Hirdetés

Azt hitted, jó a zenei ízlésed? – Most megnézheted, mekkorát tévedtél!

A mondás szerint ízlésről vitatkozni felesleges, mégis mindenki megteszi, és most új szintre emelheti az egészet, hogy algoritmusok döntsék el, hogy vállalhatatlan vagy izgalmas valaki zenei ízlése.

Ehhez pedig a The Pudding készített egy olyan oldalt, ami a 2020-as Spotify-zenehallgatás alapján dönti el, hogy milyen valaki zenei ízlése, vagyis egészen pontosan azt, hogy mennyire rossz. Az oldalon be kell lépni a Spotify-fiókkal, azt ígérik, hogy semmi másra nem kíváncsiak, csak a zenehallgatási előzményekre, feltesznek néhány kérdést (már ez is kifejezetten szórakoztató), és aztán jön a kegyetlenül őszinte ítélet arról, hogy 2020-ban milyen borzasztó zenéket hallgatott valaki. A zenei ízlés leszólását ide kattintva lehet elkezdeni.

Fotó: The Pudding

Hogy még jobban fájjon a dolog, statisztikát is készít arról, hogy valaki mennyire átlagos. Ha pedig eddig büszke volt arra a felhasználó, hogy olyan zenéket hallgat, amiket más nem, akkor annyival foglalja össze a dolgot, hogy

oka van annak, hogy senki nem hallgatja azokat a zenéket, mint te.

A Spotify éves összegzője a Wrap csak azt mondja meg, hogy milyen dalokat hallgatott a felhasználó sokszor, itt ezeket már túl soknak ítéli, és olyan is előfordulhat, hogy megkérdezi, hogy az illető jól van-e, hogy ennyit hallgatja egy bizonyos előadó dalait.

Az egészhez több mint kétmillió adattal tanították az algoritmust, hogy megtudja, milyen zenék azok, amik többé-kevésbé objektív adatok alapján jónak mondhatóak. Ehhez olyan zenei újságok, mint például a Pitchfork kritikáit vették alapul, illetve rengeteg lemezboltos ajánlást, és Reddit-bejegyzést adtak az algoritmusnak.

Még mielőtt valakit rosszul érintene a szeretet ünnepén a bunkó mesterséges intelligencia gonoszkodása, és egzisztenciális válságba süllyedne, meg kell jegyezni, hogy ez az egész alapvetően arra való, hogy szórakozzon valaki egy jót, és az algoritmus direkt ennyire rosszindulatú.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

KOMMENT

37,318KedvelőTetszik
2,908KövetőKövetés
1,090FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés

Tesztek

Audiópartnerünk