Hirdetés

Az élő koncerteknek biztonságos, zaklatástól mentes helyeknek kellene lenniük

Sophie-Ellis Bextor, Mabel és a Glastonbury fesztivál egyik szervezője, Emily Eavis is azok között van, akik aláírták azt a kezdeményezést, amelyben arra kérik fesztiválszervezők és koncerthelyszínek tulajdonosait és buliszervezőket, hogy figyeljenek oda jobban arra, hogy a rendezvényeik a nők és szexuális kisebbségek számára is biztonságos közeget jelentsenek.

A Safe Spaces Now kezdeményezés kutatása szerint a 40 év alatti nők 40 százaléka tapasztalta már, hogy zenei eseményen szexuálisan zaklatták. 2018-ban a Durham Egyetem kutatásából az derült ki, hogy a megkérdezett nők 30 százalékát zaklatták már fesztiválokon, 10 százalékukat pedig szexuális bántalmazás is érte zenei eseményen. Ezzel szemben a megkérdezett férfiak 5 százaléka mondta azt, hogy szexuálisan zaklatták, és 1 százaléka, hogy bántalmazták.

A megkérdezett nők 70 százaléka aggódik, hogy zaklatni fogják egy buliban, 69 százalék pedig attól fél, hogy bántalmazás éri vagy megtámadják. 

Az ENSZ statisztikái szerint a 18–24 év közötti fiatalok 97 százaléka tapasztalt már hasonlót, vagyis mindössze 3 százalék mondta azt, hogy őt még sosem zaklatták nyilvános helyen.

A kezdeményezés alapvetése szerint az élőzenei koncertek azok a helyek, ahol az emberek szabadok szeretnének lenni. Egyfajta menekülés a hétköznapokból, egy örömforrás. Ha tudni lehet, hogy közben emberek félnek, akkor cselekednünk kell,

Nem helyes, hogy a nőknek állandóan aggódniuk kell a biztonságukért a fesztiválokon. Hogy például oda kell figyelniük, hogy legyen náluk telefontöltő, hogy segítséget tudjanak hívni, ha nem érzik magukat biztonságban

– hozott fel egy példát a sok közül az ENSZ nemek közötti egyenlőségért küzdő szervezetének angol irodájának vezetője, Claire Barnett. Szerintük az, hogy az élőzene újraindul, tökéletes lehetőséget ad arra, hogy a helyek is biztonságosabbak legyenek, és senkinek ne kelljen veszélyben éreznie magát egy koncerten, legyen szó szexuális zaklatásról, erőszakról vagy akár az értékei biztonságáról.

Barnett szerint az elképzelés már csak azért sem idealista, mert a történelem bebizonyította, hogy igenis meg lehet változtatni akár berögződött rossz szokásokat is, ha a társadalom jobban odafigyel. Erre szerinte a legjobb példa, hogy néhány éve még állt a cigifüst a szórakozóhelyeken, most viszont a legtöbben örülnek, hogy egy koncertterem nem füstös. Ugyanígy az a cél, hogy az legyen természetes, hogy egy koncertterem vagy egy fesztivál mindenki számára biztonságos.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

Kommentek

37,330KedvelőTetszik
2,908KövetőKövetés
1,090FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

Hirdetés

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók

Audiópartnerünk