Hirdetés

Az első zenei programok a 2022-es Bánkitó Fesztiválra

Idén már teljes pompájában tervez érkezni a Bánkitó Fesztivál, amit július 13 és 15 között rendeznek meg a Bánki-tó partján. Azt, hogy lesz, már február végefelé megírtuk, de akkor még zenei programokat nem közöltek a szervezők. A zenei programok most érkeztek, szóval tessék csak nézni a plakátot, illetve alatta a szöveges sajtóanyagot.

Bangkoki neo-soul, anatóliai rock,  és jön a ’21 es év egyik legnagyobb zenei szenzációja a nigeri Mdou Moctar is- itt vannak a 2022-s Bánkitó Fesztivál első nevei.

Az utóbbi évekhez hasonlóan a Bánkitó Fesztivál idén újból ország és kulturális határok nélkül hozza el az izgalmasabbnál izgalmasabb alternatív zenekarokat a világ minden tájáról. Az első eresztésben egyenesen Afrikából szaharai rock zenét, Bangkokból indie-pop lebegést, itthonról pedig néhány klasszikust mutathatnak be. Természetesen, ahogy az megszokott az öreg harcosok mellett a feltörekvő fiatalság is nagy erőkkel képviselteti magát a fesztivál idei első nevei között.

Szaharai gitárzene, ázsiai dallamok, török buli és magyar hip-hop

Az idei Bánkitó első körös bejelentésének legnagyobb szenzációja Mdou Moctar, akinek tavalyi ‘Afrique Victim’ című lemeze egy év végi listáról sem hiányozhatott. A Tuareg gitáros eddigi legfontosabb albuma lényegében a kortárs szaharai zene újraértelmezése, amely nem csak zeneileg előremutató, de a költői meditáció, a szerelem és a vallás mellett felszólal az egyenlőtlenség és Nyugat-Afrika kizsákmányolása ellen, valamint szót emel női egyenjogúságért. Mdou Moctar először érkezik Magyarországra és július 16-án valószínűleg a Bánkitó történetének egyik legfontosabb, legnagyszerűbb koncertjét láthatjuk majd. Ugyanezen a napon először mutatkozik be közönség előtt  a Middlemist Red & The Wild Bunch Orchestra, amely erre az alkalomra áll össze, hogy még grandiózusabb hangzást biztosítson a ‘The Other Side of Nowhere’ dalainak. Július 16-án a Tószínpadon még két olyan előadó is bemutatkozik, akik korábban nem léptek még fel a fesztiválon, így felejthetetlen török bulival mutatkozik majd be az anatóliai rockot játszó Nasip Kismet, a színpadot pedig a hazai szcéna legsötétebb elektronikáját játszó Superflake zárja majd.

Ha valaki könnyedebb szórakozásra vágyik, ne maradjon le július 15-én pénteken a bangkoki énekes-dalszerző, Phum Viphurit koncertjéről. Phum  Viphurit 2018-ban futott be Lover Boy című slágerével, amely már 85 millió megtekintésnél jár a Youtube-on és amely nagy szerepet játszott abban, hogy 2019-ben Phum európai, amerikai és ázsiai turnéja is sold-out lett. Boy Pablo, Gus Dapperton, vagy a No Vacation rajongóinak különösen ajánljuk Phum Viphurit koncertjét. Ha pedig valaki a stílus szerelmese, bőven talál még a pénteki nap folyamán magának izgalmakat, ugyanis Phum Viphurit koncertje után egyből kezd a Carson Coma, utánuk pedig az Elefánt. Sőt! A Bánkitó nem lenne Bánkitó, ha Tószínpadot július 15-én nem a Csaknekedkislány zárná.  Ugyanezen a napon érkezik Bánkra 2021 egyik legnagyobb hazai szenzációja, Beton.Hofi, valamint a 2021-es év egyik legmeghatározóbb hip-hop albumát, a Metamatikát jegyző 6363.

Hazai nagy klasszikusok és a Balming Tiger, a multinacionális k-pop banda

2018-ban Krúbi még alig ismert fiatal, izgalmas tehetségként mutatkozott be nálunk, idén viszont a csütörtöki nap headlinereként érkezik hozzánk a Platon Karataev, a Bohemian Betyars és a Ricsárdgír társaságában. Július 14-én különösen várjuk Szalai Anna & Dorozsmai Gergő koncertjét a Tószínpadon, valamint a 9 tagú, zenészekből, rendezőkből, producerekből álló, többnemzetiségű k-pop kollektíva, a Balming Tiger fellépését.  A szöuli csapat ars poeticája képviselni a társadalom fiatal generációját, feszegetni a műfaj határait és népszerűsíteni a ázsiai kultúrát. Érdemes csütörtökön korán érkezni, hogy elcsípjétek a Jazzbois szettjét a napsütésben, vagy a new-wave hip-hip legfrissebb képviselőit, Co Lee-t, Filot, vagy éjjel gyurist és az Ibbiganget.

Aratástól vetésig a Borona színpadon

A fesztivál idén is változatos, mégis körülfogó képet nyújt a legaktívabb underground elektronikus hazai szcénáról a “Borona” fantázianévre hallgató színpad tánctereiben az elektronikus dallamok szerelmeseinek. Szerdán egy friss és színes lineup-al szántjuk be a fesztivált, olyan zenészekkel akikre az elmúlt években figyeltünk fel: dtnb, safety%dance, Acideal LIVE, Toro Lomo, és továbbiak.

Csütörtök a szelektorok napja, ahova óvatos válogatással a legelhivatottabb zene kutatókat hívtuk meg, számos korosztályból. Ezen a napon biztosan hallunk majd olyat amit előtte sosem hallottunk, például a Suhaid, Crimson, Stanley Maneuver triótól.

Péntek a kísérleti elektronikák, a keményebb zenék, és a techno napja. Korán indítjuk a színpadot, késő délutántól több órányi élő fellépésnek lehetünk tanúi a Dalmata Daniel és EXILES társaságok jóvoltából. Az éjszaka pedig tele van pakolva olyan technikás hazai versenyzők élő és DJ performanszaival mint AIWA, DJ Syncbutton, és obwigszyh LIVE.

Szombaton pedig utolsó napos örömködés várható. Délutántól nappali buli indul a szcéna olyan világ-zenei képviselőivel mint Adis is OK és Vedat Akdag. Kora este egyedi élő fellépések sorával kápráztatunk, mint például az első valaha közös Gnork & Route 8 LIVE. Majd a fesztivál végszavaként egy egész éjszakányi határfeszegető tánc vár bennünket house, tech, electro, trance tengelyen.

Hirdetés

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

Kommentek

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
1,000FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

Hirdetés

LÁNGOLÓ PREMIEREK

Hirdetés

DALMEGOSZTÁS

Programok

Lemezkritikák

Beszámolók

Audiópartnerünk