Hirdetés
Hirdetés

Britney Spears a bíróságon szeretné visszakapni az élete feletti irányítást

Hosszú idő után először kapott lehetőséget Britney Spears, hogy a bíróságon is elmondja, mennyire káros és kizsákmányoló számára az a bírósági döntés, ami elméletben őt védené. A helyzetét a szexrabszolgasághoz hasonlította, az apjáról és az elmúlt 13 évről pedig durva részleteket árult el.

Hirdetés

Britney Spears élete felett az irányítást 2008-ban vette át az édesapja, arra hivatkozva, hogy lánya olyan mentális állapotban van, hogy nem képes kontrollálni a saját életét. Ez innen, Magyarországról nézve meglehetősen hihetetlennek tűnik, de már egy korábbi filmkritikánk során is foglalkoztunk azzal, hogy az Egyesült Államokban erre egy külön üzletág épül, ami számtalan visszaélésre ad lehetőséget, és nagyon nehéz belőle kikerülni. Spearsről mindenki tudta, hogy gyámság alá került, és azt is, hogy mindez már 13 éve tart, sőt a legtöbben azt is sejtették, hogy ez az egész inkább az énekesnő kárára van, mint a hasznára, mégsem történt igazán semmi.

A Fontos vagy nekem című film alapproblémája a való életben is sokkoló

2007, amikor Spearsnek segítségre lett volna szüksége

Az énekesnő nagyon súlyos mentális krízisen ment keresztül, amiből a közönségnek talán a legszembetűnőbb az a mozzanat volt, mikor kopaszra borotválta a fejét, de a háttérben ennél azért jóval súlyosabb dolgok zajlottak. Nem kapott segítséget, hogy a körülötte zajló médiafelhajtást megfelelően tudja kezelni, és akkor sem, mikor a paparazzók zaklatása állandósult. A pletykák kábítószerekről szóltak is, miközben éppen a két gyereke elhelyezéséért harcolt. A következő évben az apja Spears határozott tiltakozása ellenére lett az énekesnő törvényes képviselője.

Mindenben ő dönt, és ezt élvezi

A bírósági meghallgatás előtt a Times megszerzett néhány bizalmas iratot, amikből kiderült például, hogy James Spears egy kontrollmániás férfi, aki hajlamos a drogfogyasztásra és a dühkitörésekre. A hivatalos iratok szerint a 13 éves fia fizikai bántalmazása után távoltartási végzést ítéltek meg ellene. Spears anyja, Lynne Spears azt mondta, hogy a férfi és a lánya közti kapcsolat „mérgező”, felidézte, hogy a férfi egyszer egy versenylóhoz hasonlította a lányát, és kifejtette, hogy úgy is kell vele bánni.

Ez a gyakorlatban például azt jelentette, hogy az énekesnőnek 40 fokos lázzal is fel kellett lépnie, és mikor megpróbált kiállni magáért, az apja büntetésből egy olyan pszichiátriai intézménybe küldte Spearst, ahol nagyon erős nyugtatókat és gyógyszereket kapott. Az apa nemcsak a lánya, de mindenki életére vonatkozóan nagyon szigorú szabályokat hozott, egyik turnén például mindenki számára megtiltotta nemcsak az alkohol, de az energiaital fogyasztását is.

Spearsnek semmilyen kontrollja nem volt a pénzügyei felett, miközben az apja heti 4000 dollárt vett fel fizetésként a gyámsági ügyintézésért, és az énekesnő cégeiből vette ki azt a pénzt is, amit az ügyvédeknek fizetett, hogy továbbra is ő legyen a gyám. Spearsnek azt sem engedte meg, hogy lefesse a konyhabútorait, mert azt túl drágának találta. Mindez akkor történt, amikor az énekesnő milliókat keresett Las Vegasban a fellépéseivel, amiből az apa szintén eltett magának jókora összegeket, miközben a lányának heti 2000 dollár költőpénzt engedélyezett. Az apa testőröket fogadott, akik az énekesnő minden lépését figyelték és jelentették. Spears 2014-ben már egy egész listát írt össze az apja visszaéléseiről, majd 2016-ban és 2019-ben is jelezte, hogy ki szeretne kerülni a felügyelet alól.

Az énekesnő szerint eleve ellentmondás, hogy ha a bíróság szerint nem képes döntéseket hozni, akkor hogyan engedélyezik, hogy dolgozzon, emberek előtt lépjen fel, és milliókat keressen? 

Idén kijött egy dokumentumfilm is, amely többek között a #FreeBritney mozgalmat is bemutatta, hiszen már nemcsak az énekesnő és az ügyvédei, de rajongók is aktívan harcolnak azért, hogy többé ne söpörhesse a bíróság a szőnyeg alá az énekesnővel történt visszaéléseket.

Szeretném visszakapni az életem

Britney Spears most a bíróságon is elmondhatta, hogy egészen pontosan mit jelentett ez az elmúlt 13 év az életében, amit csak úgy jellemzett, mint rabszolgaságot. Első körben elmondta, hogy az egész világ előtt évekig titkolta, mit is élt át valójában, utalva ezzel arra, hogy a közösségi médiában sokáig nem adta jelét annak, hogy valami probléma lenne.

Nem vagyok boldog, nem tudok aludni, depressziós vagyok, és minden nap sírok

– tudatta Spears, aki elmondta, hogy eddig ügyvédet sem fogadhatott magától, akit pedig az apja küldött, nem mondta el, hogy például kérvényezheti a felügyeleti jog megszüntetését, és sosem mondhatja el a nyilvánosságnak, hogy mi is történt vele. Most viszont szeretné beperelni a családját, illetve kijelentette, hogy ez a felügyeleti jog bántalmazó.

Fogamzásgátló spirál van a testemben, nem lehet gyerekem, és a felügyelőim nem engedik, hogy orvoshoz menjek kivetetni

– sorolta Spears, hogy ez a helyzet azért jóval komolyabb annál, mint hogy lefestheti-e a konyhaszekrényét. Szerinte az apja igazából az irányítást élvezi felette. A nő nem találkozhat a barátaival, és 2008 óta demenciával is kezelik, miközben ennek semmi alapja nincs. Az énekesnő szerint viszont ez már csak azért is hülyeség, mert ha demens lenne, hogyan taníthatná ő a táncosainak a koreográfiát?

Heti hét napot dolgoztam, de nem lehetett nálam a bankkártyám, készpénzem vagy akár az útlevelem

– Spears a meghallgatásán azt mondta, hogy elege van, és ennek a felügyeleti jognak semmi értelme.

Nem hittem, hogy bárki is hinne nekem, azt gondoltam, kinevetnének, és viccet csinálnának belőlem. Félek az emberektől, nem bízom bennük

– Spears most a felügyeleti jog megszüntetésével együtt szeretne egy másik pszichológust is, aki talán valóban tud rajta segíteni. Az apja az ügyvédjén keresztül üzent a meghallgatáson, azt mondta, nagyon szereti a lányát.

 

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

39,011KedvelőTetszik
3,068KövetőKövetés
4,580FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók