Hirdetés
Hirdetés

Az idei debreceni Zajkert Fesztivál kisfilmen – Videópremier

A 2011 óta létező debreceni Zajkert Fesztivál végül sikeresen megrendezésre került idén szeptemberében is, előzetesen itt adtunk hírt az eseményről. Akik lemaradtak róla, és érdeklődnek a kísérleti zenei műfajok iránt, most egy hangulatos, profin vágott kisfilmmel vigasztalódhatnak.

Hirdetés

Innen át is adnánk a szót Bíró Kornél főszervezőnek (többek közt: Lyuhász Lyácint Bt.-tag), aki részletesen mesél a film létrejöttéről:

A IX. Zajkert (Noise Garden) ez év szeptemberében a szokásos helyszínén, a debreceni MODEM belső udvarában került megrendezésre. Az eredeti tervek szerint nem készült volna a rendezvényről komolyabb mozgóképes dokumentáció, a fotósokat kértem meg erre.

A régi és állandó zenekarom, a Lyuhász Lyácint Bt. a maga kaotikus módján teljesen elfelejtette, hogy 30 éves fennállását kéne, hogy ebben az évben méltó módon megünnepelje. Ez a jelentőségteljes dátum csak a fellépés előtt egy héttel tudatosult a csapatban, és ekkor kezdtünk hirtelen keresni valakit, aki ezt a koncertet, illetve még amit tud, és ideje engedi, rögzítse a Zajkert többi fellépőjéből is. Így került a képbe régi barátunk, Sárvári Géza (mudcastleproductions.com).

Ennek a vége az lett, hogy Géza a koncertek jelentős részét rögzítette és vágott egy körülbelül 10 perces videót, amelyben a Lyuhász Lyácint Bt. koncertjén kívül a többi előadó fellépéseiből tudott még rögzíteni. Ezt a filmecskét megmutatta nekem, ami annyira megtetszett, hogy azt gondoltam, ebből valami nagyobbat kell csinálni, így lehetőség szerint az összes fellelhető videóanyagokat be kell ehhez gyűjteni.

A fesztivál második napján koncertet adó bécsi Georg Stejskal sok minden más mellett lelkes amatőr filmes is, és felvesz minden elérhető improvizációs koncertet. Szerencsénkre így tett a Zajkerten is, ezáltal két fellépőn kívül mindenkiről sikerült az ő segítségével anyagot találni. Ezúton is elnézést kérek Eoforwine-tól, illetve Grabosky-tól, hogy kimaradtak a filmből, de nagy bánatomra róluk nem sikerült felvételt találni.

Az így összegyűlt videóanyagokat vágta és dolgozta egybe hosszú órák, napok, hetek alatt Géza, ebből született meg a most bemutatott alkotás. Nagy szerencse, hogy így alakult, ugyanis a fotósok jelentős száma ellenére nem sok kép készült a rendezvényről. Az elkészítésnél igyekeztünk egyensúlyra törekedni, azaz körülbelül mindenki ugyanannyi időt szerepel a videóban. Természetesen nem stopperórával van mérve a játékidő. A koncertek mellett fontosnak éreztük megmutatni a fesztivál hangulatát, amely két napra rabul ejtette a Debrecen belvárosában álló intézmény udvarát.

Az eredetileg kapott felkérés, vagyis a különálló Lyuhász Lyácint Bt. koncertfilm is érkezni fog hamarosan!

 

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

39,004KedvelőTetszik
3,064KövetőKövetés
3,850FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók