Hirdetés

Azért még nem temeti senki a nyarat, de kiemelten fontos lenne a zeneszakmának a tervezhetőség

Mégsem február 15-től, hanem majd csak május elsejétől változnak meg a két oltással rendelkezők és az igazolványt  betegségből történt felépüléssel megszerzett magyar állampolgárokra vonatkozó szabályok. Pedig 2022 januárjában még azt jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy hamarosan átalakul az eddig védettségi igazolványként emlegetett irat. Hiába jelentek meg nem sokkal utána a Magyar Közlönyben is a változás részletei, nagyon sok volt a tisztázatlan kérdés, így a napokban iparági szereplőkkel beszélgettünk az akkori helyzet szerint pár nap múlva bekövetkező változásról.

Májustól tehát azoknak marad érvényes a kis plasztik kártyájuk, illetve a digitális igazolványuk, akik elmúltak 18 évesek, megkapták a koronavírus ellen a harmadik oltást, valamint azok, aki két oltást kaptak és a másodikat hat hónapon belül. 18 éven aluliak esetén pedig azoknak, akik két oltással rendelkeznek. A betegségen átesés nem, csak az oltás jelent majd a továbbiakban védelmet, és ezzel együtt zöld utat a zenés, táncos rendezvényekre, vagyis a nem ültetett koncertekre és bulikra.

Jelen állás szerint mindenki abban bízik, hogy május elején ez már nem feltétlenül lesz kérdés, hiszen az eddigi tapasztalatokból kiindulva, ez az időszak általában enyhítést hoz.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Nyilvánvalóan azt nem lehet tudni, hogy az aktív koncertlátogatók hány százalékának lesz  érvénytelen az oltási igazolványa májusban. De hogy ez egy jól látható szám lesz, ami az egyébként is csak korlátozásokkal újraindult élőzenei szektort nagyon rosszul érinti, ha akkor életbe is lép a szabályozás, és csak a megújult igazolvánnyal lehet majd zenés-táncos  rendezvényekre bejutni az egészen biztos.

A hivatalos tájékoztató oldalon található adatok szerint azok száma, akik legalább egy oltást kaptak 6 364 167 fő volt cikkünk írásának időpontjában, ebből 6 103 465 fő kapta meg mindkét oltását, viszont az emlékeztető oltásoknál nagyon nagy az ugrás.

A harmadik dózist a cikkünk írásakor 3 688 593 személy kapta meg, ami azt jelenti, hogy az eddiginél jóval kevesebben tudnak részt venni zenés, táncos rendezvényeken ha életbe lép az új szabályozás.

Eredetileg arról beszélgettünk a szakma szereplőivel, hogy mit jelentene számukra a februári változás, ehhez képest most másfél hónapnyi időt kapott minden érintett. Hogy ez elég lesz-e arra, amiben sok szereplő reménykedik, vagyis hogy a jelenlegi hullám lecsengésével talán már nem is kell védettségi igazolványról beszélgetni májusban, azt egyelőre nem tudni. Ahogyan az sem, hogy addigra milyen ütemben növekszik majd meg a három oltással rendelkezők száma.

Az azonban biztos, hogy már így is jelentős visszaesést jelentett a látogatók számában, hogy zenés-táncos rendezvényre még mindig csak védettségi igazolvánnyal lehet bejutni, illetve további nehézségeket okoz majd, ha májusban enyhítés helyett ilyen szigorítással kell szembenézniük.

Disclaimer: Beszélgetéseink a szektor szereplőivel még február 3-a előtt készültek, interjúalanyaink abban a tudatban mondták el a véleményüket, hogy február 15-től változásokkal kell szembenézniük. Mindenesetre meglátásaik egy májusi szigorítás esetén is helytállóak, ezért megosztjuk olvasóinkkal. 

Arról, hogy az akkor még február közepei változás mégis mit jelentene a koncertek és zenés rendezvények szempontjából, arról a Music Hungary Szövetséget  is kérdeztük.

