Hirdetés
Hirdetés

Az önszeretet himnuszától a mosolygó halálig – Live Nation-koncertek 2024 elején

Bár a Live Nation őszi klubszezonja a Cavalera-testvérek múltidézésével és Jerabek Csaba dupla évfordulós estjével véget ért, lélekben már most érdemes készülnünk 2024 elejére, hiszen február elejétől talán még az idei évnél is több izgalmas program várja a hazai közönséget. A folytatásban a tél végi felhozatalból ajánlunk néhány koncertet, és ahogy már megszokhattátok, ezúttal is nyerhettek páros belépőt, ha jelentkeztek a cikk végén található nyereményjátékra.

Alessandra – Dürer Kert – február 4, vasárnap

A csupán 20 éves Alessandra eddig csak három kislemezt jelentetett meg, de máris Lizzóhoz és Ariana Grande-hoz hasonlítják tehetsége és kisugárzása miatt. A félig norvég, félig olasz származású énekesnő debütáló dalát TikTokon csak az első hónapokban 250 millióan látták, ez a szám pedig azóta tovább növekedett, hiszen a fiatal énekes-dalszerző májusban Norvégia színeiben lépett fel az Eurovíziós Dalversenyen, ahol végül az ötödik helyen végzett.

Az énekesnő, akinek édesapja olasz, édesanyja pedig norvég, az olaszországi Savona városában született. Mindössze 6 éves volt, amikor megnyerte első énekversenyét, saját bevallása szerint azóta tudja, hogy a színpad az a hely, ahol otthon érzi magát. Az írás és az éneklés iránti vágy repítette végül Norvégiába, második otthonába.

“Mindig is különleges módon éreztem a zenét. Egy akkordmenet vagy egy adott hangjegy képes megríkatni, mert olyan intenzíven átélem. Így amikor dalokat írok, rengeteg szenvedély és gondolat van benne. Szeretem a norvég és az olasz kultúrát is ötvözni. Hajlamosak vagyunk másképp tekinteni az életre, ezért szeretem a két különbő kulturális szemléletet összekeverni, és megnézni, hova vezet.”

Az énekesnő egyik legnagyobb törekvése az életben az önszeretet üzenetének terjesztése. Ez a téma annyira közel áll a szívéhez, hogy úgy érzi, az iskolában is tanítani kellene. Szeretne másokat is arra inspirálni, hogy legyenek magabiztosak és kedvesek önmagukhoz, így született meg a Queen of Kings című bemutatkozó kislemez, amellyel az Eurovíziós Dalversenyen is indult.

„Miért nem tanítják az önszeretetet az iskolában? Az emberek terápiára járnak, hogy megtanulják, hogyan gyakorolják az önszeretetet, ezért számomra őrület, hogy ez nem része az iskolai tananyagnak. Szeretném a zenémet arra használni, hogy az önszeretet és az önbizalom megtalálásának üzenetét terjesszem, de azt akarom, hogy ezt vicces és pimasz módon mondhassam el. Remélem, hogy olyan példakép lehetek, aki másokat is arra inspirál, hogy szeressék magukat, és talán egy nap hozzájárulhatok ahhoz, hogy az önszeretet a tanterv része legyen.”

Az Eurovíziós Dalfesztivál döntőjében végül az ötödik helyen végzett, erőteljes hangja és rendkívüli színpadi jelenléte miatt sokan a jövő egyik nagy énekesnőjét látják benne. Az elmúlt hónapokban két új kislemezzel is jelentkezett, a hazai közönség pedig hamarosan élőben is megtapaszthalhatja Alessandra elsöprő színpadi előadását az első magyarországi koncerten.

Nothing But Thieves – Barba Negra – február 12, hétfő

A Nothing But Thieves nyáron megjelent Dead Club City című lemezével jött, látott és győzött. Legalábbis erről tanúskodik, hogy a június 30-án kiadott album címadó dala szinte azonnal a zenkar legjátszottabb szerzeménye lett, nemcsak a streaming oldalakon, de a rádiókban is. Szociálisan érzékeny dalszövegeik és a hangzásbeli kísérletezgetéseknek köszönhetően negyedik lemezükkel egy új fejezet nyílt a zenekar életében. Az elképzelt Dead Club City szövegeikben és a dalokat kísérő klipekben, vizuális anyagokban is megjelenik, átszövi a teljes album tematikáját különböző karaktereket és történetszálakat felvillantva a városról és környékéről; bár nem lehet biztosan tudni, hogy az vajon egy közös tudat, egy másik bolygó, egy jövőbeni cégek által hátrahagyott pusztaság, a mennyország, vagy valami egészen más. Az album motívumrendszerét a zenekar saját maga tervezte és a dalok mellett a videókon és a grafikákon át tárhatjuk fel a város titkait. És persze február 12-én, a Barba Negra nagyobbik színpadán, első önálló magyarországi koncertjükön, ahová az essexi power-pop-punk ötös, a Bad Nerves kíséri el őket, akikről nem kisebb figura, mint Mick Jagger mondta a közelmúltben, hogy valószínűleg ők a legjobb zenekar jelenleg a bolygón. Ha ezt az ehhez hasonló sajtónyilatkozatoknál megszokott módon elosztjuk kettővel, még akkor is maradandó produkcióra számíthatunk.

Black Foxxes – Dürer Kert, február 18, vasárnap

A Black Foxxes egyéni keverékét játssza a kilencvenes évek grunge-jának, indie-rockjának és a korai kétezres évekbeli emo vonalának. A zenekar központi figurája Mark Holley énekes, akit főleg lelki és egészségügyi problémái ihletnek sötét hangulatú dalai megírására; Crohn-betegsége egyaránt kihatással van mindennapjaira és dalszövegeire is.

A csapat 2013-ban alakult Dél-Angliában, első lemezük, az I’m Not Well 2016-ban látott napvilágot, mellyel rögtön jelölték is őket a Heavy Music Awards-on legjobb új előadó és legjobb albumborító kategóriájában. Második albumuk, a Reiði 2018-ban jelent meg, melynek címe izlandi nyelven haragot jelent, a nyelvválasztás pedig nem véletlen, hiszen Holley a dalok oroszlánrészét a szigetországban írta. Elmondása szerint először nem tett jót neki a mindentől elzárt, zord környezet elzárva mindentől, de aztán rájött, hogyan fordíthatja előnyére és alakíthatja át ezen érzéseit művészetté. Ennek ellenére, vagy éppen ezért, ez lett a zenekar egyik legmelankolikusabb, legsötétebb anyaga. 2020 márciusában aztán az énekest otthagyták addigi zenésztársai, ám ő gyorsan kerített maga mellé egy új dobost Finn Mcleant és egy új basszusgitárost, Jack Henley-t, akikkel még abban az évben októberben új albummal jelenkeztek, mely a zenekar nevét viseli, ezzel is megerősítve a rajongóikat – és magukat is – abban, hogy a Black Foxxes erősebb, mint valaha. Igazi „csináld-magad” zenekarként legújabb albumukat is rajongóik támogatásának segítségével vették fel, mely már előrendelhető, és nemsokára meg is jelenik magánkiadásban The Haar címmel. Február 18-án minden bizonnyal már erről az új lemezről is hallhatunk majd dalokat a korábbi kedvencek mellett.

Persefone – Analog Music Hall, február 22, csütörtök

A téli klubszezon végének legvadabb metálbuliját a Persefone szállítja, akiket a Hypno5e, a Stellar Circuits és a Lampr3a társaságában február 22-én, az Analog Music Hallban lépnek majd fel el. A progresszív / dallamos death metal színtér kiemelkedő alakjának tartott, hazánkba 14 év után visszatérő andorrai zenekar eddig hat stúdióalbumot adott ki, melyeknek közös nevezője a magas technikai színvonal, az egyedi dallamvilág, a sokszínűség, és az olykor váratlan zenei megoldások. A csapat turnézott már többek között az Obituary és a Leprous társaságában, és olyan fesztiválok színpadain léptek fel, mint a Wacken Open Air, a Metal Days, a Brutal Assault, a ProgPower és a 70 000 Tons of Metal. A mostani turnéra tavaly februárban megjelent legújabb albumukkal, a Metanoiaval érkeznek, három nem kevésbé különleges zenekarral, mint az avantgard-metalt játszó francia Hypno5e, akik filmzeneszerű, hosszan építkező dalaikkal tényleg képesek a teljes hipnózisig repíteni a hallgatót, az Észak-Karolinából érkező, progresszív metalban utazó Stellar Circuits, valamint a baszk experimentális-instrumentális Lampr3a, akiknek ugyan csak idén márciusban jelent meg első albumuk, máris sokak szívébe lopták be magukat izgalmas, technikás témáikkal.

Dead Poet Society – Akvárium – február 25, vasárnap

A Dead Poet Society az egyik legműveltebb rockzenekar, hiszen tagjai mind a neves Berklee Egyetemen végeztek. A srácok a diploma megszerzése után Bostonból a napos Kaliforniába tették át székhelyüket, hogy latba vessék mindazt, amit addig tanultak. Ennek eredménye lett a 2021-es „!”-re keresztelt debütáló lemezük, amellyel egyből bebizonyították, hogy nem volt hiábavaló a rengeteg tanulás. Zenéjükben könnyedén elegyítik az alternatív rockot a punkkal és a poppal, hangzásuk egyszerre erőteljes és kifinomult, fülbemászó refrénekkel és lenyűgöző gitárriffekkel. Szövegeikben szenvedélyesen hirdetik az önkifejezés és a kreativitás fontosságát és arra bátorítják a hallgatóikat, hogy találják meg saját útjukat az életben és legyenek hűek önmagukhoz – még akkor is, ha ehhez szembe kell menni az árral.

A Dead Poet Society első lemezével az Egyesült Államokban a Biffy Clyro-val turnézott, tavaly nyáron pedig megmutatták magukat a világ ezen felén is, majd hazatérve újra dalírásra adták fejüket. Így született meg Running In Circles és Hurt című új dalaik is, amelyeket február 25-én, az Akvárium Klubban élőben is hallhatunk majd.

Suicide Silence – Dürer Kert – február 29, csütörtök

A deathcore műfaj egyik legnagyobb neve, a kaliforniai Suicide Silence legutóbb 2017-ben járt nálunk, azóta két albumuk is megjelent, így ideje volt már, hogy visszatérjenek. Ma már nehezen hihető, hogy a 2002-es alakulásakor még abszolút hobbizenekarként működtek, hiszen minden tagnak már létezett egy másik projektje is, azonban a 2005-2006-ban lezajlott tagcseréket követően felvették első albumukat, mely egyértelművé tette, hogy már nem lehet csupán mellékszálként tekinteni a Suicide Silence-re. A debütáló The Cleansing rövid idő alatt akkora sikereket ért el, hogy a zenekar hamar ünnepelt fellépője lett a metál színtér legtöbb fesztiváljának. Az ezt követő évek kemény munkával, stúdiózással és turnézással teltek, a lendületet az énekes Mitch Lucker 2012-es halála törte meg. A megrázó tragédia után közel egy évnyi szünetet követően az All Shall Perish-ből ismert Hernan ’Eddie’ Hermida vette át Mitch helyét a mikrofon mögött, 2014-es You Can’t Stop Me című albumukat már vele vették fel. Kevés zenekar tudja újra felvenni a fonalat egy elvesztett énekes után, a Suicide Silence-nek azonban ez is sikerült. Hét stúdióalbumuk mellett két koncertalbummal is megörvendeztették rajongóikat, emellett 2019-ben megjelentették a Rare Ass Shit-re keresztelt kiadványukat, melyen a zenekar első éveiben felvett, de korábban nem publikált demófelvételek, mixek és különféle dalváltozatok hallhatók, természetesen még Lucker vokáljával.

A zenekar továbbra sem ül a babérjain, hiszen márciusban megjelent albumuk, a Remember… You Must Die óta máris új dallal jelentkeztek, a híres egyszemélyes metálvirtuóz Nik Nocturnal-lal közösen felvett Death Smiles pedig rekordokat döntögető nézettségnek és hallgatottságnak örvend. Február 29-én csak négyévente mehetsz koncertre, és ha szereted ezt a vonalat, a Suicide Silence bulija a Dürer Kertben tökéletes választás erre a ritka alkalomra.

Legközelebb innen folytatjuk a márciusi koncertekkel, amelyekre a fentebb felsoroltakkal együtt már most nyerhettek egy páros belépőt az ilyenkor megszokott nyereményjátékban. A feladatot már valószínűleg ismeritek: írjhátok meg nekünk a beágyazott kérdőívben, melyiken vennétek részt legszívesebben a Live Nation aktuális rendezvényei közül!

Nem kötelező, de megköszönjük, ha ajánljátok a részvételt másoknak, esetleg megosztjátok ezt a cikket, vagy az adott koncert Facebook-eseményét az idővonaladon! A jelentkezési határidő: 2023. december 22, péntek éjfél. Ugyanezen a napon sorsolunk, a nyertest e-mailben értesítjük. A játék során beérkezett adatokat a sorsolás után töröljük az adatbázisunkból.

Jegyek és további információk a Live Nation weboldalán és közösségi felületein!

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

38,917KedvelőTetszik
3,040KövetőKövetés
3,350FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók