Hirdetés
Hirdetés

Beerzebub – Dalról dalra A szavak ereje

Április 2-án jelent meg a hardcore rap / groove metal ötvözetet játszó Beerzebub új EP-je, a Szavak ereje, ahogy ők mondták, utóbbi két évük politikai gondolataival és zenei hatásaival, 5 új dallal, egy feldolgozással és némi extrával valahonnan a megszűnő közép halvány maradványaiból, direkt üzenettel a komplett politikai elitnek! A rendszerkritikus
mondanivalóban és közreműködőkben egyaránt bővelkedő kiadványt most a zenekar frontembere, Lord BZB mutatja be a Lángoló olvasóinak dalról dalra.

Hirdetés

K-K-K (intro)

„Mindig is imádtam a Burn My Eyes instrumentális szerzeményét, a Real Eyes.Realize.Real Lies-t, így amikor egyre több politikai szövegem született és úgy alakult, hogy ebből dalcsokor lesz, már tudtam, hogy egy ilyen hangulatú introt szeretnék az EP-nek. Rendőrsziréna, tömegzaj, rádiós beszédek stb. Edem pedig olyan vészjósló gitárzajokat rakott alá, hogy a Sztüx folyó összes teremtménye feljön tőle a földre. Megalapozza az albumot.”

Kormány (feat Vörös András)

„A legelső dal, ami megszületett. A terv szerint egy önálló single lett volna, de sajnos rájöttünk, hogy a rendszer romlottságát 4 és fél percben nem lehet összefoglalni, 4 nap is kevés lenne rá. A dal alapriffjét még az alapító gitárosunk Barni hozta, ez lett végül “megbeerzesítve”. Imádom a zenei fúzióit, ahogy jelen van a 90-es Downset iskola, a groove-os death metalos témák meg a dallamos északi harmóniák, mindezt egyfajta hc-punk attitűddel összegyúrva. Koncertdal. Szeretik.

A szöveg pedig tartós indulatból íródott. Az első EP Inkorrekt című dala volt addig az egyetlen politikai témájú szövegem, de az nem volt ugye ennyire direkt, de már azután röviddel éreztem, hogy ennél többet kell mondanom. Amikor pedig az emberben van minimális szociális érzékenység és szembe jönnek vele a kispolgár kárán hasznot húzó korrupciós ügyek, amik fejlődésnek vannak beállítva, hamar jönnek a keresetlen szavak. A dal fogósságához nagyban hozzájárul Vörös Andris hangulatos refrén előkéje és aláfestése.”

Korrupt

„A dal kezdőriffjét a zenekar lassan 6. tagja, a stúdió cuccokért felelős Pencs Tomi hozta még kb 2018-ban. Egyszer egy próbán előkerült a kezdőriff, aztán sok nézetkülönbség árán, de végül lett belőle egy koncertfavorit! Amikor elkezdtünk komolyabban foglalkozni ezzel a trackkel, már volt több dalkezdemény, de ez hozta legjobban a Kormány vibe-ot, így már akkor tudtuk, hogy a következő klip ehhez lesz. Ezzel együtt szerettük volna a Kormány szintjét megugrani zeneileg, ezért talán még több hangulat keveredik benne. Így jött az ötlet, hogy két vendégelőadó is szerepeljen, akik lehetőleg nem egy műfajban mozognak. Fish Krisztián hatalmas refrént durrantott, Jakab Zoli pedig remekül hozta az agressziót. Mivel a dal viszonylag sokáig készült és közben mindig voltak új politikai események, így a szöveget többször át kellett írnom, de ennyi idő után visszahallgatva is úgy érzem megérte. 2021. novemberében jött ki a dal – mint a ‘22 tavaszán érkező EP beharangozója – és az akkori friss szarságok, mint a Fudan egyetem, a Pegazus, a gender periféria, a fals víruskezelés, Parizer Peti ripacskodása, Deutsch Tomi ÁVÓzása bla-bla, mind bele tudtak kerülni. A klipben pedig MZP kiütötte Karácsonyt, pedig akkor még előválasztás sem volt. Beerzedamus jóslat.”

Koalíció

„Az egyik leggyorsabban elkészült szerzemény. Sudge, a dobosunk előállt a kezdőriffel, aztán nem volt megállás. Kb 2-3 próba alatt össze is állt a végleges szerkezet. A suttyó témák miatt első gondolatom mindjárt Kókai Barni volt feat terén, aki extra böszmévé változtatta a hangulatot.

