Az Egyesült Államokban kitört a popcorn-válság

Már nem tudják hova rakni a sok megmaradt pattogtatni való kukoricát az Egyesült Államokban, és egyelőre fogalmuk sincs a gazdáknak, mihez kezdenek a felhalmozott készletekkel.

A világjárvány okozta korlátozások miatt a mozik többsége zárva tart az Egyesült Államokban. Azokban az államokban, ahol már újra lehetett nyitni a mozikat, jócskán elmarad a látogatószám a tavalyitól, és csak lézengenek az emberek. Több szereplő mellett rossz hír ez a mozis popcornok beszállítóinak, akik meglepő módon az Egyesült Államokban közvetlenül a farmerek. Már csak azért is, mert egészen egyszerűen nem tudják hová tenni a rengeteg pattogtatni való kukoricát.

A mikrós popcorn sem segít a helyzetükön

A világjárvány előtt a pattogatott kukorica 30 százalékát nem otthon fogyasztották az emberek. Ahogyan jöttek a korlátozások, úgy emelkedett a mikrózható kukorica eladása is, viszont a mozis eladások gyakorlatilag megálltak. A mozik, főleg a nagyobb láncok, közvetlenül a termelőktől vásároltak, akik ehhez szoktak hozzá, így sem kapacitásuk, sem eszközeik nincsenek ahhoz, hogy bolti eladásra vagy mikrózható zsákba csomagolják a terméküket, és a boltokba szállítsák. Az egyik legnagyobb beszállító, a Preferred Popcorn például arról számolt be, hogy hét új silót kellett felállítaniuk. Ez a mennyiség elég lenne arra, hogy 80 millió mozis kukoricagépet megtöltsenek.

A popcorn alapanyaga nagyjából egy évig áll el, és ez olyan műfaj, hogy nem megromlik, hanem egészen egyszerűen ha a nedvességtatalma egy bizonyos szint alá csökken, akkor nem pattog ki, ami viszont nem szerencsés tulajdonság a pattogatott kukorica esetében. Ezt már csak azért is jó tudni, mert a kétségbeesett gazdák próbálják az embereknek zsákos kiszerelésben eladni a kukorica magokat, hogy a mozi helyett otthon is legyen mit a szőnyegbe taposni.

popcorn mozi
Fotó: Shannon Vandenheuvel / Unsplash

De miért éppen popcorn?

Nagyon sokáig a filmszínházak a színház jellegre játszottak rá, ahol ugye elképzelhetetlen, hogy valaki egy előadás alatt nekiáll enni. Azán a mozizás olyan program lett, amit már nem csak az értelmiségi elit engedhetett meg magának, hanem nagy gazdasági világválság alatt ez lett a szórakozás megfizethető formája. A pattogatott kukorica az Egyesült Államokban a vásárokban fogyott, de a válság ezeket is elérte, az árusuok pedig kaptak az alkalmon, hogy vásár híján a filmszínházakba látogató embereknek és a többi járókelőnek áruljanak pattogatott kukoricát. Mivel alapvetően egy olcsó termékről van szó, ezért még bele is fért a moziba látogatók büdzséjébe, hogy vegyenek egy adagot. Aztán a mozik arra jutottak, hogy ha már nem tudnak tenni az ellen, hogy az emberek egyenek az előadások alatt, akkor hasznot húznak belőle, és némi jutalékért cserébe beengedték a mozi előterébe az árusokat. Mikor a második világháborúban a cukrot a katonáknak küldték, de só és pattogtatni való kukorica viszont maradt, az elsőszámú nassolnivalóvá vált, és a népszerűsége megállíthatatlan lett. Szép lassan az egész világon a mozizás elengedhetetlen alapvető kiegészítője, és ma már nem pusztán a jegybevételeken, hanem az iszonyú nagy haszonnal árusított pattogatott kukoricán szedik meg igazán magukat a mozik.

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

38,857KedvelőTetszik
3,021KövetőKövetés
2,230FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés