az, ahogy a Reagen kiforgatta a dalát, az leginkább az a jelenség, ami abban az időben elkezdődött, vagyis hogy az egyik oldal kisajátította magának mindent, ami megkérdőjelezhetetlenül amerikai.

És ha a másik oldalán álltál annak a dolognak, akkor valahogy hazafiatlan lettél. Amerikai zenét csinálok. Arról a helyről írok, ahol élek, és arról, hogy ki vagyok, ez hozzám tartozik

– magyarázta Springsteen, hogyan lehet politikai mentesen értelmezni a zenéjét.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

37,441KedvelőTetszik
2,929KövetőKövetés
1,120FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

Hirdetés

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók

Audiópartnerünk