Hirdetés

Azt hitted, jó a zenei ízlésed? – Most megnézheted, mekkorát tévedtél!

A mondás szerint ízlésről vitatkozni felesleges, mégis mindenki megteszi, és most új szintre emelheti az egészet, hogy algoritmusok döntsék el, hogy vállalhatatlan vagy izgalmas valaki zenei ízlése.

Ehhez pedig a The Pudding készített egy olyan oldalt, ami a 2020-as Spotify-zenehallgatás alapján dönti el, hogy milyen valaki zenei ízlése, vagyis egészen pontosan azt, hogy mennyire rossz. Az oldalon be kell lépni a Spotify-fiókkal, azt ígérik, hogy semmi másra nem kíváncsiak, csak a zenehallgatási előzményekre, feltesznek néhány kérdést (már ez is kifejezetten szórakoztató), és aztán jön a kegyetlenül őszinte ítélet arról, hogy 2020-ban milyen borzasztó zenéket hallgatott valaki. A zenei ízlés leszólását ide kattintva lehet elkezdeni.

Fotó: The Pudding

Hogy még jobban fájjon a dolog, statisztikát is készít arról, hogy valaki mennyire átlagos. Ha pedig eddig büszke volt arra a felhasználó, hogy olyan zenéket hallgat, amiket más nem, akkor annyival foglalja össze a dolgot, hogy

oka van annak, hogy senki nem hallgatja azokat a zenéket, mint te.

A Spotify éves összegzője a Wrap csak azt mondja meg, hogy milyen dalokat hallgatott a felhasználó sokszor, itt ezeket már túl soknak ítéli, és olyan is előfordulhat, hogy megkérdezi, hogy az illető jól van-e, hogy ennyit hallgatja egy bizonyos előadó dalait.

Az egészhez több mint kétmillió adattal tanították az algoritmust, hogy megtudja, milyen zenék azok, amik többé-kevésbé objektív adatok alapján jónak mondhatóak. Ehhez olyan zenei újságok, mint például a Pitchfork kritikáit vették alapul, illetve rengeteg lemezboltos ajánlást, és Reddit-bejegyzést adtak az algoritmusnak.

Még mielőtt valakit rosszul érintene a szeretet ünnepén a bunkó mesterséges intelligencia gonoszkodása, és egzisztenciális válságba süllyedne, meg kell jegyezni, hogy ez az egész alapvetően arra való, hogy szórakozzon valaki egy jót, és az algoritmus direkt ennyire rosszindulatú.

Advertisement

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

37,520KedvelőTetszik
2,930KövetőKövetés
1,240FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés

Tesztek

Audiópartnerünk