Hirdetés

B.B. King Budapesten

Nemcsak a megszállott blues rajongók táborában számít szinte félistennek a gyapot ültetvényről színpadra kerülő B.B. King, hiszen a múlt század negyvenes éveitől kezdve keveri mesterien a dzsesszt, a szvinget és a mindenkori popzenét is. A B.B.-t megillető maximális tisztelet persze nem csupán életkorának és az ehhez párosuló hihetetlen energiának szól. Ő nem az a figura, akinek koncertjeire azért mennek tízezres tömegek, mert valaha óriásit alakított és idős korában korábbi sikerein evickélve még ma is eladható. A király ma is simán olyan gitárjátékkal örvendezteti meg a színpad előtti tömeget, mint amitől mindenkinek leesik az álla.

Többek között Lonnie Johnson, Blind Lemon Jefferson, T-Bone Walker hatására kifejlesztette a világ legkönnyebben felismerhető gitárstílusát, ám technikája ennek ellenére elég komplex. Hangos akkordozás által megszakított szólisztikus témák; elegáns vibrátók; precíz, énekszerű húrnyújtási technika jellemzi Lucille nevű gitárjára komponált előadását. Ezek a stílusjegyek a jelenkori rock gitárjáték technikájába is beépültek, nem hiába tekintenek rá példaképként gitárosok ezrei, köztük Eric Clapton, George Harrison és Jeff Beck is.

’69-ben a Rolling Stones felkérte, hogy tizennyolc állomásos turnéján bandájával kísérje el őket, ugyanennyi koncerten lépett fel Ike és Tina Turner előtt, 1989-ben a U2-val utazta körbe a világot. Bonóékkal három hónap alatt Írországon kívül megfordultak Hollandiában, a volt NSZK-ban, Franciaországban, Ausztráliában és Új-Zélandon is. 1989-ben velük közösen nyerte el az MTV Video Music Awards legjobb videóklip díját (When Love Comes To Town).

Ilyen múlttal érkezik B.B. King, akinek három nap múlva megrendezésre kerülő koncertjére nyugodtan tekinthetünk úgy, mint egy búcsúzó legenda utolsó magyarországi örömünnepére, ahol a blueson keresztül majd’ félévszázados összefoglalót kapunk a dzsessz és sok más stílus zenetörténelmi nyomairól.

Tehát: 
B.B. KING
One More Time Tour
Special Guest: Susan Tedeschi
2009. július 16. 20:00
Papp László  Budapest Sportaréna 

Kommentek

Két perc a David Bowie életéről szóló filmből

A filmben Johnny Flynn játssza Bowie-t, és egy darab Bowie-dal sem hangzik el benne.
35,017KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
696FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Audiópartnerünk

Friss Lángoló

Egy jó üvegfólia tényleg megmentheti a telefon kijelzőjét

Kell-e egyáltalán üvegfólia, és mi a különbség az olcsó és a drága változatok között.

Újra a Samsung a világ vezető telefongyártója

De az igazi nyertes a Xiaomi, akik felkerültek a dobogó harmadik fokára.

a Talayapa project – Premieren és dalról dalra a Trottel új lemeze

A Trottel Records a Trottel zenekar klasszikus sorlemezeit (nem feltétlenül időrendben) elkezdte újramasterelve kiadni LP-n, tavaly ősszel a The Same Story Goes On, idén...

Világjárvány idején is lehetnének koncertek a Restart-19 kísérlet eredményei szerint

A kísérletben több ezer önkéntes bevonásával tartottak koncertet a lipcsei Quarterback Immobilien Arenában.

The Triumph Of King Freak (A Crypt Of Preservation And Superstition) – Új dal és klip Rob Zombie-tól, jön a lemez is

The Lunar Injection Kool Aid Eclipse Conspiracy címmel február 12-én jelenik majd meg.