Hirdetés

Az okoseszközök egyre jobban részei a családon belüli bántalmazásnak

A legújabb okostelefon reklámjának tűnik, a kamera megmutatja, milyen vékony, milyen kecses, 5G-re is képes, majd a specifikációk sorolásánál szerepel az is, hogy egyszerűbben nyomon lehet követni a másik helyét, van elég memória a videók tárolásához, amivel manipulálni lehet a másikat.

A Refuge nevű segélyszervezet fennállásának ötvenedik évfordulójára jött ki ez a kampány, ami arra hívja fel a figyelmet, hogy a családon belüli erőszak is egyre okosabbá válik, és a technológiai újításokat is gyakran használják az erőszaktevők. A szervezet hangsúlyozza, hogy nem ünneplik ezzel a felvétellel a fél évszázados fennállásukat, mert semmi ünnepelnivaló nincs abban, hogy a családon belüli erőszak még mindig ennyi embert érint.

Az adataik szerint Angliában minden negyedik nő tapasztal családon belüli erőszakot az élete során, és minden héten két nőt öl meg az aktuális vagy korábbi partnere.

A családon belüli erőszak komolyabb mint valaha, és a technológiai fejlődés miatt sokkal komplexebb mint valaha

– mondja Lisa King, a szervezet kommunikációs vezetője. A kampány egyik legfontosabb feladatának azt tartja, hogy az emberek megértsék, mit is jelent pontosan a családon belüli bántalmazás.

2021-ben a családon belüli bántalmazás sokkal összetettebb

Sokan hajlamosak a családon belüli bántalmazást összemosni a fizikai erőszakkal, pedig a kérdés sokkal komplexebb. A Refuge adatai alapján 2020 áprilisa és 2021 májusa között 97 százalékkal nőtt az összetett technológiai visszaélések száma, 2017-ben pedig külön csapatot hoztak létre a technológiai visszaélésekkel szembesülő nők megsegítésére.  A kampányban influenszerek is segítenek majd felismerni a fiataloknak, hogy milyen jelekre figyeljenek, és milyen konkrét példák azok, amelyek már nem a szeretetet vagy a féltést jelentik a másik fél részéről, hanem a teljes kontrollt vagy a privát szféra megsértését. Hogy nem elfogadható például, ha a másik félnek a bankszámláján a kiadásokat ellenőrzi a partnere, vagy ha folyamatosan nyomon tudja követni a telefonján, hogy az illető merre jár, vagy az okosotthonoknak köszönhetően már olyan kérdésekben sem dönthet, hogy mikor kapcsolja fel a villanyt, vagy veszi fel a fűtést.  A cél az, hogy azok is elgondolkodjanak, akik talán fel sem fogják, ha a partnerük túl messzire megy. A Refuge egyik kutatásából például az derült ki, hogy az Egyesült Királyságban minden ötödik nő azt mondja, hogy egy partnere vagy családtagja tudja személyes eszközeinek jelszavát, és a nők 28%-a számolt be arról, hogy nem adta ki szívesen a jelszót.

A családon belüli erőszakos incidensek világszerte megugrottak a Covid-19 világjárvány kezdete óta. A jótékonysági szervezet  arról is beszámolt, hogy még mindig sok hívást és segélykérést kap, körülbelül 60 százalékos növekedést látnak 2020 februárja óta.

Hirdetés

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

KOMMENT

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
1,010FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tesztek

Hirdetés
Audiópartnerünk