Hirdetés

Biztonsági útmutatót adott ki az Apple a nyomkövetős AirTagekhez

Az Apple AirTag egy kis fém nyomkövető. Olyan mint a Tile vagy éppen a Samsung SmartTag, a lényege, hogy valaki rárakja arra a dologra, amiről szeretné mindig tudni, hogy hol van, és onnantól kezdve, a telefonjával tudja követni.

Normális élethelyzetekben ez kulcscsomóra kerül, esetleg táskába, jó szórakozás lehet a feladott bőröndöt is követni, próbálkoztak már azzal, hogy csomagok postai kalandjait kísérjék figyelemmel, és kifejezetten hasznos lehet a kisállatok nyakörvén is.

Viszont ijesztően sokan használják arra, hogy észrevétlenül kövessenek vele másokat. 

Mikor 2021-ben az Apple bemutatta a terméket, már sejtették, hogy lesznek olyanok, akik nem az eredeti elképzelés szerint használnák. Akkor azt mondták, hogy beépítettek egy olyan mechanizmust, ami jelez, ha egy AirTag és egy nem hozzá kapcsolt iPhone mozog együtt huzamosabban. Most kiderült, hogy ez sok esetben csak három nap után történik meg, ami ellopott táska esetében jó, de ha három napig követnek vele valakit a tudta nélkül, az már kifejezetten rossz. arról nem is beszélve, hogy mi van, ha a követett fél nem Apple, hanem androidos telefonnal rendelkezik.

Az Apple új  felhasználói biztonsági útmutatójában azt írják, hogy szeretnének támogatást nyújtani azoknak az embereknek, akiket aggaszt a technológia által lehetővé tett visszaélések, üldözés vagy zaklatás, vagy úgy érzik, ezt ellenük használják. Az útmutató azt ígéri, hogy lépésről-lépésre megmutatják, hogyan védekezhetnek a felhasználók. Szó van benne arról, mit kell tenniük, ha a telefonjukon egy olyan figyelmeztetés jelenik meg, mely idegen AirTagre hívja fel a figyelmet, hogy mit kell csinálni, ha valaki talál egyet, ami nem az övé, és hogy az androidos felhasználók milyen alkalmazással tudják kiszűrni, ha követnék őket. Arról is írnak, hogyan lehet eltávolítani valaki hozzáférését egy korábban közösen használt AirTaghez, vagy követés helyen hogyan lehet valakit automatikusan értesíteni arról, ha épségben hazaértünk.

Az AirTageket és hasonló eszközöket megjelenésük óta több kritika is érte, pont amiatt, hogy bár az eszköz és maga az újítás nagyon jó, ha valaki az elveszett tárgyait szeretné megkeresni, de tökéletesen alkalmas a visszaélésekre is.

Letesztelték, mi történik, ha a világ különböző pontjaira nyomkövetőt küld valaki

 

Hirdetés

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

KOMMENT

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
1,000FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tesztek

Hirdetés
Audiópartnerünk