Hirdetés
Hirdetés

Azahriah és a jegyvásárlási őrület

Vitathatatlan, hogy ma Azahriah Magyarország legjelentősebb előadója. Lehet azt mondani, hogy nem tetszik, amit csinál, lehet nem érteni a zenéjét, de a számok nem hazudnak. Kevesebb mint egy nap alatt megtöltötte a Puskás Arénát, és most duplázásra készül. Talán évtizedek óta nem volt olyan, hogy egy magyar zenei produkció ennyire megmozgassa az egész társadalmat. Olyan volt, hogy külföldi fellépő koncertjére hamar elfogytak a jegyek, olyan is, hogy egy magyar előadó gyorsan megtöltötte még a Papp László Arénát, de a dupla Puskás egy teljesen új szint. 

Hirdetés

Az első koncertre a jegyeket október 10-én 10:10-kor kezdték el értékesíteni, és azonnal virtuális sorok alakultak ki, ahogyan arról mi is beszámoltunk, volt olyan, hogy valaki előtt közel 39 ezren álltak sorba. A jegyek kevesebb mint egy nap alatt annyira elfogytak, hogy estére kiderült, hogy Azahriah dupláz a Puskás Arénában. Pénteken pedig elindul a jegyvásárlás a második koncertre is, ennek apropóján beszélgettünk Tóth Gergellyel, az Azahriah-t is képviselő Supermanagement vezetőjével, illetve Szabó Andrással, a jegyek értékesítéséért és koncert társpromóciójáért felelős Broadway Event vezetőjével. 

Sokan, sok készülékről, egyszerre

Kedden reggel rengetegen szabadultak rá az internetre, hogy jegyet vegyenek.

“Az Interticket rendszerét használjuk, ami nagyon-nagyon sok produkciót kezel. A vásárlóink nagy része a délelőtt folyamán tapasztalhatta, hogy az OTP Simple fizetési rendszere lassult be. Egyszerre sokan szerettek volna belépni, egy-egy felhasználó ráadásul több eszközön is próbált jegyhez jutni, ezzel duplázták vagy triplázták a sorbanállók számát. A fejlesztők szándékosan óvatosan engedték rá az embereket a fizetési platformra, hogy elkerüljék a túlterheltséget, ami akár órákig tartó leállást is okozhatott volna. Azt látjuk, hogy nem volt befejezetlen tranzakció, akinek a kosarába kerültek a jegyek, az ki is tudta fizetni”

– meséli Szabó András, hogy miért tűnt lassúnak a virtuális sorbanállás.

“Nagyon bíztunk ebben a jegyrendszerben, mert Dzsúdló és Azahriah korábbi koncertjeire is itt ment a jegyértékesítés, gond nélkül. Most volt először ekkora nyomás, ilyen érdeklődés, amit nem hiszem, hogy bármilyen jegyrendszer sorbanállás nélkül tudott volna kezelni”

– egészíti ki Tóth. 

Limitált jegyszám

A jegyekben egyébként nincs olyan nagy meglepetés, a jegytípusok nagyon hasonlóak ahhoz, ami egy külföldi sztár koncertjén is megszokható. Van kiemelt állójegy, sima, ülőhelyek különböző szektorokban, és van VIP jegy is, amiben étel-ital fogyasztás, és várhatóan relikviák is járnak a legjobb helyek és a koncertélmény mellé. A dinamikus jegyár pedig azt jelenti, hogy a kereslet-kínálat függvényében változhatnak a jegyárak, bizonyos jegytípusoknál vagy szektorokban akár idővel olcsóbb is lehet majd a jegy, és bizonyos jegyeknél pedig néhány ezer forinttal drágább, de olyan rémtörténetektől nem kell tartani, mint külföldön, ahol ez akár a jegyárak duplázását vagy jóval drágább árakat jelentene.

“Egy vásárló négy jegyet vásárolhatott online, és azt láttuk, hogy sokan szerettek volna akár ennél nagyobb  baráti vagy családi társasággal jönni, azaz a csoportos jegyigények száma jelentős volt, ők ezt személyesen a jegyirodánkban tudták megvásárolni. Online a jegyeket egész Magyarország területéről, és a határon túlról is keresték”

– mondja Szabó.

“Én is beálltam a virtuális sorba, kíváncsi voltam a rendszerre, estére jutottam el oda, hogy két Silver VIP jegyet tudtam volna venni egymástól távol. Ugyanakkor azok az ismerőseim, akik időben kapcsoltak, és rajta voltak, tudtak jegyet venni. Akik később kapcsoltak vagy nem sikerült nekik, azok remélem pénteken sikerrel járnak.“

– mondja Tóth. 

Duplázás és a kockázat

Minden kétséget kizáróan elképesztően menő, hogy egy magyar előadó nagyjából tíz óra alatt elad 40 ezer jegyet. De hogy ezt egymás után kétszer is meg tudja-e csinálni, vagy a második koncertre egyszerűbb lesz-e jegyet szerezni, az egy izgalmas kérdés, ahogyan az is, hogy mennyire gyorsan született meg a döntés a duplázásról. 

“Egész nyáron láttuk a brutális számokat, amiket tud a produkció, ezért a duplázás lehetősége megjelent az agyunk egy szélső szegletében, de őszintén szólva két héttel ezelőtt olyan tíz százalék esélyt adtam neki. Azt láttuk, hogy nagyon sokan igazolták vissza az eseményt, azt a tendenciát is ismerjük, ami külföldi produkciókra is igaz, hogy a valódi jegyvásárlók többen lesznek, mint azok, akik visszajelzik a Facebookon a részvételt. Láttuk, hogy nagyon sokakat érdekelt. Abban állapodtunk meg, hogy amennyiben tíz óra alatt elmegy 40 ezer jegy, akkor duplázunk, ha nem, akkor nem”

– mondja Tóth Gergely.  

“Magyar produkcióra még soha nem volt ekkora érdeklődés, ebben biztos vagyok. Egy-egy világsztárnál el tudom képzelni, de az más. Több száz nagyon-nagy koncerten vagyunk túl. Megfigyeljük a szakmát idestova húsz éve, de valami egészen új jelenség, amit most tapasztaltunk”

– Szabó András szerint ebből is egyértelmű, hogy Azahriah valami olyat tud előadóként, ami nagyon ritkaságszámba megy.

Gigaprodukcióra kell számítani

Nyilvánvalóan egy Puskás Aréna méretű hely egy teljesen más show-t igényel, mint akár egy 10-15 ezres koncert. Ez egyébként azért izgalmas kérdés, mert egy nagy nemzetközi produkció saját épített színpada, a színpadelemek, a látvány, a technika, a pirotechnika, a minden ezzel járó költség eloszlik a 20-30 állomás között, itt két koncertről van szó, mégis minden olyan magyar előadó, aki arénákban, vagy több ezer fős színpadokon lép fel, rendszerint olyan show-t hoz össze látványban és hangzásban, ami bárhol megállná a helyét a világban. Így lesz most is.

“A gerincét már összeraktuk a shownak, és ahogyan azt a bejelentéskor is mondtuk, szeretnénk a helyszín nagyságához méltó koncertet adni”

– mondja Tóth. 

Pénteken újra lehet próbálkozni

A második koncertre pénteken, 10 óra 13 perckor kezdődik a jegyvásárlás. A rendszer és minden más ugyanaz, az érdeklődés majd kiderül, hogy mekkora.

“Mind a kiszolgáló program, mind a jegyiroda felkészült. Logikusan azt gondolnám, hogy most könnyebb dolga lesz azoknak, akik nem jutottak jegyhez”

– Szabó András elmondta, hogy ugyanúgy lehet személyesen, és online is jegyet váltani. Kedden délutánra egyébként a Broadway pénztáránál is megnőttek a sorok, de pénteken is megerősített emberszámmal várják majd a jegyvásárlókat. 

Óvatosan a jegyvásárlással

Egyébként már lehet találni jegyeket másodlagos jegyértékesítő oldalakon, de ahogyan minden koncertnél, főleg a teltházas buliknál, itt is érdemes nagyon körültekintően eljárni. Különböző Facebook személyek helyett például a Ticketswappot érdemes választani. 

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

39,010KedvelőTetszik
3,062KövetőKövetés
3,860FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók