Hirdetés

Az angoloknak már van tervük arra, milyen lesz idén egy fesztivál

A brit fesztiválszervezők munkájának megkönnyítése érdekében több szakmai szervezet dolgozott egy olyan, minden részletre kiterjedő ajánláslistán, ami útmutatást ad a fesztiválszervezőknek, hogyan tudnak biztonságos eseményeket szervezni idén nyáron.

A 27 oldalas dokumentum a tavaly már közzétett Purple Guide ajánlásaira épít, és nyolc kulcsfontosságú témát és az ezekkel kapcsolatos Covid-19 biztonsági intézkedéseket foglalja össze. A Purple Guide egyébként egy általános útmutatást nyújtó eseményszervezési kisokos, ami segítséget jelent a kisebb helyi események szervezőinek, hogy megfeleljenek a jogszabályoknak, és biztonságos környezetet teremtsenek a résztvevők, valamint az eseményen dolgozók számára azzal, hogy összegyűjtik, mi mindenre kell odafigyelni egy esemény szervezőjének.

Miről szól az ajánlás?

Első körben azt hangsúlyozzák, hogy fontos, hogy minden érintett – legyenek azok a szervezők vagy a partnerek – megértse a tevékenysége kockázatát és a szélesebb közegészségügyre gyakorolt hatását is. Emellett legalább ennyire fontos, hogy tisztában legyenek az adott napi ajánlásokkal, korlátozásokkal. És világjárvány nélkül is fontos, most azonban minden eddiginél lényegesebb, hogy vegyék végig és készítsenek minden részletre kiterjedő forgatókönyvet, és működési kérdéseket, amik felmerülhetnek egy-egy esemény tervezésekor és lebonyolításakor.

Az innen is letölthető ajánlás egészen az esemény helyszínének építésétől veszi végig, hogyan lehet csökkenteni a kockázatot az eseményen dolgozó emberek megfertőződésének elkerülése érdekében, vagy hogyan lehet megvédeni az olyan munkatársakat, akik nagyon sok emberrel kell, hogy kapcsolatba kerüljenek, például a beengedéskor, és hogyan lehet biztonságossá tenni az eseményeket a közönség számára.

Fotó: Tony Pham / Unsplash

Sokkal összetettebb kérdés, mint hogy kell-e maszk, vagy nem

Az jól látszik, hogy az ajánlások jóval részletesebbek annál, mint hogy szükség lesz-e maszkokra, vagy hogy kell-e távolságot tartani. A fesztiválon, színpadon dolgozók vagy éppen a zenekarok védelmében ajánlatos korlátozni, hogy például bizonyos területekre hányan hajthatnak be, hogy milyen védőfelszerelés szükséges például azoknak a biztonsági vagy egészségügyi személyeknek, akik közvetlenül kontaktusba kerülnek a közönséggel.

Szabályozzák azt, hogy a színpadon dolgozók milyen kisebb csoportokban, úgynevezett buborékokban dolgoznak, vagy hogy ne legyenek nagy közös étkezések a dolgozók között, vagy hogy biztosítsanak nekik a helyszínen szálláslehetőséget, hogy ha történik is megfertőződés, akkor is amennyire lehet, a közösségükön belül maradjon a fertőzési lánc. És lehetőleg minden szabadtéren történjen, a zenekarok és a dolgozók inkább sétáljanak a helyszínek között, vagy elektromos robogókkal közlekedjenek, és érdemes megnézni, hogy konténeres irodák helyett hogyan lehet jól szellőző sátrakba költöztetni a dolgozókat.

Nagy kérdést jelent majd a karszalagok átvétele, amire azt javasolják, hogy legalább a dolgozóknak küldjék ki előre, vagy legyen minden csapatnak egy felelőse, ne egyenként járuljanak oda a dolgozók a karszalagokért. Mindenképpen újítást igényel, hogy a biztonsági személyzet hogyan vizsgálja át a látogatók táskáját, és hogy egyáltalán milyen megoldásokkal lehet a beengedésnél elkerülni, hogy feltorlódjon a tömeg.

Idén még nem ajánlatos a wall of death vagy a mosh pit

Ha betiltani nem is lehet, de arra kérik a zenekarokat, hogy lehetőleg ne agitálják a közönségüket, hogy legyen wall of death vagy mosh pit vagy más hasonló koreográfia a koncerteken. A fesztiváloknak tanácsos lemondani a nagyobb sátras helyszínekről is, mert a szabadtéri megoldások minden esetben biztonságosabbnak bizonyulnak a tudomány jelen állása szerint. Sokkal többet kell takarítani a mosdókat, és olyan helyszíneket is, amikre eddig nem fordítottak nagy figyelmet, mint például a bútorok.

A tömeget – már ha lehet tömeg – sokkal hatékonyabban kell mozgatni, így lehetséges, hogy különböző színkódos részei lesznek a színpad előtti tereknek, ahova időben kell érkezni, vagy eleve oda szól majd az illető jegye. Ez például a kontaktkövetést is egyszerűbbé tenné, de arra is oda kell figyelni, hogy távolabbról is ugyanúgy élvezhetőek legyenek a koncertek, vagyis legyen elég kivetítő és jó legyen a hangosítás. Előbbi azért is lényeges, mert a közönséget folyamatosan tájékoztatni és emlékeztetni kell, hogy mire figyeljenek. Sőt ideális lenne kialakítani olyan helyeket is, ahol a látogatók a saját kis buborékukban, a barátaikkal, családtagjaikkal együtt élvezhetnék az eseményt anélkül, hogy percenként idegenek mászkálnának át köztük. Ugyanez fokozottan igaz a kempingezésre is a fesztiválok alatt, ahol lehetőséget kell biztosítani, hogy például a zuhanyzók és a mosdók sokkal nagyobb számban álljanak rendelkezésre, és lehetőségük legyen az egy buborékba tartozó látogatóknak csak általuk használt mosdóblokkok igénylésére.

Az ajánlás szerint nagy szerepe lehet a beléptetésnél vagy a különböző zónák kialakításainál az oltási igazolványnak is. Hogy itthon mi lesz a helyzet, arról egyelőre még nincsenek ilyen fajta ajánlások, csak homályos utalgatások. Az viszont az angol példán is jól látszik, hogy egészen biztos, hogy a szezon anyagi és logisztikai terheket ró a szektor azon szereplőire, akik úgy döntenek, hogy 2021-ben szeretnének a nyáron eseményeket tartani.

Oltottaknak hamarosan jöhetnek a tömegrendezvények, de mit jelent ez az élőzenének? – Oltásfelmérés a cikkben!

LángOS - Lángoló Original Stories

Exkluzív tartalmakért, heti újdonságokért iratkozz fel a Lángoló hírlevelére!

Kommentek

35,886KedvelőTetszik
2,755KövetőKövetés
1,020FeliratkozóFeliratkozás
Hirdetés

LÁNGOLÓ PROGRAMOK

Hirdetés

LÁNGOLÓ PREMIEREK

DALMEGOSZTÁS

Lemezkritikák

Beszámolók

Audiópartnerünk