Hirdetés
Hirdetés

Bánya, transzcendens erdő és a fekete underground – Interjú a Vorkuta új EP-jét megjelentető Deathlike Noise Productions kiadóval

Lángoló Fatemplomok - Gyóntató rovat

A mindig forrongó zalai underground egyik kiválóságával, Blizzarddal beszélgettünk az új kislemez kapcsán, a szcénáról, kiadóról, streamelésről. A blackmetal örök, és sosem tűnik el, és erre a legjobb bizonyíték a Wandering Alone In The Forest Of Trascendence kiadvány, valamint a tűz, ami pár zenész szívében-szemében még mindig ott ég, járványtól, világégéstől, VV10-től függetlenül. Vorkuta és Deathlike Noise Productions interjú, kettő az egyben.

Hirdetés

Mi hívta életre a kiadódat?

Az volt a célom vele, hogy jobban kézben tudjam tartani a zenekaraim működését így, hogy újra aktív lettem, magyarul főleg a saját kiadványaink megjelentetése miatt hoztam létre, ami persze nem jelenti egyrészt sem azt, hogy más nem adhatja ki, sem azt, hogy én sem adok majd ki körön kívüli bandákat. Vannak már ötletek!

És hogy megy?

Nehéz, sok áldozattal jár, anyagiakban is, időben is, régóta veszek részt a színtéren, voltak is saját kiadású anyagok az évek alatt, de ilyen szinten-minőségben soha. Valószínűleg a pandémia sem kedvez a működésnek, de a tapasztalatom alapvetően az, ami volt 10 plusz éve is: ez az underground, a kiadás nem térül meg, cserék gördülékenyen mennek, a készpénzes eladás kevés.

Divat vagy magától értetődő ma kiadni kazettán bármit?

Minden Vorkuta megjelent kazettán, és meg is fog, nekem ez egy természetes dolog, igazi underground formátum. Zenegyűjtőként és -kedvelőként mégsem a kedvencem, főleg vinyleket hallgatok és gyűjtök, de bandaként vagy kis kiadóként kiváló formátum, lévén kevésbé megterhelő anyagilag a megjelentetése.

Mit gondolsz a mostani hazai undergroundról, van itt élet egyáltalán?

Van és volt mindig is. Bár a 2000-es évek pezsgése teljesen más volt, mint napjainkban. Akkoriban több száz ember volt egy lyukas bulin, ma jó, ha ötven. Nem nagyon látom az utánpótlást, a fiatalok egy koncerten 30 évesek. Nem érdekes ennek a generációnak már a műfaj? Meglehet, pedig ha mélyre ásol, találhatsz értékeket és érdekes dolgokat itthon is.

Titeket mint underground zenekart érint a pandémia?

Zenekarként pozitívan, megváltozott az életritmusunk és több idő jutott kreatív munkára. Kiadóként ugyanezt nem mondhatom el, az emberek – teljesen érthető módon – jobban meggondolják, hogy mire költenek.

A Vorkuta és a Drünken Bastards aktív most egyáltalán?

Mindkettőnek hasonló a státusza, igazából soha nem oszlott fel, a különbség annyi, hogy a Drünkenből már az utolsó lemez előtt kiszálltam, míg a Vorkutát soha nem hagytuk ott, egyszer csak megálltunk. Utóbbi nem tudom hol tartana most, ha nem lett volna leállás, de nem bánom, azt hiszem, jót tett nekünk a pihenés és az eltelt idő is. A tűz most is ugyanúgy lobog, mint húsz évvel ezelőtt. Nem tartom kizártnak amúgy, hogy a Drünken is hallat még magáról.

A Blizzard művészneved az Immortal-lemez ihlette?

Nagyon rég volt, de sanszos. Imádtam és a mai napig imádom az Immortalt, főleg a korait persze, de nagyon rossz lemezt sose készítettek. Az egyik első BM banda volt, amit megismertem.

Amikor indultatok, a stream sehol nem volt, most pedig minden erről szól; kevés olyan zenekar van ma már, akik ignorálják a streamet. Neked mi a véleményed erről a fajta formátumról?

Egyrészről hasznos, leszűkült a világ, könnyebben éred el a közönséged, másrészről viszont minden korábbinál nagyobb dömpinget eredményezett. Jó bandák és lemezek vesznek el ebben a túltelítettségben. Nem bánnám, ha nem lenne, a kazettacserélős időszakban is fennmaradtak a kitartó bandák. Én még mindig a fizikális formátumot preferálom.

Milyen élmény, ihlet hatására jött most ki belőletek ez az EP?

A belső igény, hogy újra csináljunk valamit. Régóta bennünk volt, a pandemiás helyzet egyik pozitívumaként tudom értékelni, hogy több kreatív időnk van, amit többek között zeneírásra tudunk fordítani.

Ki szerzi a zenét?

A gitárosunk, Inmar a fő dalszerző, az EP zenéi teljesen az ő munkája, ahhoz tette hozzá mindenki a magáét, Harrach is (aki Pándi Balázs civilben) és én is.

Jelenleg miket hallgatsz?

Ugyanazokat, mint korábban, black és death metal főleg, klasszikus thrash es heavy/doom. Annyi különbséggel, hogy míg hosszú éveken át alig találtam vagy fedeztem fel jó új zenét, az utóbbi 2-3 évben elég sokat.

Voltatok már Vorkután? Vagy tervezitek, hogy egyszer eljussatok oda?

Nem voltunk, de azt hiszem, illendő lenne egyszer ebben az életben elmenni oda, bár kétlem, hogy nagy élmény lenne. Nemcsak a történelme, de jelen formája miatt is a világ legnyomasztóbb helyeinek egyike.

Mi várható a jövőben tőletek?

A Vorkuta következő anyaga egy split album lesz az erdélyi gyökerű Death Nöize-zel, jelenleg cím nélkül, mindkét bandától 4-4 számmal. Első körben limitált 12″ LP lesz, a többi formátumról még nem született döntés. Ennek a splitnek a gondolata kézenfekvő volt az ilyen-olyan tagi érintettségek miatt, és hogy mindkét zenekar a DNP égisze alatt jelenteti meg jelenleg a kiadványait.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

39,010KedvelőTetszik
3,063KövetőKövetés
3,860FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók