Hirdetés

Az új remek, de a régi sem rossz – Kipróbáltuk, tényleg megéri-e a Samsung legújabb csúcstelefonjára váltani

Három csúcstelefon, a különbség csak az időzítésben van, ugyanis míg a Samsung S21 Ultra a gyártó legújabb készüléke, az S20 Ultra a 2020-as, az S10 plus pedig a 2019-es csúcsmodell. De vajon mit jelent egy 2019-es csúcs egy 2021-es mellett? Összehasonlítottuk a három készüléket, hogy kiderüljön, mindenképpen a legújabb-e a legjobb választás. A kutatások alapján, mikor valaki új készüléket keres, a legfontosabb szempontok az ár mellett az akkumulátor kapacitása, a kamera, a processzor típusa és a kijelző mérete, ezen túl pedig fontos lehet a memória, és egyre izgalmasabb kérdés az, hogy mennyire fenntartható.

Az ár

Az ár igenis fontos szerepet játszik abban, hogy ki milyen készüléket vásárol. és itt el is érkeztünk az egész cikk lényegéhez, vagyis hogy sokan elkövetik azt a hibát, hogy az éppen aktuális legújabb készülékek között válogatnak, pedig egy korábbi csúcskategóriás telefon ilyenkor tökéletes választás lehet. Jelen esetben az S10+ készüléket még teljesen új állapotban is meg lehet vásárolni, és míg a megjelenésekor 340 ezer forintba kerül, most éppen 199.990 forintért lehet hozzájutni.

Az S20 Ultra ennél egy jóval frissebb, alig több mint egy éves, megjelenésekor 484 ezer forintba került, most teljesen új készüléket 349.990 forintért lehet vásárolni.
Az S21 Ultra pedig a legújabb darab, 479.990 forinttól érhető el. Nyilvánvalóan, ha valaki nem idegenkedik a használt készülékektől, még jobb áron le tud csapni egy S20 Ultra vagy S10+ készülékekre is. Nézzük részletesen egymás mellett a három telefon legfontosabb adatait.

S10+ S20 Ultra S21 Ultra
Ár 199.990 – tól 349.990 – tól 479.990 – tól
Kijelző mérete 6,4 hüvelyk 6,9 hüvelyk 6,8 hüvelyk
Kijelző Dynamic AMOLED, HDR10+ Dynamic AMOLED 2X, 120Hz, HDR10+, 1400 nit
Dynamic AMOLED 2X, 120Hz, HDR10+, 1500 nit
Processzor Exynos 9820 Exynos 990 Exynos 2100
5G Nem Igen Igen
Kamera 1 12 MP, f/1.5-2.4 (széles) 108 MP, f/1.8 (széles)
12 MP f/2.2 (ultraszéles)
Kamera 2 12 MP, f/2.4 (telefotó) 48 MP, f/3.5 (telefotó) 108 MP f/1.8
Kamera 3 16 MP, f/2.2 (ultraszéles) 12 MP, f/2.2 (ultraszéles)
10 MP f/4.9 (telefotó)
Kamera 4 TOF 3D
10 MP f/2.4 (telefotó)
Eőlapi kamera 10 MP, f/1.9 40 MP, f/2.2 40 MP f/2.2
Előlapi kamera 2 8 MP, f/2.2
Akkumulátor 4100 mAh 5000 mAh 5000 mAh
Memória 128 GB / 8 GB vagy 256 GB/ 8GB 128 GB / 12 GB
128/12 GB vagy 256/12 GB vagy 512/12 GB
IP védelem IP 68 IP 68 IP 68
Operációs rendszer Android 9 (Android 11 frissítést megkapja) Android 10 (Android 11 frissítést megkapja) Android 11

Akkumulátor

Ha pusztán a számokat nézzük, akkor ebben a körben az S10+ a leggyengébb, viszont érdemes ennél mélyebbre ásni. Egyrészt az S10+ kijelzője valamivel kisebb mint a másik kettő, ami máris megjelenik az energiafelhasználásban. Aztán ott a képfrissítés kérdése. Az S10+ esetében a 120 Hz frissítés még nem volt terítéken, az először az S20-nál jelent meg, ráadásul úgy, hogy a felhasználó kiválasztotta a 120 Hz-et, és onnantól kezdve akkor is ezt kapta, ha maga a felhasználás ezt nem igényelte volna. Ez pedig szépen meg is látszott a akkumulátorszint csökkenésén is. Ezt fejleszették tovább már a Note 20 szériára, és ezt kapta meg az S21 is, vagyis a telefon képes a felhasználáshoz igazítani a képernyőfrissítést. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a háttérben eldönti, hogy mikor éppen a Facebookot pörgetjük, akkor megközelíti a 120 Hz képernyőfrissítést, amikor viszont levelet ír rajta a felhasználó, akkor teljesen felesleges ezzel terhelni a telefont, mert nem ad semmit az élményhez. És ne feledkezzünk meg az optimalizálásról sem, ennek ellenére persze igaz az ökölszabály, hogy egy nagyobb méretű akkumulátorral összességében többet bír egy telefon, viszont azt érdemes látni, hogy itt az arányok nem azt jelentik, hogy az S10+ nap végére ne bírná, de az igaz, hogy másnap később kell felrakni tölteni a két újabb készüléket.

Az eddigieknél valamennyivel olcsóbban érkezett meg a Samsung új csúcstelefonja

Kamera

Nagyon sokak szerint a kamera az egyik legfőbb szempont, de legalábbis a leglátványosabb, amit jól lehet mutogatni a bemutatókon is. Egy jó mobilkamera már egyszerre távcső, profi videókamera, makro kamera, de persze a gyors mozgásokat is jól tudja követni, lát a sötétben és a lassított felvételek is úgy készülnek, hogy az beillene valamilyen ismeretterjesztő csatorna kínálatába.

Kipróbáltuk, hogy ebben a tekintetben mit tud egymáshoz képest a három készülék, és bár az S10+ és az S21 Ultra között már szabad szemmel is jól látható a különbség, az S20 Ultra és a legfrisebb készülék összehasonlításában ugyanez már nem mondható el. Látszik ugyan, hogy az S21 Ultra valamivel jobb, de az nem olyan javulás, amiért megérné váltani S20 Ultra készülékről.

A legszembetűnőbb különbség a százszoros optikai nagyításban látható, ami az S20 Ultra készülékeknél is elérhető, az S21 Ultra esetében pedig már egy árnyalatnyival élvezhetőbb is lesz a kép. A legtöbbször ezt a Holdról készült fotókkal szokták demonstrálni, de az igazság az, hogy egy nagyjából a második kocka után többé nem lesz izgalmas. Ezen a képen az látszik, hogy százszoros nagyításnál az S21 Ultra részletgazdagabb képeket készít, mint az eggyel korábbi elődje. A ferdeség sem a készülék hibája, hanem a miénk, de a különbség jól látszik.

Hogy mit is jelent ez egyébként a gyakorlatban, azt máris mutatjuk, egymás mellé tettük a három készülékkel, nagyítás nélkül készült képeket, és jól látszik, hogy még úgy sem egyszerű metgalálni a tempolmtornyot, ha rákattint valaki a galériára, és nagyban nézi meg a fotókat. Hogy ilyen távolságról olvassa le bárki szabad szemmel, hogy hány óra van, az pedig teljesen lehetetlen.

 

Nem állítjuk, hogy ez egy általános problémára jelentene megoldást, de mindhárom telefont lehet hétköznapi helyzetekben arra használni, hogy jobban lássa az ember azokat a feliratokat, amik túl távol vannak. Mutatjuk a tízszeres nagyításokat.

Nyilvánvalóan vannak különbségek a három telefon között, de ezeken a képeken is tökéletesen látszik, hogy az S10+ készülékre nehezen lehetne rámondani, hogy idejétmúlt, vagy hogy ég és föld a különbség az újabb verziókhoz képest. A másik különbség a 108 megapixel, ami szintén az S20 Ultrával érkezett, és ami szintén nem egy hétköznapi fotós élethelyzethez tökéletes, hanem ha valaki a részletgazdagságra megy. Például egy nagyon zsúfolt képből is lehet kisebb, de még mindig jó minőségű, éles képeket kivágni. Ebben túl nagy különbséget nem lehetett tapasztalni, ahogyan szuperlassított videókban is közel ugyanolyat csinált a három készülék. Amiben lehet különbség az a szürkületben készült fotók, ajol valóban jobban teljesített a két frissebb darab.

Az S10+ esetében a tízszeres zoom a legnagyobb, és a főkamera sem száz megapixeles, de itt viszont már közrejátszik a szoftveres technológia is, ami persze a két újabb verziónál is megvan, viszont segít abban, hogy az S10+ esetében se legyen gond szép, éles és részletgazdag képeket csinálni.

Processzor és memória

Három különböző generáció csúcskészüléke, értelemszerűen három különböző processzorral, a bemutatásakor mindhárom a gyártó akkori csúcsteljesítményével. Az S10+ bemutatója során kiemelték, hogy javult az energiatakarékosság, gyorsabb és stabilabb lett a kapcsolat, hatékonyabban kezeli a mesterséges intelligenciával kapcsolatos feladatokat, és itt jött képbe először a 8K videózás is. Ez ugye azért izgalmas téma, mert bár tényleg elég menő, hogy a telefon 8K videókat képes rögzíteni, az emberek jelentős részének viszont nincs olyan eszköze, amin a 8K felvételeit meg tudja nézni.

Ami viszont jól látszik, az memóriában megjelenő különbségek. Az S10+ 8 GB-os memóriájához képest az S20 vagy az S21 Ultra 12 GB memóriája valóban nagy előrelépés, főleg azoknak, akik az átlagosnál jobban nyúzzák a készüléküket (létezik az S10+ készüléknek 1 TB-os, 12 GB-os verziója is, de az közel félmillió forintba kerül). Itt lehet szó arról, ha valaki nagyon sokat játszik, de ezeknél a készülékeknél már az az opció is szóba jöhet, hogy a felhasználó gyakorlatilag munkaállomásként használja és ebben a helyzetben bár a 8 GB sem kevés, a 12 GB azért mégis előre vetíti, hogy erősebb készülékről van szó.

Frissítés

Ez az a pont, ami az androidos telefonoknál a legfájóbb volt az iOS-szel szemben, de a Samsungnál tavaly változtattak rajta: az eddigi két főverzió frissítés helyett minden csúcskészülékük hármat kap, ezzel is kitolják a telefonok életciklusát. Tehát az S10+ is biztosan megkapja az Android 12-es frissítést (a régi rendszer szerint nem kapta volna), viszont ezzel még mindig le vannak maradva az Apple telefonjaihoz képest. Kicsi a valószínűsége, hogy azért, mert nem bírná még pár évet a hardver, hiszen lényegesen gyengébb, de újabb kiadású készülékek gond nélkül megkapják majd, de legalább lépett egyet a Samsung előre, ellentétben a többi androidos gyártóval.

Összességében egyébként a jelenleg az S10 Pluson futó 11-es Android is még jó lenne évekig, és ezzel, hogy a 12-t is megkapja, nagyot léptek a fenntarthatóság felé is. Persze ha igazából érdekelné a környezetvédelem a gyártókat, akkor nem a töltőfej kihagyásában látnák a világ megmentését, hanem abban, hogy ne kényszerítsék arra a felhasználókat, hogy a frissítések miatt három-négy évente az egyébként teljesen jó készüléküket is lecseréljék. Az S10+ most pont javít ezen a hibán, szóval itt van egy kifejezetten jó telefon, ami nagyon sok felhasználónak az egyik legélhetőbb alternatíva lehet, ha most újonnan megvásárolják, és a Samsung is kipörgetheti a készleteket.

samsung
Egymás mellett az S10+ és az S21 Ultra készülék.

De akkor melyiket érdemes megvenni?

Ha egymáshoz viszonyítjuk a készülékeket, akkor jól látszik, hogy S10+ után nem jelent olyan túl nagy előrelépést az S20 Ultrára váltás, de már sokkal jobban érzékelhető a különbség ha S21 Ultrára vált valaki. Az S10+ telefonhoz képest az S21 Ultra gyorsabb, erősebb, érezhetően jobb képeket és videókat csinál, egészen egyszerűen élvezetesebb és gördülékenyebb a használata. Nem ugyanaz az érzés, mint mikor valaki középkategória után megveszi élete első csúcstelefonját, de egy olyan embernek, aki az S10+ készüléken a lehető legtöbb opciót kihasználta, vagyis sokat fotózott és videózott vele, sőt munkára is használta, valamint ha úgy adódott, akkor ezen nézett sorozatokat.

Az is kiderült, hogy az S20 Ultra után is csak minimális lesz a különbség, ha S21 Ultrára vált valaki. Picit több a videós funkció, leheletnyit jobb a kamera, de nem annyira, hogy mindenképpen le kelljen cserélni a telefont. A teljesítményen javítottak ugyan, de sima használat mellett ez nem érezhető, ami viszont hiány lehet főleg azoknak, akik sokat játszanak is a telefonjukkal és ott sem csak az egyforma cukorkákat rendezgetik egymás mellé, hanem komolyabb játékokat futtatnak, az az optimalizált 120 Hz frissítés hiánya. Vagy éppen az SPen használata, amit már támogat az S21 Ultra, igaz külön kell megvásárolni, és nincs rá dedikált hely a készülékben mint a Note esetében. És az is igaz, hogy az S21 családhoz már nem jár töltőfej és fülhallgató sem, vagyis ezzel a költéssel is érdemes még számolni. Viszont ez jelzi azt is, hogy aki most vesz S20 Ultrát, az kevesebb pénzért egy olyan készüléket kap, ami egyáltalán nem nagy lemondás az S21 Ultrához képest, viszont több mint százezer forinttal kevesebbe kerül.

Más telefonokkal összehasonlítva nyilván nehezebb dolog ilyen következtetéseket levonni, mindenesetre az biztos, hogy egy friss belépő kategóriás készülékhez képest is jól érezhető a különbség, amit az S10+ tud nyújtani, sőt egy két-három éves közép vagy felső közép kategóriához képest is jó választás az S10+, és értelemszerűen az S20 Ultra is. Ha valaki viszont más gyártó egy-két éves csúcskészülékéről váltana, akkor inkább az S20 Ultrában érdemes elkezdenie gondolkozni, hogy érezhető legyen a minőségbeli ugrás.

És az is igaz, hogy a legtöbb gyártónál igaz az, hogy új telefon vásárlásakor érdemes szétnézni az eggyel vagy kettővel korábbi csúcsok között is, mert nagy az esély rá, hogy jobban jár vele, mint egy középkategóriás készülékkel.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

39,011KedvelőTetszik
3,068KövetőKövetés
4,580FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés

Tesztek

Audiópartnerünk