Szövegileg itt érintem először igazán az ellenzéki koalíciót, kifejtve az összetartás és tiszta kommunikáció hiányát, ami rendkívül bosszantó volt már akkor is. Látjuk, mire vitték. Valamint itt érintem először a kormány butító propagandájának teljesen bedőlő választókat is, akik sokszor írási-olvasási gondokkal küzdenek az edukáció hiány miatt, de tudják hogy az X-et oda kell tenni 4 évente, mert a királyi tv-ben azt mondták. Mert persze ott már Svájcot is lehagytuk gazdaságilag ugye…”

Végletek

„Tojás munkanéven futott és erről oldalakat lehetne teleírni, ahogy készült. Ez a dal megszületett egy rap cuccnak még kb. 2019-ben Edem által, komplett szöveggel, szerkezettel, aztán valahogy elsiklottunk felette mindig. Többször elő lett véve azóta is, de mindig megrekedt a dolog. Végül az eredeti verziójából csak a refrén előke maradt meg, de így utólag meghallgatva nagyon jót tett neki, hogy ennyit formálódott. Egyik spanom azt mondta rá, hogy ez a dal olyan, mintha összegyúrnád a Kornt, az In Flamest, az H-Blockx-ot és a Throwdownt. Ezt kicsit erősnek érzem, de az biztos, hogy sok műfaj keveredik benne egy sajátos BZB fúzióban.

Szövegileg is elég összetett darab. Munkám során nagyon sok emberrel találkozom és beszélgetek. Természetesen folyamatosan téma a politika is és egyre inkább azzal a jelenséggel találkozom, hogy teljesen megszűnt az objektív látásmód és a lakosság legnagyobb százaléka görcsösen ragaszkodik az általa választott oldalhoz minden áron. Két véglet között sodródunk jobbra-balra teljesen vakon. Innen a Végletek dalcím. Ha pedig már végletekben vagyunk zeneileg, szövegileg akkor featben is. Funktasztikus hozza a tőle megszokott funk fundamentalt szövegben és flowban is, a refrénben pedig Radnóti Zsuzsi a The Hellfreaksből üvölti az arcodba a komoly kérdéseket. Például, hogy valódi változás van e vagy ez csak egy üres szó? Vagy, hogy diktátorunk vagy megváltónk van e? Ugye a végletek…”

Hibás Világ

„Már amikor elindult az egész formáció, volt bennem egy olyan indíttatás, hogy dolgozzunk fel dalokat olyan hazai előadóktól, akik már vagy nem léteznek vagy tetszhalott állapotban vannak, esetleg utódzenekaruk van stb, de bármilyen módon hatással voltak rám/ránk. Azt hiszem A Szavak Ereje zenei és szövegi koncepciójához nem kell részletezni, hogy miért esett a választás az egyik legjobb hazai hardcore bandára, a Liberal Youth-ra. Sokáig gondolkodtunk, hogy Kevés vagy Liberal legyen a cover, végül az oldschool hc nyert. Az eredmény pedig egy átdolgozás lett, ami a Hibás Világból, a Mi Vagyunk Az Ellenségedből, egy köztes tiszteletadó rapcore bridge-ből, pár gitárszólóból és moll skálából áll. Amolyan BZB-sen. Az pedig, hogy Bercivel együtt üvölthetem a sorokat, külön öröm.”

Káosz

„Az utolsó dal, ami elkészült az EP-re, és épphogy meglett leadási határidőre. Itt volt a választások előtti gyűlöletkampány és sorra ihlettek meg az események szövegileg, így feldobtam a srácoknak, hogy mi lenne, ha csinálnánk egy klasszik sample-ekből összedobott egyszerű rap dalt záró tételnek. Hát így született meg a Káosz! Se nem klasszik rap, se nem sample track, de a kedvenc Beerzebub dalom lett. Egyik este megkaptam a majdnem kész zenét és ahogy áthatotta az a kilátástalan de valahogy mégis pozitív kicsengésű hangulat – főleg azzal a slide-os nyitó szólóval – azonnal kukáztam a régi szöveget, elaltattam a kiscsaládot, leültem egy itallal és kb 1 óra alatt meg voltam az új szöveggel, beleírva minden keserű gondolatomat a választások előttről. Ezt másnap indulatból fel is kiabáltam és végül ez a verzió került a lemezre is.
Ezután összeszedtük a barátainkat és felkántáltuk a refrént párszor, csörgődobbal, tapsolva, unity szellemben. Így lett meg az album lezárása. Arról pedig, hogy ez a refrén valóban szívbemarkoló legyen, Bölcsföldi Zoli gondoskodott a Glasskey-ből.
A szöveghez nem fűznék sok kommentárt, szerintem ez pont az a szitu, hogy minden ott van feketén, fehéren, akit érdekel olvassa el bátran. A refrén sorai pedig a sok negatívum ellenére meghagyják a pozitív lecsengést, hogy mindig van lehetőség változni és változtatni. Nem csak az internetadó ellen lehet lázadni aktívan, utcára menve.”

Bélyeg (bonus)

„Bár a Bélyeg nem illik bele szövegileg a koncepcióba, szerettem volna ha a fizikai hanghordozókon rejtett track-ként szerepel, révén ez a dal indította el a zenekart a jelenlegi zenei irányba és segített abban, hogy valóban több általunk kedvelt műfajt bele tudjunk préselni a magunk módján a zenénkbe, illetve valódi zenekar legyünk. Emellett a 2. kedvenc Beerzebub nótám a Káosz után. A köpködésben Soma segít a Bipolarisból, a szöveg pedig egyfajta Underground kórkép.”

További információk a zenekar Facebookján, és a kiadó weboldalán.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

38,996KedvelőTetszik
3,062KövetőKövetés
3,850FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók