Hirdetés
Hirdetés

Beperelte a Mötley Crüe-t Mick Mars

Mick Mars – születési nevén Robert Alan Deal – októberben jelentette be, hogy visszavonul a turnézástól a Mötley Crüe tagjaként. A gitáros évtizedek óta jól dokumentált küzdelmet folytat egy ankilozáló spondilitis nevű reumatológai betegséggel, aminek fő tünetegyüttese leegyszerűsítve a gerinc ízületeinek és szalagjainak idült gyulladása és merevsége. Mars már a nyolcvanas évek közepe óta komoly fájdalmak árán tudott csak turnézni, a tavaly őszi bejelentés pedig még arról szólt, hogy  John5 – akit szólókarrierje mellett Rob Zombie vagy David Lee Roth kísérőzenekarából ismerhetünk, de egy időben Marilyn Manson gitárosa is volt – veszi át a helyét a koncerteken, ő pedig, amellett, hogy alkalmanként fellép a zenekarral, a zenekar tagja marad, és az esetleges később megjelenő kiadványokon is közreműködik.

Nos, ehhez képest Mars most alaposan belecsapott a lecsóba, ugyanis április 6-án, csütörtökön kiszivárgott a hír, miszerint ő és ügyvédei keresetet nyújtottak be a Los Angeles megyei Legfelsőbb Bíróságon, melyben a gitáros kijelenti, hogy zenésztársai rendkívüli részvényesi gyűlésen kirúgták a Mötley Crüe-ből, valamint egyoldalúan megfosztották részvényeitől és minden tisztségétől a csoport üzleti érdekeit kezelő társaságban.

A perben Mick azt állítja, a Mötley Crüe már akkor 25 százalékról 5 százalékra csökkentette a részesedését, amikor bejelentette, hogy visszavonul a turnézástól, a zenekar ügyvédei pedig azt éreztették vele, hogy még ezért is hálásnak kell lennie – elmondása szerint a zenekar úgy érezte, nem tartozik neki semmivel 41 év tagság után. A keresetben kitér arra is, hogy Nikki Sixx basszusgitáros, a zenekar vezetője és fő dalszerzője folyamatosan kritizálta a tavalyi amerikai koncertek során nyújtott élő teljesítményét, annak ellenére, hogy ő maga egyetlen hangot sem játszott basszusgitáron a legutóbbi turné során, azaz előre felvett sávokról szólt a hangszere, ráadásul Vince Neil énekes és Tommy Lee dobos is alaposan támaszkodott effajta mankókra. Emellett Sixx egyszemélyben hoz meg zenekari döntéseket, anélkül, hogy a többi zenekari tagot értesítené azokról.

A Mötley Crüe mindeközben sajnálatosnak és teljesen alaptalannak nevezte a vádakat, és a következő nyilatkozatot tették:

„2008-ban Mick megszavazott és aláírt egy megállapodást, amelyben ő és a többi zenekari tag egyetértett abban, hogy a cégtől távozó részvényes nem jogosult az élő előadásokból, azaz a turnékból származó bevételekre. Az utolsó turné után Mick nyilvánosan visszavonult a koncertezéstől. Annak ellenére, hogy nem tartoztunk Micknek semmivel – és annak ellenére, hogy Mick milliós előleggel tartozott, amit nem fizetett vissza – bőkezű kompenzációs csomagot ajánlottunk fel neki zenekari munkája elismeréseként. A menedzsere és ügyvédje által manipulált Mick ezt visszautasította, és úgy döntött, hogy bíróság elé citál minket. Ugyanilyen sajnálatosak az élő fellépésekkel kapcsolatos állításai is. A Mötley Crüe mindig élőben adja elő dalait, de az utolsó turné során Mick küszködött: nem emlékezett az akkordokra, rossz dalokat kezdett játszani, folyamatosan hibákat vétett, ami aztán a zenekarból való távozásához vezetett. A produkciós csapatunk több tagja nyilatkozatban ismerte el a Mickkel kapcsolatos problémákat. Mindent megtettünk, hogy megvédjük, megpróbáltuk titokban tartani ezeket az ügyeket, hogy tiszteletben tartsuk őt, de Mick úgy döntött, hogy beadja ezt a keresetet, és lejáratja a zenekart. Együttérzünk Mickkel, jobbulást kívánunk neki, és reméljük, hogy máskor jobb ötleteket kap majd a nyereségvágyó tanácsadóitól.”

Az ügy szövevényesebb, mint Jockey Ewing szerelmi és üzletei ügyei együttvéve, hiszen elég megnézni pár videót a tavalyi turnéról, hogy lássuk, a zenekar nyilvánvalóan használt előre felvett sávokat a tavalyi koncerteken, ugyanakkor ez egyrészt produkciónként változó mértékben, de elég széles körben bevett szokás manapság, másrészt, minden Mick Mars iránt érzett tiszteletünk mellett bizony ezek között szép számmal gitársávok is előfordultak a felvételek tanulsága szerint. Az ügyet pedig természetesen felkapta a nemzetközi zenei sajtó, a Blabbermouth 24 órán belül 7, azaz hét darab bejegyzést tett közzé a témával kapcsolatban, és borítékolható még vagy tucatnyi nyilatkozat azoktól a zenészektől is, akik nem bírják megállni, hogy mások ügyeiben véleményt nyilvánítsanak – egy kisebb nyilatkozatcsörte már amúgy is volt pár hete a témában Nikki Sixx és Mick Mars visszavonulását néhány keresetlen mondattal kommentáló Carmine Appice között. Szóval ha az Európa-turné előtt szükségük volt némi sajtónyilvánosságra, azt most valószínűleg megkapták, bár nem biztos, hogy az eredetileg kívánt formában. (Igen, tudjuk, ezzel a cikkel tőlünk is.)

A Mötley Crüe május 29-én lép fel a Def Leppard társaságában Budapesten, az MVM Dome-ban.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

38,929KedvelőTetszik
3,064KövetőKövetés
3,660FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók