Hirdetés
Hirdetés

Az Einstürzende Neubauten zenei rendezője ma este az A38-on

alexander_hacke_and_danielle_de_picciotto.jpg

Az Einstürzende Neubauten basszusgitárosa és zenei rendezője, Alexander Hacke az utóbi iidőben főleg feleségével a berlini képzőművész-filmes-divattervező Danielle de Picciottóval alkot együt. Legújabb közös lemezük, a Perseverantia májusban jelenik meg, ennek bemutató turnéján érkeznek – immár harmadszor – az A38 Hajóra. A kortárs experimentális zene egyik legnagyobb alakja Budapesten!

Az Einstürzende Neubauten gyakran saját útra tévedő basszusgitárosa, Alexander Hacke fáradhatatlan alkotó, aki az elmúlt tíz évben elsősorban feleségével, az ismert berlini képzőművész Danielle de Picciottóval dolgozott együtt. Az indusztriális rockban, elektronikus muzsikákban, filmzeneszerzésben egyaránt otthonosan mozgó, nyughatatlan Hacke és a grafikus-filmes-divattervező de Picciotto, aki nem mellékesen az egykori Space Cowboys énekesnője és a berlini Love Parade egyik alapítója több egész estés darab után, illetve a közös zenekar a City Crime & The Solution mellett 2008-ban hozták létre a Ship of Fools (A bolondok hajója) nagyszabású multimédia-dalszínházát. Ezzel a produkcióval már felléptek az A38 Hajón, csakúgy, mint két évvel ezelőtt a Ministry of Wolves című projekttel, amiben a Bad Seeds-alapító Mick Harvey és a Botanica kulcsfigurája, Paul Wallfisch is közreműködött.

Az 1965-ben született Alexander Hacke pályafutását alapvetően határozta meg multikulturális szülővárosa, Berlin, illetve az ipari-avantgárd rock alapzenekara, az Einstürzende Neubauten, amelyhez 1980-ban, alig 15 évesen csatlakozott. Hacke tehetségére és mély elkötelezettségére jellemző, hogy a végletekig maximalista zenekarvezető, Blixa Bargeld őt tette meg zenei rendezőnek. A fáradhatatlan Hackét azonban csak részben elégítette ki az, hogy a korszakos jelentőségű együttes „zenei agya”. Számtalan szólóprojektet hozott létre, rengeteg együttműködésben vett részt. Ilyen volt például a Jever Mountain Boys, egy country-feldolgozászenekar (!), amiben az angolszász folk iránti rajongását élhette ki. Lendületes szervezője a berlini BadaBing klubestnek, ami – a polihisztor Hacke egy ismeretlen oldala – az európai electroclash színteret mutatja be.

Szólólemezein rengeteg zenésszel, művésszel működik együtt, erre a legjobb példa a Sanctuary, amelynek elkészítése során beutazta egész Európát és fél Amerikát, hogy felvételeket készítsen többek között a Foetus, a Leather Nun vagy a Jesus Lizard tagjaival. A felvételi folyamatról éppen de Picciotto készített dokumentumfilmet.

Hasonló volt a Hitman’s Heel lemez és a hozzá kapcsolódó Burn Baby Burn turné, amin az americana fílinget értelmezte újjá – ezzel szintén járt az A38 Hajón.

Mindezek mellett számos filmhez készített zenét, többek között a Sonnenallee-hoz, illetve Fatih Akin Fallal szembenjéhez. Fatih Akinnal egyébként is szoros a kapcsolata, Hacke volt például a főszereplője Akin A hídon át: Isztambul hangja című, a török metropolisz zenei életét bemutató dokumentumfilmjének.

A házaspár legújabb közös lemeze, a Perseverantia (azaz Állhatatatosság) május elején jelenik meg. A nagyrészt instrumentális, de Picciotto spoken word-betétjeivel dúsított anyag az elmúlt évek „nomád életének” összefoglalása. „Művészként új utakat kellett találnunk zenei és művész integritásunkhoz. A régi minták többé nem működtek” – mondja Hacke a lemezről, ami egyfajta lenyomata az „új minták” keresésének. Kitartó és állhatatos kutatás, ahogy a címadó számban is fogalmaznak: „Perseverantia ad finem optatum„, azaz „eltökélten a kívánt végig„. Hacke és de Picciotto fantasztikus karrierjének minden összegyűlt tudását megpróbálta belesűríteni ebbe a lemezbe, és a hozzá kapcsolódó multimédiás koncert-előadásba, amit most az A38 Hajón mutatnak be.

Alexander Hacke & Danielle de Picciotto (D)

Perseverantia lemezbemutató

május 20., péntek 20:00

A38 Hajó Kiállítótér – Petőfi híd budai hídfő

Jegyár: 3000 Ft, elővételben: 2500 Ft. Jegyek elővételben vásárolhatók az A38 Hajó honlapján, illetve személyesen az A38 Hajón. A jegyüket április 20-ig online megvásálók egy hónapig online megnézhetik a Hacke és de Picciotto előző A38-as koncertjéről, a Ministry of Wolves-ről készült koncertfilmet.

Advertisement
38,984KedvelőTetszik
3,058KövetőKövetés
3,810FeliratkozóFeliratkozás

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

LÁNGOLÓ PREMIEREK

Hirdetés

DALMEGOSZTÁS

Audiópartnerünk

Friss Lángoló