Hirdetés
Hirdetés

Van, aki szeret parkolóhelyet keresni?

A Bosch szeret olyan problémákra megoldást találni, amik az embereket idegesítik. Jó, ezzel még nem jutottunk túl közel az ide CES boschos bejelentésekhez, de ha visszaemlékszünk, hogy korábban az autók napellenzőjét gondolták újra, vagy a környezetvédelemre fektettek hatalmas hangsúlyt, akkor nagyjából közelebb jutunk a megoldáshoz: valami autós dolog, és valami világot jobbá tevő újítás. Nem feltétlenül egyszerre.

A szenzorokon a hangsúly

Ez persze nem újdonság, az önvezető autók világának egyik alapköve, de azért itt is vannak fejlesztendő dolgok. A hatékonyság mellett a méret, hiszen minél kisebbek a szenzorok annál jobb, és ugyanez igaz a fenntarthatóság kérdésére is. A Bosch élen jár és piacvezető a mikroelektromechanikai-érzékelők (MEMS) gyártásában.  Ezek azok az érzékelők, amelyek életet menthetnek, amelyek egyszerűbbé tehetik a mindennapokat, segítenek, és amelyek gyártásában a Bosch piacvezető – beszélt róla Las Vegasban Dr. Tanja Rückert, a Bosch igazgatósági tanácsának tagja.

Ki szeret parkolni?

A válasz erre, hogy általában senki. Vagyis nem is feltétlenül a parkolás mint manőverezés  gond, hanem a parkolóhelykeresés, aztán a parkolóházból a séta, majd vissza a parkolóházba, és még sorolhatnánk. Na erre találták ki, és Stuttgartban már aktívan használják a saját fejlesztésű önvezető parkolóinast. Ha van egy parkolóház, amit telepakolnak szenzorokkal, és vannak olyan autók amik ezeknek a szenzoroknak az adatait értelmezni tudják, akkor nem a jövő, hanem a jelen, hogy az ember a parkolóház előtt kiszáll az autójából, és innentől az egészet intézi az autó. Ehhez persze látni kell, hogy egy parkolóház nem a forgalom, vagyis nem beszélhetünk önvezető autókról, és a parkolási asszisztens vagy az önmagától parkoló autók is egyre több új modell részei, de mégis ez így együtt valóban olyan fejlesztés, aminek minden bizonnyal nagyon sokan örülnek majd.

Biztonságban a volán mögött

Ébek óta nagy hangsúlyt fektet a Bosch az olyan típusú fejlesztésekre, ami a közutak biztonságosabb hellyé tételében segít. Most bemutatták a Ride Care Companiont, ami igazából a az autómegosztóknál lehet hasznos, de bármilyen autónál segítség lehet, ha van egy kis eszköz, aminek segítségével egy operátor be tud nézni az autóba és aktívan segíteni vagy segítséget hívni, ha arra van szükség. Míg egy másik fejlesztésük, ami szintén díjat nyert a kiállításon, abban segít, hogy a nem szokványos balesetek, mint például a sávváltás közben bekövetkező ütközések során is megfeleően működjenek a biztonsági eszközök. Az egyik mérnökük saját tapasztalata alapján fejlesztette, mikor rájött, hogy a légzsák szenzorai nem elég érzékenyek az autó különböző területein.

És biciklin is

Az ABS jó ideje védi az autósokat, most azonban a bicikliseknek is segíteni tud. Ez azért izgalmas hír, mert az elektromos kerékpárok egyre elterjedtebbek, vagyis a biciklisek nem csak akkor mennek nagy sebességgel, ha egy dombról száguldanak lefelé. Ilyenkor elég egy gyors fékezés, egy úthiba vagy éppen nedves aszfalt, és azonnal nagy lehet a baj, ami a szokásosnál nagyobb sebességnél még veszélyesebb lehet. Az új fejlesztés erre nyújt megoldást.

Nem csak látni, hallani is

Az új fejlesztések között szerepel az érzékelő alapú mikrofontechnika is, ugyanis kiderült, hogy az autót védő szenzoroknak nem csak látni, de hallani is kell, hogy felismerjék a hangutasításokat és a külső zajokat. Megbotránkozni nem tudnak majd, de valószínűleg érteni fogják a heves szidalmazást is, vagy legalábbis tudjék, hogy valami nincs rendjén, de alapvetően arra fejlesztették, hogy például meghallja a közeledő szirénahangokat.

Életre tervezve, mindenkinek

A VR a legtöbbek számára a szórakozást jelenti, esetleg az oktatást. A Bosch ezen csavart egyet, legójabb fejlesztésük arra szolgál, hogy tanulási nehézséggel küzdő embereken segítsenek, illetve hogy azoknak nyújtsanak megoldást, akik számára példéul egy egyszerű buszút is nehézségekbe ütközik. A cél az, hogy a szeretteinkről gondoskodni tudjunk, és ha nehézséget okoz egy spektrumzavaros embernek a külvilág, akkor a virtuális valóság megnyugvást hozhat számára a mindennapok különböző helyzeteiben. Ebben is a MEMS érzékelők segítenek, ahogyan abban is, hogy a telefon nyomásérzékelő szenzora egyben a magasságot is meg tudja állapítani, így vészhelyzet esetén kiderül, melyik emeleten  tartózkodik az, akin segíteni kell.

A rovat támogatója a Samsung

Advertisement
Advertisement

Kommentek

[gs-fb-comments]
37,519KedvelőTetszik
2,930KövetőKövetés
1,230FeliratkozóFeliratkozás

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

LÁNGOLÓ PREMIEREK

Hirdetés

DALMEGOSZTÁS

Audiópartnerünk

Friss Lángoló