Az Omikron nevű zenekarokat nem állítja meg az új variáns

A belga Omicron

Mikor először kijött a sajtóban, hogy az Egészségügyi Világszervezet a koronavírus új, eddigieknél gyorsabban terjedő variánsának elnevezéséhez átugorják a nű és a kszí betűket a görög ábécéből, és az új változat az omikron nevet kapja, sokakban felmerült, hogy ez milyen jó zenekar név lenne. Hongkongban el is kezdett gondolkozni az évekkel ezelőtt feloszlott prog-rock zenekar, hogy újra összeáll, a belga Omikron nevű death metal zenekar, pedig úgy gondolja, hogy most jött el az ő idejük.

A belga Omikron zenekar leszögezte, hogy őket aztán hidegen hagyja a görög ábécé, viszont a gitárosuk teljesen rá van kattanva az idegenekre és a csillagközi dolgokra, így ő állt elő évekkel ezelőtt az Omicron Cygni csillagkép Dyson-gömb elmélete ihlette névvel.

Az, hogy ugyanaz a nevünk, mint az új koronavírus-változatnak, nagy felelősséggel jár

– vallja a zenekar, aki reméli ugyan, hogy sokkal több emberhez eljut végre a zenéjük, ugyanakkor azt is szeretnék ha tudnák az emberek, hogy nem akarnak mások szenvedéseiből hasznot húzni. Mindenesetre eszük ágában sincs megváltoztatni a nevüket, azt mondják nem hagyják, hogy egy vírus határozza meg a művészi koncepciójukat.

A death metal Omikron egyébként ennek ellenére kénytelen volt elhalasztania a névrokon mutáns miatt a bemutatkozó lemezük megjelenését, pedig

az Entropic Entity egy konceptalbum, ami egy idegen invázió gondolatával és az emberi faj jelentéktelenségének gondolatával játszadozik.

A zenekar koncertezni sem tud, mert Belgiumban emelkednek az esetszámok, de addig is abban reménykednek, hogy az omikronra kereső emberek rájuk találnak, és megkedvelik a zenéjüket.

Ezzel szemben a hongkongi Omikron zenekar évekkel ezelőtt abbahagyta a zenélést, most mégis minden ismerősük azzal hívogatja őket, hogy velük van tele a világsajtó. Li Heng Chan zenekara már öt éve nem aktív, előtte sem törtek ki az underground színtérről, volt ugyan néhány koncertjük, de például sosem adtak ki albumot. Hirtelen azonban pár nap alatt nagyobb figyelmet kaptak, mint 2014-16 között összesen. A hongkongi omikron inspirációja szerteágazó, Chan kezdetben a Linkin Park és Papa Roach lemezeit szerette, majd felfedezte magának a Slipknotot, onnan eljutott a Helloweenig, majd jött a Liquid Tension Experiment, és úgy gondolta ezt a vonalat szeretné ő is követni a zenekarával.

Amikor eljött a névválasztás ideje, Chan azt mondja, valami „kozmikus témájú” hangzást szerettek volna. Az andromédát elvették, a következő életképesnek tűnő név pedig az omikron volt, ennek tetszett a hangzása, ezért elkezdték mélyebben is tanulmányozni, hogy mit is jelent. Mivel a zenéjük a sci-fi űrszemléleten alapul, így tudtak azonosulni a jelentéssel is, hogy kicsi, és hogy a tagok mint kisebb egységek adják a nagyobb, teljesebb összképet, azaz a zenéjüket. Ők voltak Hongkong egyetlen instrumentális progresszív zenekara, de mivel mindannyian dolgoztak, így hetente csak egyszer tudtak próbálni, és mindössze hét koncertjük volt. Igaz, ez idő alatt kaptak elismerő kritikákat is.

Később a zenekar tagjai és szétszéledtek a világban – pont mint a névrokon vírus most -, így most van aki Angliában él, van aki Ausztráliában és olyan is, aki Dániában. Tavaly egyébként ők is ráértek a lezárások miatt, kitalálták, hogy összegyűjtik a meglévő stúdiófelvételeket, és tesznek hozzá újakat, és az volt a terv, hogy jövő nyáron kiadják, de most pont amiatt a vírus miatt vannak bajban, aminek hatására lett idejük összerakni a lemezt.

Kihasználjuk ezt? Túl korai? Rossz szájíze lenne?

– ezen gondolkoznak a tagok, és már az is felmerült, hogy Omicron2014-re módosítják a nevüket, mert nem akarják, hogy azt gondolják az emberek, hogy a Covidra hajazva szeretnének befutni.

Egyébként a vírus új variációjának az elnevezése is érdekes, ugyanis a deltát követően  “érdeklődésre számot tartó”, de aztán mégsem elterjedt, így a köznapi nyelvbe be sem épült variánsok után az új mutációnál átugrották a nű-t. Annak angol megfelelője túlságosan hasonlított volna arra, hogy “new” azaz új. Illetve kimaradt a kszí is, mert az angol megfelelője a Xi, egy gyakori név Kínában, például az elnök nevét is Xi Jinpingnek írják, aztán mégiscsak furcsán venné ki magát, ha az új variánst pont úgy hívják, mint a szomszédot, ezért ugrottak az omikronra.