Hirdetés

Az idő partján – Premieren Vámos Zsolt első szólólemeze

Hazánk egyik legsokoldalúbb gitárosa elérkezettnek látta az időt, hogy kiadja első önálló lemezét. A június 24-én, a GrundRecords gondozásában megjelenő albumon Vámos nem egy tipikus gitárlemezben gondolkodott, hanem valami egészen másban.

Vámos Zsolt 35 év alatt számtalan produkcióban megfordult, több mint 100 lemezen hallható játéka. Legutóbb az Omega Testamentum című albumán volt meghatározó szerepe. Gary Moore zenei örökségének ápolójaként sokan magyarországi helytartójának tartják, aki Run For Power nevű formációjával rendszeres fellépője az évenkénti nemzetközi Gary Moore emlékesteknek. Most megjelent szólóalbuma nem tipikus gitárhős-lemez, hanem ázsiai hangulatokkal átszőtt instrumentális fantázia, melynek balladáiban Gary Moore rock-blues stílusa is visszaköszön.

Vámos Zsolt:

„Lemezem törzse, alapgondolata több mint húsz éve pihent az idő egykori partján. Majd 2020-ban elhatároztam, hogy elkezdem kibontani és cd formába öntve megvalósítom.
Házi- stúdió környezetemben dolgoztam ki a lehető legaprólékosabban mindent, de a valódi élő felvételezések 2021 tavaszán indulhattak meg a Nemzeti Kulturális Alap támogatásának
köszönhetően.

Zenéim stílusában főleg az ázsiai motívumokkal ízesített instrumentális word-music és a legmeghatározóbb példaképem, Gary Moore rock-blues stílusa keveredik valamiféle saját
arcképpel, karakterrel. Azonban az egyetlen énekes dalt az album utolsó track-jeként, – fricskaként, záró momentumként- tettem a lemezem végére. Ezt a szerzeményemet a
Marathon nevű együttesemnek írtuk Horvát Attilával 22 éve, és mondanivalója nagyban jellemzi mostani attitűdömet.

A feljátszásokban segítségemre voltak nagyszerű zenész kollégáim, akik a következők: Kaszás Péter, Kolta Gergő, Szentmihályi Gábor, Lőrincz Viktor, Galambos Zoltán, Mezőfi
József, Szebényi Dániel és az egyetlen énekes dalban Mogyoróssy Adrienn, akik mind a hazai könnyűzenei élet meghatározó, ismert személyiségei. A hanganyag végső keverésében és maszteringelésében Dandó Zoltán volt nélkülözhetetlen segítségemre.

A lemez címe „Az Idő Partján”, amely több értelmezésben is szimbolikus számomra. Jelképezi azt a pontot, amikor megszületünk, vagy amikor meghalunk, amikor kezdünk tudatunkra ébredni, vagy amikor elérünk célokat, stb. De spirituálisan jelentheti Isten tudatunkhoz való visszajutásunkat, vagy éppen attól való elszakadásunkat is. Vagy egyszerűen csak azt a pontot, amikor „felébredünk, feleszmélünk”.

A címadó dalt szüleim emlékének ajánlom, hálával szívemben meghajolva életútjuk előtt.”

Vámos Zsolt zenei anyaga 13 szerzeményt tartalmaz, melyek között egy feldolgozás is szerepel. A 80-as évek egyik legismertebb akciófilmjének, Steven Seagal Hard to kill (Ölve vagy halva) filmjének főcímdalához a film amerikai zeneszerzőjétől, David Michael Franktől minden támogatást megkapott.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

Kommentek

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
1,020FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

Hirdetés

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók

Audiópartnerünk