Hirdetés

Baromi szórakoztató a LEGO videokliprendezős játéka, ráadásul biztonságos is

A gyerekek kreativitását és a zenei ismereteit fejleszti a LEGO Vidiyo nevű játéka, amivel egyszerre lehet építeni, videoklipet rendezni, és közösségi életet élni, mindezt úgy, hogy közben a zene is főszerephez jut.

Hirdetés

Életemben egyszer, óvodás koromban volt hármasom a lottón, a nyereményem egy az egyben Legóra költöttem. Mikor kiderült, hogy a LEGO és a Universal lemezkiadó összeáll, és zenés játékot dob piacra, ráadásul ehhez a hírekben feltűnt egy partyláma képe is, hasonlóan izgatott lettem, mint kisgyerekként.

Vidiyo killed the radio star

Nyilván ezt a kézenfekvő poént el kellett sütni ahhoz, hogy elkezdjünk arról beszélni, mi is ez a játék. Hiába volt gyerekként Legóm, a multimédiás kalandokat csak kazettás magnóra vett saját gyártású és szerkesztésű műsorok adták, amiket a legjobb barátnőmmel gyártottunk a szobájában. Kicsit ezeket az időket hozza vissza a Vidiyo, csak rádiózás helyett haladunk a korral, és már videoklipeket lehet rendezni. A kiterjesztett valóság miatt a játék egyszerre digitális és hagyományos, egyszerre közösségi, valamint a gyerekek saját játéka.

Fotó: Lángoló

Az applikáció egyébként önmagában, fizikai építőelemek nélkül is használható, de az új figurák egyrészt új zenekartagokat, ezzel együtt új képességeket is jelentenek. Vegyük például a már említett partylámát, ami a trópusi hangulatért felelős, de van űrhajósa az EDM stílusnak, unikornisa a KPOP stílusnak, a punkok pedig kalózok, és még sorolhatnánk. Az egységcsomagokban nemcsak egy figura szerepel, hanem különböző funkciókat és effekteket jelző kis csempék (hivatalos nevén Beatbit) is, amiket a sztár zenekartag színpadára lehet feltenni, hogy a videoklip készítése közben ezek közül lehessen válogatni.

Minden figurának külön kis hordozója van, aminek a hátára egyedi dolgokat lehet kirakni, ezek működhetnek háttérként is, meg csak szimplán jól is néznek ki. Ezenkívül érdemes egyedi háttereket is építeni, mert az adja az igazi szórakozást. Ehhez a kiterjesztett valóság három méretben tudja a környezetbe pakolni a zenekartagokat.

Fotó: Lángoló

Magyar nyelven majdnem minden elérhető

Több zenekart is létre lehet hozni, ezeket valamennyire személyre lehet szabni, például lehet módosítani a megjelenésen vagy a kiegészítőkön, esetleg új tetoválásokat lehet a tagokhoz adni. A zenekarok véletlenszerűen kapnak nevet, ezeket addig lehet változtatni, amíg nem találunk egy megfelelőt. Egyébként itt hiányzik először, hogy bár magyar nyelven is elérhető az alkalmazás, pont a zenekarnevek nem, pedig az egyik zenekarom a Question Of The Flower, a másik pedig az Imperturable Parrots nevet kapta, ami így csak akkor vicces bármennyire is, mikor a gyerekek elkezdik az angoltanulást, igaz szókincsfejlesztésnek nem rossz, ha maguk próbálnak rájönni, milyen neveket ajánlgat nekik a rendszer.

A videoklipkészítés azzal kezdődik, hogy ki kell választani, melyik zenekarunk melyik dalt adja majd elő. És itt jön képbe a Universal, akik elérhetővé tették a katalógusukat a mókához. Alapvetően a zenefelhasználás engedélyhez kötött, ezért vannak bajban például az olyan nagy közösségi oldalak is, mint a Facebook vagy éppen a Twitch.

A Vidiyo megfordította ezt a kérdést, és nem utólagosan olt tüzet, hanem eleve együtt indultak neki a Universal katalógusával az egész kalandnak. 

Ez pedig azért nagyon menő, mert a gyerekek új és régi világslágerekkel játszhatnak. Vagyis ott van a választható dalok között az új Lady Gaga- vagy Katy Perry-sláger, de közben MC Hammer is.

Fotó: Lángoló

Ha megvan a sláger és a zenekar, akkor az egyik figurát és a színpadot be kell scannelni. Ez azért fontos momentum, mert itt kell úgy összerakni a színpadképet, hogy olyan effektjei legyenek a rendezőnek, amiket jól tud hasznosítani. Minél nagyobb valakinek a gyakorlata, és minél jobban ismeri az effekteket, annál jobban tudja összepakolni a színpadképet. A lila alapszínűek jelmezeket takarnak, a sárgák táncmozdulatokat, a zöldek a zenén változtatnak, például mókushangon énekel tőle az előadó vagy dobszólót lehet belepakolni. A narancssárgáknál valamilyen vicces dolog történik, mondjuk átrepül egy macska a képen, a zöldeknél pedig egy teljes jelenet bontakozik ki gigantikus fagyikkal vagy éppen virágokkal, míg a fekete valamilyen videoeffektet jelent.

Fő a biztonság

A biztonság kiemelten fontos szerepet kapott, mégiscsak elsősorban gyerekek használják ezt az alkalmazást. Zenében csak olyan tartalmak lesznek elérhetőek, amik nem korhatárosak, és a Universal azt ígéri, hogy helyileg releváns tartalmak jelennek meg a kínálatban, vagyis olyan slágerek, amiket valóban ismerhetnek a gyerekek. A szülői felügyeletet komolyan veszi a rendszer, ami alatt nem azt kell érteni, hogy ott kell ülni a gyerek mellett, hanem hogy a szülő fiókja mindent szabályozhat, attól kezdve, hogy a gyerek megoszthatja-e a felvételeket. Vagyis egyfajta kontrollált szabadságot lehet adni a gyereknek, amikor a barátaival azt csinál és úgy hülyéskedik, ahogy szeretne, de közben azért mégis biztonságban tudhatja a szülő. Azért is, mert itt mindenki teljesen anonim, valamint nincs azonnali megosztás, hanem élő moderátorok vannak, akik megnézik, hogy a megosztani kívánt videóban egy gyerek se legyen felismerhető, ne látszódjon mondjuk a gyerek lakcíme vagy személyes adatai, és csak olyan videók kerülhessenek nyilvánosságra, amivel a gyerekek személyiségi jogai nem sérülnek. A gyerekek táncolhatnak ugyan a figurák mellett, de ezt maximum csak a szüleiknek és a barátaiknak tudják megmutatni, nem a nagyvilágnak. Olyan több körös védelmet kapnak, amivel biztonságban tudja őket a szülő, másrészt később is jól jön, ha eleve tudatosan állnak hozzá a videózáshoz, és megtanulják, mi az, amit jobb, ha nem tárnak ismeretlenek elé.

Fotó: Lángoló

A Vidiyo applikációt február 16-tól lehet letölteni, elérhető androidos és iOS készülékeken is. Elég nagy a memóriafelhasználása, szóval kell szabad kapacitás a telefonon, és stabil internet is kell hozzá, de cserébe a szórakozás garantált.

KOMMENT

35,647KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
734FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tesztek

Hirdetés
Audiópartnerünk