Pontos adat még nem áll rendelkezésre, de hiba lenne azt gondolni, hogy a zeneipar újraindult, és túl van azon a hatalmas válságon, amit a járvány okozott

– írták válaszukban.

A vidéki klubokat ez még nehezebb helyzetbe hozza

A vidéki klubbok esetében sok volt a koncertek lemondása. Egyrészt úgy tűnik, hogy kevesebben vesznek jegyet, másrészt vannak olyan műfajok, ahol a rajongók többsége a betegségből szerzett védettségét használta a bejutáshoz, ami bizonyos időn belül lejár. Ha ezt és az alapjaiban alacsonyabb nézőszámot összeadjuk, akkor jól látszik, hogy ezek a klubok még nehezebb helyzetben lesznek májustól is. Ráadásul várható visszaesést jelző konkrét számokat a helyszínek ők sem tudnak, mert sokan most döbbennek rá, hogyan érinti őket a változás, ezért az is nagy feladat, hogy minden lehetséges felületen és módon tájékoztassák a közönséget az újdonságokról. Például, hogy akkor most mégiscsak lehet menni májusig koncertre.

Külföldiként egyszerűbb bejutni egy itthoni buliba

Az új rendelkezéssel kapcsolatban több kérdés is felmerült, ezek közül az egyik legizgalmasabb az volt, hogy mi lesz a külföldi koncertlátogatókkal. Ez persze a tavaszi klubéletben még nem feltétlenül lett volna olyan jelentős kérdés, de a fesztiválok esetében már kifejezetten fontos. Addig persze még ezzel kapcsolatban is mindenki abban reménykedik, hogy enyhülni fognak az intézkedések, de ha minden a jelenlegi helyzetben marad, az meglehetősen furcsa gyakorlatot szül.

A konzuli szolgálat oldalán a cikkünk írásának időpontjában az áll,  hogy uniós védettségi igazolvánnyal külföldi állampolgárok beutazhatnak Magyarország területére, és itt ugyanazokat a kedvezményeket és szolgáltatásokat vehetik igénybe, mint a védettségi igazolvánnyal rendelkezők. Viszont uniós igazolványt két oltással (a második után 9 hónapig érvényes), és a betegségből felgyógyulva is lehet szerezni. Az új iránymutatások alapján is az EU azt szorgalmazza, hogy az alapoltási sorozat utolsó adagjától számított 9 hónapig legyenek érvényesek.

Azaz így is nagyobb mozgásteret jelentenek, mint a magyar oltási igazolványok. Ugyanez igaz a más országokkal kötött kétoldalú megállapodásokra is.

Miközben azon országok lakosai, akik nem EU-tagok, de nincs is kétoldali megállapodás, gyakorlatilag eddig sem jutottak be rendezvényekre, hiába, hogy az EU által is elfogadott vakcinákkal vannak beoltva. Ilyenek többek között például az amerikai állampolgárok vagy más, olyan desztinációból érkező fiatalok akik számára Magyarország sokkal vonzóbb és népszerűbb célpont, mint mondjuk a kétoldalú megállapodáson szereplő bahreini, kazah vagy üzbég fiatalok számára.

Az ügyfélszolgálatunk rendszeresen küzd ezzel a kérdéssel

– mondja Varga Balázs a Tixa jegyárusító cég vezetője, vagyis ez nem csak májustól fennálló, hanem jelenleg is érezhető probléma, ami a tavaszi turisztikai szezonnal, és a nyári fesztiválokkal még inkább előtérbe kerülhet.

Hogy ezen a gyakorlaton változtatnak-e, esetleg az Unióból érkező állampolgárok beutazásán is nehezítenek, hogy azok összhangban legyenek a magyar oltási igazolvány kritériumaival, illetve hogy akkor a magyar állampolgárok szigorúbb elbírálás alá esnek a saját hazájukban mint külföldi állampolgárok, arról az Operatív Törzset is megkérdeztük, de a levelünkben jelzett időpontig, cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak. Ha választ kapunk tőlük, cikkünket természetesen frissítjük.

Szabályokat hozni nem elég

Májustól már nem lesz elég, hogy a helyszínek megnézik, kinek van kártyája, és az meddig érvényes.  A QR-kód olvasása önmagában nem nehéz feladat, mobiltelefonnal megoldható, viszont nem teljesen egyértelmű a szabályozás. Például nincs meg, hogy egészen pontosan melyik alkalmazásban kell azt beolvasni, hogyan fogják ellenőrizni a helyeket, és milyen szervek jogosultak erre. Ez egyébként az elmúlt két évben is nagy kérdés volt, a megtartott események egy részén volt ugyan ellenőrzés, de ez más, például adóügyi ellenőrzésekkel egybekötve történt

A kisebb nézőszámú koncerteken, rendezvényeken valószínűleg teljesen zökkenőmentesen fogják tudni megoldani a szervezők a beléptetést, de nagyobb létszámnál már jelentősen meglassíthatja ez a folyamat a bejutást, ami természetesen sem a vendégnek, sem a szervezőnek nem jó.

– mondja Kádár Tamás a Sziget fesztivál főszervezője, és a Music Hungary Szövetség társelnöke.

A szervezők visszajelzése szerint továbbra is segítséget jelenthetne ha például a negatív teszteredménnyel be lehetne jutni koncertekre. Bár nem olcsók a tesztek, de ha valaki nem szeretne vagy nem kaphat oltást, akkor meg lehetne adni azt a lehetőséget, hogy teszttel bejuthasson egy olyan koncertre, amit nagyon meg szeretne nézni.

Munkavállalók szempontjából is még nagyobb kihívás elé állítja a helyeket

Arról már mi is többször cikkeztünk, hogy a szektorból hatalmas volt a munkaerő-vándorlás. Nem csak a fesztiválokon, rendezvényeken dolgozó szakemberek, de a zenészek közül is sokan hagyták el a szakmát. A Music Hungary korábbi felmérése szerint a hivatásos zenészek 30%-a tervezi elhagyni a pályát

De az iparágban tevékenykedő cégek sincsenek túl jó helyzetben.

Érkeztek különböző támogatási formák, de sajnos ez a szakmán nem tudott eddig igazán hatékonyan, hosszútávon segíteni, így a vállalkozások nem tudták megtartani a munkavállalóik jelentős részét. A cégek még nincsenek abban a helyzetben, hogy biztonságot nyújtó pozíciókat, állásokat tudjanak felkínálni az esetleges jelentkezőknek, akiknek az új szabályozás szerint ismét csökkenni fog a száma

– mondja a Music Hungary Szövetség.

Kérdés az is, hogy mi lesz a megváltott jegyekkel

A legtöbb szervező reménykedik abban, hogy a szabadtéri helyszínek nyitására, fesztiválok indulására bíztatóbb lesz a helyzet, erre utalhat az is, hogy több európai ország is feloldotta a járvánnyal kapcsolatos korlátozásokat, de például az Aerosmith pont arra hivatkozva, mondta le az egész európai turnéját, hogy a korlátozások miatt még mindig bizonytalan a helyzet. Hogy miért jelent ez gondot a nemzetközi turnék számára, azzal bővebben ebben a cikkünkben foglalkoztunk.

Továbbra is nagy bajban a zeneipar – A koncertek engedélyezése önmagában nem tudja megmenteni a szektort

Jelenleg azonban az a helyzet áll fenn, hogy azok az emberek, akiknek érvényét veszíti az oltottsági igazolványa májustól, még az előtt jegyet válthattak különböző eseményekre, hogy tudtak volna a jogszabályok változásáról. Illetve most azzal is szembe kell nézniük a szervezőknek, hogy azok, akik eddig már lemondtak arról, hogy február 15-től koncertre menjenek, most értesüljenek róla, hogy mégis vehetnek jegyet.

Mindig az adott rendezvény szervezője határozza meg mit szeretne, mi általában azt szoktuk javasolni a rendezőknek, hogy amennyiben van elég idő a rendezvényig, legyen visszatérítési lehetőség azoknak a vásárlóknak, akik elveszítik a jogosultságukat. Ha nagyon közel van a rendezvény, vagy nincs lehetőség a visszatérítésre, vagy párhuzamosan a visszatérítéssel ajánlják fel, hogy Ticketswappon keresztül eladhassák a jegyüket

– mondta a Lángolónak Varga Balázs, a Tixa vezetője. Tapasztalataik szerint a legtöbb szervező ezzel kapcsolatban hosszútávon gondolkozik, és tudja, hogy ezek a rajongók majd ott lesznek a buliban, mikor már megtehetik.

És vannak olyan szervezők is, akiket ez méginkább eltántorít a rendezvények megtartásától.

Az látszik, hogy egy az egyben koncerteket is mondanak le, amikre eddig is volt példa, mikor a zenekarban, a stábban vagy a környezetükben megjelent a betegség, vagy a korlátozások miatt nem volt elegendő a jegyeladás. Az új szabályozásokkal kapcsolatos érdeklődés megnőtt, nagyobb a forgalom a Tixa ügyfélszolgálatán.

A szakma és a döntéshozók közötti párbeszéd nem hoz jelentős változásokat

Az is egyértelműen kijelenthető, hogy nehéz lekövetni a gyorsan és sokszor változó szabályokat a szektor szereplőinek.

Szakmánknak kiemelten fontos, hogy tervezhetőek legyenek a munkafolyamatok. Ezzel kapcsolatban rengetegszer kommunikálunk, számtalanszor próbáltuk meg felhívni a kormányzat figyelmét arra, hogy a tervezhetőség mennyire fontos, mind a szervezők, mind a zenészek szempontjából.

– mondja a Music Hungary Szövetség, akik a napokban adtak ki tájékoztatót az új szabályozással kapcsolatban, amiben még mindig sok a kérdés.

A szövetség egyébként folyamatosan próbálja a kormányzat különböző szereplőinek bemutatni a szektor aktuális problémáit, illetve javaslatokat tesznek ezek megoldására, ágazatai szintű orvoslására, emlékezetes, hogy mióta téma például a kulturális áfa csökkentésének a kérdésköre.

Sajnos a Covid járvány kezdete óta csak nagyon kevés javaslatunk hallgattatott meg, megvalósultak viszont olyan kormányzati projektek, amik bár jól kommunikálhatóak voltak, de a szektor egy részének jelentettek csak valós segítséget. Mi továbbra is azon vagyunk, hogy a teljes iparág számára fogalmazzunk meg javaslatokat, amik az újraindítást, talpra állást segítik

– mondták a Lángolónak.

Azért még nem temeti senki a nyarat

A legtöbben bár most borúsan látják az elkövetkezendő időszakot, de még nem temetik a nyári szezont.

Az omikron „elvonulásával” komoly esély van egy nyitásra, ami végre a koncertek, zenei rendezvények látogatását is felszabadítaná. Saját eszközeinkkel mindent megteszünk azért, hogy betartva a szabályozásokat, segítsük a szakma munkáját, és mielőbb elindulhasson a két éve sebet kapott kulturális szegmens

– mondta Kádár Tamás, akik például gőzerővel készülnek a szigetes rendezvényekkel a szezonra.

Hirdetés

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

Kommentek

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
1,000FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

Hirdetés

LÁNGOLÓ PREMIEREK

Hirdetés

DALMEGOSZTÁS

Programok

Lemezkritikák

Beszámolók

Audiópartnerünk