Hirdetés
Hirdetés

Betiltják az írek a jegyüzérkedést

Nem lehet a névértéknél drágábban újraértékesíteni jegyeket koncertekre vagy nagyobb fesztiválra az Ír Köztársaság most elfogadott törvénye alapján. Aki ezt megszegi, az százezer eurós pénzbüntetést vagy két évig terjedő szabadságvesztést kockáztat.

Hirdetés

Az ír lobbisták már évek óta át akarják nyomni ezt a törvénytervezetet a parlamenten, most sikerült, és várhatóan hamarosan életbe is lép.

A jogszabály elfogadását követően az 1000 főnél nagyobb kapacitású helyek kérvényezhetnek majd maguknak egy olyan státuszt, ami megtiltja, hogy az adott helyszínre profittal adjanak el jegyeket, de rendezvényszervezők is kérvényezhetik olyan eseményeiknél, amelyeket rendszeresen, évente tartanak, ugyanazon a helyszínen, azaz a fesztiválokra is érvényes lesz a szabályozás.

A jogszabály azt is kiköti, hogy a helyszíneknek és a szervezőknek egyértelműen jelezni kell, hogy az adott helyszínre vagy eseményre szóló jegyek továbbértékesítése a névértéknél magasabb áron nem lehetséges. A jogszabályok szerint a viszonteladók, vagyis a jegyirodák is kötelesek tájékoztatást adni az eredeti jegyárról, és hogy egészen pontosan melyik ülőhelyre szól a jegy. A törvény nem vonatkozik a repülőgép-társaságokhoz hasonló dinamikus árképzésre, vagyis ha egyre drágább lesz a jegy, minél közelebb van az esemény időpontja, ami fesztiválok esetében bejáratott szokás, illetve a jegycsomagokra, azaz ha több eseményre együtt adnak el jegyeket.

A törvény megállítja azokat a haszonlesőket, akiket nem érdekel a zene és a sport, és akik a rajongók, sportszervezetek, művészek és promóterek kárára gazdagodnának

– mondta Robert Troy, a vállalkozási, kereskedelmi és foglalkoztatási minisztérium államtitkára, aki azt is kiemelte, hogy a rajongókat is védi majd, hogy senki ne húzhassa le őket.

Lesznek kivételek

A törvény egyébként meglepően rugalmasan kezel bizonyos élethelyzeteket, a rendelkezés arra is kitér, hogy amennyiben például jótékonysági célú licit tárgya egy jegy valamilyen eseményre, arra természetesen nem vonatkozik a szabály, lehetőség van a névértéknél magasabb áron történő értékesítésre.

Mindannyian várjuk azt a napot, amikor újra koncertekre, fesztiválokra és mérkőzésekre mehetünk. Olyan időszakot tervezünk, amikor ismét lehet élő eseményeket tartani, de a nézőszámot a kezdetben valószínűleg korlátozni kell. Ezért még fontosabb, hogy az embereket ne verjék át, és hogy a jegyek igazi rajongókhoz kerüljenek

– mondta Leo Varadkar miniszterelnök-helyettes.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

39,011KedvelőTetszik
3,068KövetőKövetés
4,580FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók