Hirdetés

Berlinből a FreshFabrikért – Nosztalgikus beszámoló és fotógaléria

FreshFabrik @ A38 Hajó, 2013.05.09.

IMG 3310

Biztosan mindenkivel előfordult már, hogy egy reggel Berlinben arra ébredt, “ma este FreshFabrik a hajón, nosza,” és nekiindult. A tét nem kicsi: megéri-e, hiszen ez a koncert azért mégiscsak különleges, húszéves a zenekar, ráadásul ott lesz Pityesz is, no meg emlékek, dallamok, rég nem látott arcok.

Három megállóval és kilenc órával később már ringatózunk vízen, a Plastic Bitch tagjai csuromvizesen, de elégedetten jönnek le a színpadról, Kovács Levente basszusgitáros csóválja a fejét “már lejöttek, hű”, pedig nem ideges, “háromszor vagy négyszer próbáltunk, ennyi, előjöttek a dolgok.” Szabó András dobos már rendszeresen gyakorol, hogy a lendület a végéig megmaradjon. Ők ketten az eredeti felállás megmaradt, makacs tagjai, pár éve az új tagokkal, Oláh Szabolccsal és Szvoboda Lászlóval felvették a Mora lemezt, Fonogram-díj, turné stb. De ez most más, ez tulajdonképp a Drive My Hand-es ‘Fabrik, és hát akkor nagyon ment.

IMG 3434

És megy ez most is, nagyjából a második szám közepéig tartom magam ahhoz, hogy a fotózás a lényeg, onnantól üvöltözős együttugrálás van, mosoly, öröm, és azért néha fotózás is. Első pár sor rendes zúzda, fiúk-lányok vegyesen, utána csak ordibálás, de az is jó, nem mindenki húszéves már. De vannak fiatalok is, és ilyenkor mindig felmerül bennem a kérdés, honnan tudnak a zenekarról? Honnan ismerik a régi számokat? Felesleges a tépelődés, a lényeg, hogy itt vannak, viszik tovább, hogy ez a banda bő tíz éve is olyat csinált, ami ma is megállja a helyét. A hangzás erőteljes, a néha két-három ének (Pityesz, Vörös András, Oláh Szabolcs) mellett három gitár a színpadon, Matyi (Koncz Mátyás) is itt van, “kicsit még hangos is volt” mondja utána a hangmérnök ismerős, nem tudom, nem érdekes, ennek ilyennek kell lennie, léggitár, metálvilla, fejletépés, őrület.

Pityeszen nem nagyon látszik a három év színpadmentesség, folyamatosan jelen van, még egy közönségbe ugrás is belefér, óvatosan tesszük vissza a helyére. Vörös András rendszeresen társul egy-két szám erejéig a ‘Fabrikhoz, de most még komolyabban tette magát oda. Még az utolsó két számnál is kifejezetten férfinak való munka volt épségben (és fényképezőgépestül) megmaradni a színpad előtt, akkora kavarodás támadt például a Tap Tap alatt. Egymás nyakára ugráló energiabombák mutatták meg maguknak, egymásnak és a zenekarnak, jól feltöltekeztek az este folyamán.

Sajnos szűk másfél óra után hazamennek a zenészek, nem is jönnek vissza. Mondjuk úgy, hogy kell is a levegővétel, lenyugvás, eszmélés ezután. Szerencsére, ha jól hallottam a levezetőben, ebben az évben a fesztiválokon ebben a felállásban nyomják, sipirc megnézni mindenki! Ja, és hogy megérte-e ? Bőven.

Szöveg és képek: Sándor Péter/325 Studios

Még több Popcorn

Connect funkcióval újít a Tidal

A streamszolgáltatás saját alkalmazását használhatjuk akár a CD-nél is jobb minőségű zenehallgatásra.

Két bónuszrészt kap az Eufória, az egyiket még idén

A zenében is nagyon erős sorozatnak már készül a második évada, de előtte még kapunk valamit.

Eladó a Bárányok hallgatnak című filmből ismert horrorház

Buffalo Bill házát egész olcsón meg lehet venni.

Kommentek

35,017KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
695FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Audiópartnerünk

Friss Lángoló

Flying Angels – Jön az új Trottel-lemez, itt egy dal róla

Természetesen a Talayapa projekttől is markánsan új megszólalásra számíthatunk.

Időkapszula 2000-be – 20 éves a Linkin Park debütalbuma

Minden idők egyik legsikeresebb debütlemeze ez, és az egyik legfontosabb alapműve nemcsak a felemás megítélésű nu-metal hullámnak, hanem az egész ezredfordulós popkultúrának.

A nők jogaiért küzd egy igazi girl power csajbanda Nyugat-Afrikából

A 10-17 év közötti lányok a zenéjükkel hívják fel a figyelmet az egyenlőtlenségre egy olyan helyen, ahol egyébként iskolába sem járhatnak.
00:03:34

A Scooter nem tud hibázni – Itt van 2020 himnusza

Zseni zene, zseni klip, zseni szöveg.

Jön az új Sigur Rós-lemez, de nem olyan, amilyet gondolunk

Egy 2002-es különleges projektjük felvételét adják most ki.