Hirdetés
Hirdetés

Bombafelhő, Mikulás, Lámpafény, City-Zen és improvizatív koncert a Campus Fesztiválon

campus_IMG_8339k.jpgSüli András programszervező főmunkatárs, illetve Hamvasi László, a civil és társadalmi szervezetekért felelős munkatárs meséltek arról, hogy a dübörgő nagyszínpados koncertek, a hideg sörök vagy épp a szép lányok mellett az érdeklődőknek miért érdemes még kilátogatni idén a Campus Fesztiválra.

Süli András az irodalom és a kultúra kedvelőinek emelte ki először a fesztivál ITSH Domb Pódiumát. Miért vagy kikért is? A Random Trip egy évek óta működő klub a fővárosban, amelyben a legkülönbözőbb műfajokban mozgó zenészek „verődnek össze” egy-egy estére, és ennek a véletlenszerű zenei utazásnak a vendége lesz ezúttal Tóth Vera. Hangsúlyozottan improvizatív koncert, semmi nincs megírva előre, helyben találják ki az előadást. Sárik Péter jazz-zongoraművész nem csak ebben, de egy másik ígéretes előadásban is közreműködik: a Vámos Miklós nevével fémjelzett Szitakötő című produkcióban próza és zene szólal meg egyszerre. A közismert író új oldaláról mutatkozik be Debrecenben, bár énekelni sajnos nem fog – meséli Süli András. A Pódiumon kívül – de mellette – lesz még két említést igénylő attrakció: napközben kézműves műhely várja a családokat, az irodalom rajongóit pedig a KULTer.hu Irodalmi Sátor. Igen nagy sikernek örvend a fesztiválon ez a műfaj, tavaly tömött sátor várta például Beck Zoli monológjait, de az előrejelzések szerint idén sem fog üres székeket látni a Hősök zenekar, vagy épp Harcsa Veronika, aki nem rég debütált a Lámpafény elnevezésű estjével Budapesten, és most a debreceni közönség lesz az, aki láthatja/hallhatja a XX. századi magyar költemények megzenésített változatait ebben a formában. A Pécs-Debrecen távolságnak Lovasi András is hamarabb „ugrik neki”, hogy időt szakítson egy beszélgetésre a KULTer.hu sátrában. Hajnali fél egy után ugyanitt, gombnyomásra indul a Campus Mozi, azok számára, akik kicsit ki akarnak lépni a fesztiválsátrak őrületéből.

A bevált dolgokból illik hagyományt építeni, éppen ezért idén is jelen lesz a Campus Fesztiválon az Európai Nyelvek Utcája. A rendezvény szervezői és a Debreceni Egyetem közötti erős szimbiózisnak ez az egyik materiális formája, amelyben megmutatkozik. Amellett, hogy az idegen nyelv elsajátításának fontosságára hívják fel a figyelmet, a fesztivál multikulturális jellegére is utal az Utca. Itt mindenki letesztelheti nyelvtudását, és lehet, hogy még egy kis ajándékkal is meglepik cserébe.

A programszervező elmondása szerint az elmúlt 1-2 évben következett be a fordulat, miszerint egyre többen érkeznek kisgyermekkel a fesztiválra. Gondolva rájuk, idén a Vitéz László – Bóbita Pódiumon várják a családokat mutatványos műhellyel, bábelőadással, gólyalábasokkal, mesemondókkal vagy gyerekkoncertekkel (Csicseri és Borsó, Bóbita Együttes, Rutkai Bori). Ettől függetlenül idén is családi napközi gondoskodik azokról a lurkókról, akiknek a szülei még nem engedik be gyermekeiket a fesztivál forgatagába.

Szintén a Vitéz László pódiumnál ismerkedhetnek meg a fesztiválozók néhány rendhagyó sportággal: lesz yo-yo bemutató egy Európa-bajnok prezentálásában, illetve látványos freestyle-frizbi és – futball bemutató. Esténként 20.00 órától, a családi programok végeztével, új performansz veszi át a főszerepet: igazi üldögélős, csendes, nyugodt, jazzes és blues-os hangzású zenei produkciók szólalnak meg a Pódiumon.

Hamvasi László elmondása szerint rekordot döntött idén a Campus Fesztivál a jelentkező civil szervezeteket tekintve: 75 szervezet és városi intézmény képviselteti magát a rendezvényen. Tevékenységük alapján nagyon sokszínűek: környezetvédők, politikai pártok és azok ifjúsági szervezetei, mentálhigiéniával vagy pályaorientációs tanácsadással foglalkozó szervezetek. Két blokkban találkozhatnak velük a látogatók: az egyikkel a főkapu és a Vidámpark bejárata között, a másodikkal pedig a lovas körforgó és a dodgem közötti szakaszon. Kifejezetten napközbeni programokkal várják a fesztiválozókat, a 10.00-20.00 óra közötti időszakban.

Lesz a helyszínen véradási lehetőség a Vöröskereszt sátránál, a tavaly hatalmas sikernek örvendő DÖFI standjánál pedig óriási szappanbuborékot fújnak, illetve száraz jégből bombafelhőt készítenek. A kerékpármegörzőben ingyenes járművizsgálattal várják a bringásokat, a Zöld Kerék Alapítvány sátrában pedig kerékpárláncból lehet majd karkötőt készíteni. A poharakat, a dobozokat, az újrahasznosítható poharakért ajándéktárgyakat kapnak cserébe a kijelölt pontokon a környezetükre figyelő fesztiválozók. A délutáni unalmasabb órákra könyvet is kölcsönözhetnek a helyszínen, de a részegítő szemüveget is kipróbálhatják. A fesztivál alatt a City-Zen projekt keretében komplex balaset-megelőzési szolgáltatást nyújtanak: éjszaka triciklivel figyelik és segítik ki ásványvízzel, kálcium tablettával vagy épp óvszerrel a fesztiválozókat.

A tavalyi fesztiválon a BAKI-ra a délutáni órákban is nagyon sok fiatal volt kíváncsi. Egyik képviselőjük elmondása szerint idén is izgalmas és kreatív programokkal várják az újdonságra vágyókat: a helyszínen házasságot köthetnek a szerelmespárok, kincsre is vadászhatnak, üthető stresszpárnán vezethetik le a feszültséget. A Campus békája mellett a BAKI Mikulásával is összefuthatnak a fesztiválon. Kár lenne kihagyni velük a közös fotók elkészítését!

Felmerül az emberben a kérdés, hogy vajon kik és hányan látogatják ezeket a helyszíneket. Süli András bevallása szerint naponta több százan fordulnak meg ezeknél a sátraknál egy kis délutáni pihenés, játszás és kikapcsolódás érdekében. Nyugtató érzés, hogy van még igény a kultúrára, az irodalomra, a játékra, és nyugtató az is, hogy helyszínt és rendezvényt is teremtenek mindezekre a szervezők. 

Advertisement
38,982KedvelőTetszik
3,057KövetőKövetés
3,800FeliratkozóFeliratkozás

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

LÁNGOLÓ PREMIEREK

Hirdetés

DALMEGOSZTÁS

Audiópartnerünk

Friss Lángoló