Hirdetés
Hirdetés

,,Bátran viseld magányodat, én számon tartlak téged…” – Megjelent meg Vecsei H. Miklós és a QJÚB debütáló albuma, a kocka kibontása

A Music Hungary-díjas QJÚB (Vecsei H. Miklós – ének, Hegedűs Bori – ének, Mihalik Ábel – dob, Frimmel Jakab – billentyű, elektronika, Ratkóczi Huba – szólógitár, Paczári Viktor – basszusgitár), amely két évvel ezelőtt még csak kísérleti projektként indult, most szinte szárnyal a hazai könnyűzenei berkekben. Debütáló albumukhoz kötődő előadásukat bemutatták már többek között a Magyar Zene Háza, a Kobuci és a Müpa színpadain, lemezmegjelenésüket pedig az Akvárium NagyHalljában fogják ünnepelni. A lemez Csoóri Sándor és Pilinszky János életművén keresztül kalauzol minket végig egy „fiktív figyelem önéletrajzán”, amelyhez a zenén és a színpadi előadásmódon túl a Kiégő Izzók csapatának élő vetítései is segítséget nyújtanak. A zenekar bejelentette, hogy az LP magamhoz című dalához hamarosan egy videóklip is érkezik, amelyet a magyar underground és alternatív zene ismert alakja, Henri Gonzo redezett.

A zenei anyaghoz megálmodott koncertszínházi előadás különleges körülmények között, körülbelül egy évig készült:

,,A társulat zenei vezetője Mihalik Ábel, aki ebben a projektben a dobok mögött is ül. Az ő próbatermében és stúdiójában vettük fel a dalokat. Egymás konyhájában próbáltuk a jeleneteket, és végül a Dürer Stúdióban próbáltuk be az előadást. A lemezen 2022 nyarától az idei év tavaszáig dolgoztunk, majd Dexter véglegesítette a mixet a Universal Music Hungary-vel való együttműködésnek hála.“

– mesélte el a zenekar egyik énekese, a napokban bemutatott Semmelweis filmből is jól ismert, Junior Prima-díjas Vecsei H. Miklós. A színművész elmondása szerint a kocka kibontásának tudatos művészi szándék ad vázat:

,,A XX. század második felében még komoly kísérletek voltak mind az irodalom, mind a szakrális zene és hangulatvilág megjelenítésére az alternatív műfajokban. Ezeket a kísérleteket szeretnénk tovább vizsgálni, egyúttal megteremteni a lehetőségét egy ilyen irányú átlényegülésnek az albumon, és az ahhoz kapcsolódó koncerteken.”

A sokszínű, műfajokban gazdag LP-re felkerült a már ősszel megjelent, fülbemászó földalatti harc és a december elején debütált, lendületes viszontlátás is. a kocka kibontásának nem hétköznapi, rendkívül egyedi zenei világát többek között a két énekes különböző karakterű, mégis egymáshoz tökéletesen illeszkedő hangja, és a hangszeres zenekartagok virtuozitása határozza meg leginkább, a dalok közti prózai betétek pedig gyengéden kísérik a hallgatót a néha dermesztően mély gondolatok és váltakozó érzelmek hevességében. A dallista fontos szempontok alapján építkezik, azaz a szerzemények nem külön-külön, hanem együtt értelmezhetők leginkább. Vecsei H. Miklós erről így nyilatkozott:

,,Az albumnak és az előadásnak is fontos íve van: Pilinszky János “figyelmének az életrajzát” követi. Az albumhoz hasonlóan a lemezbemutatón is ezen az íven fogunk végigmenni a Kiégő Izzók vetítésében, valamint Csoóri Sándor gondolataival megerősítve.”

A kocka kibontása már elérhető a digitális platformokon, december 10-én pedig élőben is meg lehet majd hallgatni a QJÚB lemezbemutató koncertjén, a Poket Karácsony keretében, az Akvárium Klubban (Jegyvásárlás / Facebook esemény). A kiadvány CD és vinyl lemez formátumokban is megvásárolható lesz az eseményen, később pedig a www.poketonline.hu weboldalon.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

38,921KedvelőTetszik
3,039KövetőKövetés
3,380FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók