Hirdetés

Befordultam a metálba

Samael – Above
(2009 Nuclear Blast)

A Samael egy új svájci black metal zenekar. Mint derült égből villámcsapás, úgy érkeztek a srácok ebbe a kicsit (?) megfáradt szcénába, ha jól tudom, még demót vagy EP-t sem adtak ki az Above előtt. Mit várhatunk ilyenkor? Természetesen csakis azt, hogy fiatalos hévvel, mindent elpusztítani kész energiával, istent-embert nem tisztelve döngölnek bele minket a betonba. És így is lészen.

Torzított üvöltés-károgás, rendkívül durva és intenzív gitárok, néhol régi In Flames-esen dallamos részekkel (Under One Flag), máskor enyhén folkos harmóniákkal megbolondítva (Polygames), elvétve szintetizátor, inkább csak színező jelleggel, finoman elrejtve a gitártornádóba, ha meg nem, akkor leginkább a zene monumentális jellegét kiemelve és alátámasztva (On The Top Of It All) – ezek adják a Samael savát-borsát. Közben persze szinte végig megy a szögelés ezerrel, vagy a Carpathian Forest-szerű black and roll (Virtual War), hogy aztán blastbeat-sorozásoktól zúgó fejjel jussunk el az utolsó dalig, amely egy bitang indusztriális remix az eredeti hangszerelésében is zúzós Black Hole-ból. Első lemezes zenekartól meghökkentően profi a megszólalás, tömény, erőteljes, tiszta, de nem túlpolírozott. Respekt!

Biztosan emlékeztek, volt régebben egy másik svájci zenekar, amelyet szintén Samaelnek hívtak. Furcsa egybeesés… Ez a Samael is metálban utazott, és ugyan sosem nyert volna gyorsan játszós versenyt, s nem is próbált vérengző skandináv black metal horda lenni, azért csak megalkotta az 1990-es évek egyik legnagyszerűbb metállemezét, a Passage-et. De tulajdonképpen már az azt megelőző Ceremony Of Opposites az elitbe emelte. Úgyhogy ebből a szempontból talán nem túl szerencsés a névazonosság, hiszen ilyenkor mindenki automatikusan elkezdi hasonlítgatni a két Samaelt, amelyeknek sajnos szinte semmi közük egymáshoz. Ám mivel a régi Samael a Passage óta folyamatosan tépázza egykor volt szép hírnevét egyre üresebb és egyre jellegtelenebb albumaival, így alapvetően nincs gond, hiszen lassan már senkinek nem hiányzik szegény.

Marad hát nekünk az új Samael, amely ugyan egyelőre eléggé arc nélküli, ám szimpatikusan ambiciózus együttes. Mivel tényleg meglepően érett zenészekről van szó, és már az első albumukon hallatszik, mennyire elkötelezettek a műfaj iránt, talán egyszer elkészíthetik a 2010-es évek legnagyszerűbb metállemezét, látok rá némi esélyt. De azért nem túl sokat.

Még több Popcorn

Connect funkcióval újít a Tidal

A streamszolgáltatás saját alkalmazását használhatjuk akár a CD-nél is jobb minőségű zenehallgatásra.

Két bónuszrészt kap az Eufória, az egyiket még idén

A zenében is nagyon erős sorozatnak már készül a második évada, de előtte még kapunk valamit.

Eladó a Bárányok hallgatnak című filmből ismert horrorház

Buffalo Bill házát egész olcsón meg lehet venni.

Kommentek

35,017KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
695FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Audiópartnerünk

Friss Lángoló

Flying Angels – Jön az új Trottel-lemez, itt egy dal róla

Természetesen a Talayapa projekttől is markánsan új megszólalásra számíthatunk.

Időkapszula 2000-be – 20 éves a Linkin Park debütalbuma

Minden idők egyik legsikeresebb debütlemeze ez, és az egyik legfontosabb alapműve nemcsak a felemás megítélésű nu-metal hullámnak, hanem az egész ezredfordulós popkultúrának.

A nők jogaiért küzd egy igazi girl power csajbanda Nyugat-Afrikából

A 10-17 év közötti lányok a zenéjükkel hívják fel a figyelmet az egyenlőtlenségre egy olyan helyen, ahol egyébként iskolába sem járhatnak.
00:03:34

A Scooter nem tud hibázni – Itt van 2020 himnusza

Zseni zene, zseni klip, zseni szöveg.

Jön az új Sigur Rós-lemez, de nem olyan, amilyet gondolunk

Egy 2002-es különleges projektjük felvételét adják most ki.