Hirdetés
Hirdetés

Botrányt akarunk! – Nyerd meg a könyvet!

Hogy az ismert tévéműsor szlogenjét idézzük, a legendák velünk élnek. De vajon mi igaz a legendákból? Valóban sóval hintették a rómaiak a lerombolt Karthágó helyét? Tényleg elszavalta a Nemzeti dalt Petőfi Sándor a Nemzeti Múzeum lépcsőjén? Nézte a bányász hatosnak a kilencest az élő lottósorsoláson? Darált csirkét Nagy Feró? Tényleg azt jelenti a CPg neve, amit sokan tényként közöltek évtizedeken át? A Jaffa Kiadó gondozásában megjelent Botrányt akarunk! – Rágalmak a CPg és a punk mozgalom ellen című könyvben ez utóbbi kérdésre mindenképpen választ ad Takács Tibor történész, de az olvasók számos más érdekességet is megtudhatnak a hazai punk és újhullám, illetve a szocialista államapparátus viszonyáról.

1983-ban Erdős Péter, a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat menedzsere és a magyar könnyűzene mindenható ura röpiratban szólalt fel a zenei életben jelentkező „szennyhullám” ellen. Csúsztatásokkal és hazugságokkal teli írása nem csupán az őt személyében támadó CPg együttest vette célba, de elítélően szólt az egész akkoriban jelentkező újhullámos és punk zenei irányzatokról is. Erdős valótlan állításai aztán furamód önálló éltre keltek, és néhány év leforgása alatt már közvélekedésnek számított, hogy a punkok szélsőséges eszméket vallottak, a CPg pedig fajgyűlölő zenekar volt.

De kik voltak valójában a punkok? Hogyan és mikor jelentek meg a magyar könnyűzenei életben? Milyen kép élt róluk a sajtóban? Mit gondolt róluk a párt ifjúsági szervezete vagy éppen az állambiztonság? Miféle titkos és nem titkos nyomozások folytak a CPg tagjai ellen, és miért kapott az együttes három tagja letöltendő börtönbüntetést? Legfőképpen pedig: hogy terjedt el róluk az a hazugság, hogy cigányellenes dalokat énekeltek? És mi köze volt mindehhez Erdős Péternek, a hivatalos és a szamizdat sajtónak vagy épp a punk szubkultúra sajátos nyilvánosságának?

A szerző, Takács Tibor a Történeti Hivatal, illetve utódintézménye, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára munkatársa, fő kutatási területe az 1945 utáni magyar történelem, különös tekintettel a politikai rendőrség működésére. Korábbi könyveihez hasonlóan most is korabeli újságcikkek, állambiztonsági iratok alapos feldolgozásán keresztül közelített a vizsgált témához. Ezúttal a CPg történetét és legendáját helyezi új megvilágításba, de könyve bepillantást enged az állampárti rendszer könnyűzenei életének hatalmi viszonyaiba és a kései Kádár-korszak többrétegű nyilvánosságába is.

A Botrányt akarunk! tehát mindenképp izgalmas olvasmány lesz azok számára, akik érdeklődnek a közelmúlt történelme, a hazai underground hőskora, vagy akár mindkét téma iránt. A Jaffa Kiadó jóvoltából két olvasónk ezúttal is megnyerheti a könyvet. Ha szeretnétek részt venni a játékban, mindössze annyi a dolgotok, hogy töltsétek ki a következő rövid kérdőívet, amelyben, ahogy ezt már megszokhattátok, három, nem különösebben nehéz kérdésre kell válaszolnotok.

Természetesen nem kötelező, de megköszönjük, ha valamilyen formában segítségünkre vagytok a könyv promóciójában. Megoszthatjátok a cikk linkjét az idővonalatokon, kommentben ajánlhatjátok a játékot, vagy magát a kiadványt ismerőseiteknek. A jelentkezési határidő december 19., hétfő éjfél. Rákövetkező napon sorsolunk, a nyertest e-mailben értesítjük. A játék során beérkezett adatokat a sorsolás után töröljük az adatbázisunkból.

A könyv megvásárolható a Jaffa Kiadó webáruházában és a Bookline hálózatában!

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

37,516KedvelőTetszik
2,929KövetőKövetés
1,230FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók